Κίττος: Υποθήκες ακόμα και εκκλησίες και κοιμητήρια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Όλα γινόντουσαν εκεί», είπε, ενώ επιβεβαίωσε παρατήρηση της Επιτροπής ότι για δάνεια έμπαιναν υποθήκες ακόμα και εκκλησίες και κοιμητήρια

Η τράπεζα που παραλάβαμε δεν λειτουργούσε ως τράπεζα, ανέφερε στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό το υπό παραίτηση νυν μέλος της Επιτροπείας Γιώργος Κίττος.

Όπως είπε ο κ. Κίττος, «προσπαθούσαμε να διορθώσουμε το χάος που βλέπαμε», ενώ σημείωσε ότι δεν υπήρχαν πολιτικές, υπήρχε ανειδίκευτο προσωπικό σε όλα τα επίπεδα και πίεση των εποπτών. Εξέφρασε την άποψη ότι στο τέλος κατάφεραν να κάνουν τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) να λειτουργεί ως τράπεζα και να είναι ανταγωνιστική.

Παράλληλα, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, ανέφερε ότι είδε πάρα πολλά σε σχέση με τις ατασθαλίες που γίνονταν στα ΣΠΙ, όπως εκτιμητές να υπερεκτιμούν ακίνητα για παραχώρηση δανείων, παραχώρηση δανείου σε 90χρονη με περίοδο αποπληρωμής 40 χρόνια κ.ά.

«Όλα γινόντουσαν εκεί», είπε, ενώ επιβεβαίωσε παρατήρηση της Επιτροπής ότι για δάνεια έμπαιναν υποθήκες ακόμα και εκκλησίες και κοιμητήρια.

Ο κ. Κίττος απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι ο ίδιος ως μέλος της Επιτροπείας δεν είχε καμιά ενημέρωση ούτε γνώριζε για τη λίστα που δόθηκε στην Επιτροπή για τον Συνεργατισμό για διαγραφέντα δάνεια που ενέκρινε ο Υπουργός Οικονομικών.

Είπε επίσης, ως μέλος της Επιτροπής Αμοιβών, ότι η Επιτροπή δεν έλαβε καμιά απόφαση για αμοιβή 25,000 ευρώ στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών Διονύση Διονυσίου, για τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις της Επιτροπείας και ότι η απόφαση ενδεχομένως να λήφθηκε από αλλού, ίσως με διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Επιστροφή
στην αρχή