Κύπρος και Γεωργία μοιράζονται την ίδια προτεραιότητα

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
«Με το παρόν άρθρο θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες και τον σεβασμό μου στους αναγνώστες της εφημερίδας «Πολίτης» αλλά και στην Κύπρο»

Του Revaz Lominadze*

Με το παρόν άρθρο θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες και τον σεβασμό μου στους αναγνώστες της εφημερίδας «Πολίτης» αλλά και στην Κύπρο, ένα νησί που βασίζεται σε παλιούς πυλώνες αλλά χτίστηκε παράλληλα σε αξίες και αρχές. Πέραν πάσης αμφιβολίας, η αρχαία αντίληψη του Ανθρωπισμού και η αρχαία κουλτούρα ενυπάρχουν σε αυτές τις αξίες.

Ιστορικοί οι δεσμοί

Οι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί Κύπρου-Γεωργίας είναι πολύ ισχυροί και είναι φυσικό μιας και όπως ανέφερα άνωθεν, οι πυλώνες των δύο χωρών είναι πολύ κοινοί. Το καλύτερο παράδειγμα δε αποτελεί το Γεωργιανό μεσαιωνικό ορθόδοξο μοναστήρι στη Πάφο. Καθήκον της γενιάς μας είναι να νοηματοδοτήσουμε εκ νέου αυτούς τους δεσμούς αφού πρώτα τους επαναφέρουμε. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που εισήγαγα το Φεστιβάλ Γεωργιανής Κουλτούρας στη Κύπρο, μιας κι αποτελεί ένα πολύ αποτελεσματικό τρόπο να παρουσιαστούν η φιλοσοφία, οι πραγματικές ρίζες και η μοναδική κουλτούρα της πατρίδας μου. Οι Κύπριοι γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι να περιστοιχίζεσαι από μεγάλες αυτοκρατορίες, να επιβιώνεις και να διατηρείς την εθνική σου ταυτότητα. Παρά την ταραχώδη ιστορία μας, κατορθώσαμε να διατηρήσουμε τον Χριστιανισμό, γλώσσα με δικό της αλφάβητο, την κουλτούρα και τις παραδόσεις μας. Σήμερα, αισθανόμαστε υπερήφανοι να παρουσιάζουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Θεσμός το φεστιβάλ…

Το περσινό πρώτο Φεστιβάλ Γεωργιανής Κουλτούρας, σε Λευκωσία και Λεμεσό, αποδείχτηκε εξαιρετικά επιτυχές. Ιδέα που μας έπεισε να το επαναλάβουμε φέτος για δεύτερη φορά συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα την όμορφη πόλη της Πάφου –πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017.  Φέτος παρουσιάζουμε τη νέα γενιά του Εθνικού Μπαλέτου Γεωργίας –Sukhishvili, το οποίο θεωρώ και τον καλύτερό μας πρεσβευτή ως προς την κουλτούρα μας. Με φοβερή ενέργεια παρουσιάζουν την αρχαία και σύγχρονη Γεωργία. Μαζί τους, φέτος, και το Κρατικό Θέατρο Παντομίμας το οποίο παρουσιάζει την ποικιλομορφία της χώρας μας με μοναδικό τρόπο. Τα δύο θεατρικά σχήματα θα μοιραστούν ιστορίες Γεωργιανής πολυφωνίας, οινοποιίας και άλλων σημαντικών όψεων της κουλτούρας μας. Οι παραστάσεις θα λάβουν χώρα 13 Σεπτεμβρίου (Δημοτικοί κήποι Λεμεσού), 14 Σεπτεμβρίου στο αρχαίο ωδείο της Πάφου και 15 Σεπτεμβρίου στο Σκαλί Αγλαντζιάς στη Λευκωσία. Σας υπόσχομαι ένα φοβερό σόου που δεν θα μπορούσε να καταστεί δυνατό χωρίς την βοήθεια από φίλους, συνεργάτες και σπόνσορες όπως το Υπουργείο Παιδείας, οι Δήμοι Λεμεσού, Πάφου και Αγλαντζιάς, το Πάφος 2017, η Travel House, η Petrocas, η WizzAir, ο Πολίτης, η RIC κοκ.

25 χρόνια φιλίας

Φέτος Κύπρος και Γεωργία γιορτάζουν 25 χρόνια διπλωματικών σχέσεων. Αυτά τα χρόνια και ιδίως την τελευταία περίοδο έχουμε αποκτήσει πλήρη αλληλοκατανόηση η οποία και αποτελεί την βάση για επιμέρους απτά αποτελέσματα στους τομείς της Οικονομίας, της Παιδείας, του Πολιτισμού και της Κοινωνίας των Πολιτών. Θα επιθυμούσα περισσότερη… Γεωργία στη Κύπρο και περισσότερη… Κύπρο στη Γεωργία. Μπορεί να ακούγεται κάπως αλλά θα προσπαθήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να σπάσω τα στερεότυπα. Τον περασμένο Απρίλιο οργανώσαμε ένα πολύ επιτυχημένο ταξίδι για Κύπριους δημοσιογράφους στην Γεωργία για να τους δείξουμε πόσο γραφική είναι. Το πραγματικό όμως διακύβευμα αυτού του ταξιδιού ήταν το ακόλουθο: Πως μια χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης επανήλθε στον ευρωπαϊκό δρόμο της ανάπτυξης και κατόρθωσε εντυπωσιακό εκμοντερνισμό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα τόσο μοναδικά τοπία, η πλούσια ιστορία, η εξαίσια φιλοξενία και η διαδικασία του εκμοντερνισμού αποτελούν την πραγματική ψυχή της χώρας μου, και οι πολλές ομοιότητες μεταξύ των λαών μας είναι πιθανόν οι σημαντικότεροι λόγοι για τους Κύπριους να επισκεφθούν την Γεωργία. Έχουμε μάλιστα καθιερώσει ήδη απευθείας πτήση από την Λάρνακα στο Κουταίσι –την οποία εξυπηρετεί η WizzAir.

Πετυχαίνουμε τους στόχους

Είμαστε πολύ ευγνώμονες για την απτή υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διαδικασία προσέγγισης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γεωργίας, ειδικά κατά τη σύναψη της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Γεωργίας, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας DCFTA, που έφερε τις σχέσεις μας σε μια ποιοτικά νέα φάση. Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε την πολύ ισχυρή υποστήριξη της Κύπρου για την διαδικασία της απελευθέρωσης της ταξιδιωτικής θεώρησης (visa liberalization) της Γεωργίας, η οποία είναι ακόμη μια ιστορία επιτυχίας. Ήταν η αναγνώριση ότι κάναμε καλά την εργασία που μας ανατέθηκε. Η Γεωργία προχωρεί σταθερά και παρουσιάζει επιτυχία στην εφαρμογή σύνθετων μεταρρυθμίσεων. Η πρόοδος έχει επισημανθεί με συνέπεια στις σχετικές εκθέσεις της ΕΕ. Έχουμε επενδύσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρής δημοκρατίας με αποτελεσματικούς θεσμούς και ανοικτό σύστημα διακυβέρνησης, πολιτικό πλουραλισμό, ελεύθερα Μέσα ενημέρωσης και ανεξάρτητη δικαιοσύνη, κράτος δικαίου και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λειτουργική οικονομία της αγοράς και ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα σε επίπεδο προκλήσεων η ΕΕ, εμείς πιστεύουμε στο μέλλον της και στη σχέση της με την Γεωργία.

Κρίσιμη σύνοδος μπροστά

Πιστεύουμε τώρα ότι ήρθε η ώρα για τις νέες φάσεις της συγκεκριμένης συνεργασίας με την ΕΕ και μπορώ να διαβεβαιώσω την κυπριακή κοινωνία ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να φτάσουμε ως και την ευρωπαϊκή προοπτική στο εγγύς μέλλον. Πιστεύουμε ότι η ατζέντα σύνδεσης πρέπει να ανταποκρίνεται στο φιλόδοξο επίπεδο συνεργασίας μας και να θέτει το έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας. Δουλεύουμε σκληρά με τους Ευρωπαίους φίλους μας για την Ατζέντα Σύνδεσης 2017-2020 και βασιζόμαστε στην υποστήριξη της Κύπρου ως προς τις αρχές μας, κάτι το οποίο θα επιθυμούσαμε να δούμε να εκφράζεται και στο σχετικό επίσημο έγγραφο.  Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών σχεδίων της Γεωργίας, ένα από τα σημαντικότερα επερχόμενα γεγονότα είναι η 5η Σύνοδος Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες στις 24 Νοεμβρίου 2017. Η Ανατολική Εταιρική Σχέση υπήρξε ένας πραγματικός φορέας αλλαγών για τους εταίρους της Ανατολικής Ευρώπης και την ΕΕ. Θεωρούμε την πρωτοβουλία ως ένα πλαίσιο δυνατοτήτων, συμβολών και ωφελειών για όλες τις πλευρές που συνεργάζονται, οι οποίες μπορούν ελεύθερα να επιλέξουν το επίπεδο των φιλοδοξιών και των στόχων που θέτουν στην σχέση τους με την ΕΕ. Η Ανατολική Εταιρική Σχέση παρείχε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την υλοποίηση του οράματός μας για την οικοδόμηση μιας πραγματικά ευρωπαϊκής δημοκρατίας, που φιλοδοξεί να γίνει πλήρες μέλος της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η στρατηγική μας

Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αποτελεί φυσικό δρόμο για την ανάπτυξη της χώρας μας, η οποία αποτελεί και ξεκάθαρη επιλογή του λαού της Γεωργίας. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το 90% του γεωργιανού πληθυσμού υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ. Αναμφισβήτητα, η Ανατολική Εταιρική Σχέση ωρίμασε ως επιτυχές πολιτικό σχέδιο, επιτρέποντας μια καλά δομημένη διαδικασία εργασιών. Ταυτόχρονα, η αίσθηση εμπιστοσύνης απορρέει όχι μόνο από τα επιτεύγματα, αλλά από το όραμα για το μέλλον. Και ενώ μέσω της συνεργασίας, η συνεργασία μας έχει φθάσει σε ένα νέο επίπεδο, προσβλέπουμε σε νέες ευκαιρίες. Πρέπει να βρούμε μια δημιουργική προσέγγιση για να προσαρμόσουμε την υφιστάμενη συνεργασία με τις ατομικές φιλοδοξίες των επιμέρους εμπλεκόμενων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και να θέσουμε τον τελικό στόχο της ένταξης στην ΕΕ. Για το σκοπό αυτό, η Γεωργία θεωρεί απαραίτητες τις ακόλουθες προτεραιότητες κατά τη Σύνοδο Κορυφής:

  • Επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα της ΕΕ να διατηρήσει τις πόρτες ανοιχτές και επιβεβαιώνοντας τη διαφοροποίηση στη σφυρηλάτηση ατομικών εταιρικών σχέσεων με τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.
  • Ενθάρρυνση της προόδου μέσω κατάλληλης υποστήριξης, ανάπτυξη νέων μέσων βοήθειας και παροχή ισχυρής βοήθειας για φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις των εταίρων σε όλα τα επίπεδα.
  • Επικέντρωση σε επιλεγμένους τομείς συνεργασίας για τη δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των εταίρων της ΕΕ και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικών διασυνδέσεων, περισσότερων ευκαιριών αγοράς και επιχειρηματικών δεσμών.
  • Επαναβεβαιώνοντας τη σταθερή υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα και τη δέσμευση για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων.

Η ίδια προτεραιότητα

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή των αναγνωστών σε αυτό το τελευταίο σημείο. Δεν είναι πολύ παρόμοιο για τα κράτη μας; Δεν είναι η ύψιστη προτεραιότητα; Δεν είναι ζωτικής σημασίας η πολύ ισχυρή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας; Δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Εδώ, θα ήθελα να εκφράσω την τεράστια ευγνωμοσύνη της χώρας μου προς την Κύπρο για την αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας. Από την άλλη, η Γεωργία είναι ισχυρός υποστηρικτής μιας ταχείας πολιτικής απόφασης για το κυπριακό πρόβλημα. Τώρα υπάρχουν πολλές ιδέες και σκέψεις για το Crans-Montana. Προσωπικά πιστεύω ότι το Crans-Montana ήταν μόνο ένα μέρος της μεγαλύτερης εικόνας, μόνο μία σελίδα στην ιστορία της σύγχρονης Κύπρου. Δεν μπορεί να μπει τελεία ή να υπάρξει το τέλος του δρόμου. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά συνεχής προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης. Το πολιτικό περιβάλλον μπορεί να είναι ταραχώδες και μεταβλητό, αλλά υπάρχουν οι σταθερές αξίες, οι οποίες δεν θα αλλάξουν ποτέ και πρέπει να τις διατηρήσουμε μαζί.

*Ο Revaz Lominadze είναι ο πρέσβης της Γεωργίας στην Κύπρο.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Είμαστε Κοινωνία Ζωoφίλων; (Του Χριστόδουλου Μαυρουδή)

Πολίτης News, 16:21 (τελευταία ενημέρωση 16:21)

ΑΠΟΨΗ

Βόρεια Μακεδονία vs (νότιος) #Pellotopos

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 11:15 (τελευταία ενημέρωση 11:15)

ΑΠΟΨΗ

Κύπρος και γεωπολιτικές αλλαγές στην Αν. Μεσόγειο

Πολίτης News, 18.06.2018

Επιστροφή
στην αρχή