Κυπριακό: Σκότωσαν τη λύση, τώρα σκοτώνονται μεταξύ τους!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το γελοιωδέστερο των επιχειρημάτων προβλήθηκε από το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου ότι ο κ. Ακιντζί θα διόριζε και τους Ε/κ βουλευτές.

Του Κρίτωνα Καψάλη

Ένας γελοίος καβγάς μεταξύ του επιτελείου του προέδρου Αναστασιάδη και του επιτελείου του Νικόλα Παπαδόπουλου ξέσπασε το τελευταίο 24ωρο.

Θέμα του ποιος θα διορίζει τους αξιωματούχους της μεταβατικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης μετά τη λύση του Κυπριακού. 

Η κάθε πλευρά επιχειρηματολογεί επί του θέματος προς άγρα φοβικών ψήφων ενώ στην πραγματικότητα και τα δύο επιτελεία δεν φαίνεται να διαφωνούν ποσώς στην πορεία που πήρε το Κυπριακό.

  •  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τη στάση που τήρησε στο Κραν Μοντανά στην ουσία λόγω των Προεδρικών εκλογών συναντήθηκε με τις θέσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για λύση.
  • Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ουδέποτε ήθελε στην πραγματικότητα λύση Διζωνικής Ομοσπονδίας υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια και κάθε γύρο συνομιλιών.

 

Σήμερα τα επιτελεία των δύο υποψηφίων διαπληκτίζονται στα social Media για ένα υποθετικό σενάριο: Αναφορικά δηλαδή με το τι θα γινόταν αν τελικά συμφωνούσαμε σε λύση, αν πηγαίναμε στα δημοψηφίσματα, αν παίρνοντας δύο ΝΑΙ και αν αισίως φτάναμε στο διορισμό μεταβατικής Κυβέρνησης. Τότε –ιδού το μεγάλο ερώτημα- ποιος θα διόριζε τους αξιωματούχους της Κυβέρνησης, των διαφόρων ανεξαρτήτων σωμάτων αλλά και της Βουλής; 

Ο γελοίος καβγάς των δύο επιτελείων παραγνωρίζει βέβαια το απλό και το αυτονόητο. Ότι η κάθε πλευρά θα διόριζε τους δικούς της αξιωματούχους και σαφέστατα θα λάμβανε υπόψη ότι έπρεπε να διορισθούν κάποια σοβαρά άτομα τα οποία θα είχαν την ευθύνη να εφαρμόσουν τη λύση.     

Και σίγουρα τα άτομα αυτά δεν θα προέρχονταν από το ΔΗΚΟ του Νικόλα Παπαδόπουλου!

Το γελοιωδέστερο των επιχειρημάτων προβλήθηκε από το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου ότι ο κ. Ακιντζί θα διόριζε και τους Ε/κ βουλευτές. Κι αυτό ενώ όλοι γνωρίζουν ότι στην ουσία η παρούσα Ε/κ Βουλή θα αποτελούσε για ένα χρόνο ταυτόχρονα και την ομοσπονδιακή βουλή. Δηλαδή 36 Ε/κ βουλευτές θα εισέρχονταν στην Κάτω Ομοσπονδιακή Βουλή και οι άλλοι 20 θα γίνονταν μέλη της Γερουσίας.   

Παραθέτουμε στη συνέχεια τις δηλώσεις των δύο πλευρών:

 

Η δήλωση Νικόλα

Έκπληξη προκάλεσε σε πολλούς συμπολίτες μας η προχθεσινή αναφορά του Νικόλα Παπαδόπουλου στην υποχώρηση Αναστασιάδη, με βάση την οποία ο κ. Ακιντζί θα διορίσει στην περίπτωση της λύσης που συζητά ο κ. Αναστασιάδης, τους Ελληνοκύπριους βουλευτές, μαζί με τους υπόλοιπους αξιωματούχους του κράτους.

Προφανώς, η τακτική της συσκότισης και της παραπληροφόρησης που έχει επιβάλει ο κ. Αναστασιάδης τα τελευταία χρόνια, αποδίδει.

Όμως, η αναφορά του Νικόλα Παπαδόπουλου επιβεβαιώνεται από τα έγγραφα.

Σύμφωνα με την πρόταση Αναστασιάδη, ημερομηνίας 9 Νοεμβρίου 2015, με τίτλο «Entry into force» (τρίτη παράγραφος), η οποία δόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς στις 7 Οκτωβρίου 2016  και η οποία και έχει συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές (μετάφραση):

«…οι δύο ηγέτες, θα προχωρήσουν άμεσα, σε διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις και άλλους εμπλεκόμενους, να συμπληρώσουν όλα τα αξιώματα και  θέσεις όλων των θεσμών σε όλες τις εξουσίες (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική) και όλους τους ανεξάρτητους αξιωματούχους, μέχρι να λάβουν χώρα εκλογές ή/και να ακολουθήσουν διορισμοί και τοποθετήσεις, σύμφωνα με τις κανονικές πρόνοιες του συντάγματος. Οι δύο ηγέτες θα ανακηρυχθούν Πρόεδροι και θα εξασκήσουν τις ανάλογες  εξουσίες οι οποίες προνοούνται από το ομοσπονδιακό σύνταγμα…Η διακριτική εξουσία που θα παρέχεται στους δύο ηγέτες θα αφορά κυρίως την επιλογή των ατόμων και των πολιτικών αξιωματούχων οι οποίοι θα αποτελούν την αρχική σύνθεση των σωμάτων ή/και των θεσμών…»

Η υποχώρηση αυτή του κ. Αναστασιάδη:

  • Καταπατεί τις αρχές της δημοκρατίας και μάλιστα στην πιο κρίσιμη, αρχική φάση της εφαρμογής της λύσης.
  • Επιβεβαιώνει το ρόλο Συμπροέδρου που ο κ. Αναστασιάδης έχει αποδώσει στον κ. Ακιντζί.
  • Επιβεβαιώνει την κατάργηση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και, ως αποτέλεσμα αυτής της κατάργησης, επινοεί την εκχώρηση όλων αυτών των εξουσιών στο πρόσωπο του κ. Ακιντζί και στο πρόσωπο του κ. Αναστασιάδη.

Σε αντίθεση με την καταπάτηση των δημοκρατικών αρχών που αποδέχεται ή προτείνει ο κ. Αναστασιάδης, η Νέα Στρατηγική στηρίζεται στη δημοκρατία και το σεβασμό της βούλησης των πολιτών.

Σε αντίθεση με την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επινόηση επικίνδυνων πρακτικών αντικατάστασής των θεσμών της, η Νέα Στρατηγική προτείνει ενίσχυση και μετεξέλιξη του κράτους μας.

Σε αντίθεση με την πολιτική συσκότισης και παραπλάνησης του λαού που εφάρμοσε ο κ. Αναστασιάδης, η Νέα Στρατηγική του Νικόλα Παπαδόπουλου στηρίζεται στη διαφάνεια και την πλήρη ενημέρωση των πολιτών.

Η απάντηση του Βίκτωρα

Η διαχείριση του εθνικού μας προβλήματος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αποτελεί αντικείμενο διαστρέβλωσης και  προεκλογικής προπαγάνδας από το εκλογικό επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου, ειδικά μάλιστα την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί  διεθνή εκστρατεία με επίκεντρο το Κυπριακό.

Μετά την τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου δόθηκε στα μέλη του σώματος τρίπτυχο με τις συγκλίσεις και αποκλίσεις που καταγράφηκαν στις διαπραγματεύσεις ημερομηνίας 15 Μαρτίου 2017.

Στο έγγραφο αυτό, το οποίο κατέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ρητώς, με μπλε γράμματα ως θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, αναφέρεται στις σελίδες 28 και 29, υπό τον τίτλο «Μεγάλες Αποκλίσεις» (Major Divergences), ότι:

  «… ο κάθε ηγέτης κατά την εφαρμογή της λύσης θα είναι ο τελικός υπεύθυνος για τους διορισμούς των μεταβατικών μελών των θεσμών και αξιωματούχων που θα προέρχονται από τη δική του κοινότητα».

Αυτό που το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου χρεώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η τουρκική θέση η οποία καταγράφεται με κόκκινα γράμματα στο ίδιο έγγραφο.

Οι θέσεις που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περιγράφονται ολοκληρωμένα και με σαφήνεια στο έγγραφο με τίτλο «Entry into force» (έναρξη ισχύος της συμφωνίας) με ημερομηνία 1η Νοεμβρίου 2016.

Στο εν λόγω έγγραφο, ρητώς και πάλι καταγράφεται ως θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι οι διορισμοί,  όχι μόνο θα γίνονται από τον ηγέτη της κάθε πλευράς  αλλά και μετά από διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις.

Συνεπώς τα όσα ισχυρίζεται το Εκλογικό Επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

 

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεράλ Ακσενέρ: Αν χρειαστεί η Αϊσέ θα πάει ξανά διακοπές

Πολίτης News, 10:30 (τελευταία ενημέρωση 10:30)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ήρθε και η Diversa - Ξεψαχνίζουν την Cobalt

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από την αποκέντρωση εξουσιών τώρα «πήγαμε» στο ΝΑΤΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, 10:00 (τελευταία ενημέρωση 10:00)

Επιστροφή
στην αρχή