Κυπριακή ανοησία και το κόστος αυτής

ΑΠΟΨΗ /Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Ο «Πολίτης» επαναλαμβάνει ότι το έγκλημα σε βάρος οποιουδήποτε αθώου πολίτη αυτού του τόπου είναι και παραμένει έγκλημα!

Όταν ξεκινούσαμε πριν από μερικές μέρες τη δημοσίευση των θεμάτων που έχουν να κάνουν με τα εγκλήματα κατά Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εις βάρος αλλήλων, κυρίως το 1974 αλλά και προγενέστερα, είχαμε τοποθετηθεί ως εφημερίδα για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Εξάρχης είχαμε διευκρινίσει ότι ούτε δημοσιογραφικές επιτυχίες διεκδικούμε, ούτε την ανάξεση πληγών επιδιώκουμε. Όμως, διερευνώντας περαιτέρω όλες αυτές τις ιστορίες, είναι εμφανέστατο το μίσος και το αίμα που μας χώρισε, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Άνθρωποι μεροκαματιάρηδες χάθηκαν άδικα σε αυτόν τον πόλεμο, εργάτες και αγρότες οι οποίοι ενδεχομένως να μην έφταιγαν σε τίποτα, δεν επέστρεψαν ποτέ στις οικογένειές τους, παιδικές ψυχές βιάστηκαν και πόνεσαν. Ως συνήθως, οι διάφοροι καλοθελητές επιχειρούν να μας αποδώσουν αλλότρια κίνητρα. Οι «γνωστοί» δήθεν πατριώτες προχωρούν ένα βήμα παραπάνω και μιλούν για προσπάθεια εξιλέωσης των εγκλημάτων που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος της Κύπρου.


Ο «Πολίτης» επαναλαμβάνει ότι το έγκλημα σε βάρος οποιουδήποτε αθώου πολίτη αυτού του τόπου είναι και παραμένει έγκλημα! Είτε είναι Ελληνοκύπριος είτε είναι Τουρκοκύπριος.
Σαφώς η Τουρκία με την εισβολή του 1974 διέπραξε πολλαπλάσια εγκλήματα και άσκησε υπέρμετρη βία στο σώμα αυτού του τόπου.


Τα εγκλήματα της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου όμως, δεν εξιλεώνουν τα εγκλήματα των Κυπρίων εις βάρος αλλήλων. Επιτέλους πρέπει να κατανοήσουμε ότι χωρίς να μάθουμε για τα εκατέρωθεν εγκλήματα, στην τρέχουσα ιστορική συγκυρία δεν πρόκειται να εξιλεωθούμε. Το μίσος αναπαράγεται στις δύο κοινότητες της χώρας λόγω και της ατιμωρησίας, που υπόσχεται ότι τα πογκρόμ μπορούν να επαναληφθούν. Κάθε μία από τις δύο κοινότητες διεκδικεί παράλληλα το μεγαλύτερο μερίδιο στον πόνο. Και κάθε μία να ισχυρίζεται ότι η άλλη κοινότητα έχει σχέδιο για τον έλεγχο ολόκληρου του νησιού. Στην Κύπρο δεν είναι η Ελλάδα και η Τουρκία που συγκρούονται, αλλά η κυπριακή ανοησία με τον εαυτό της. Αν δεν ξεπεράσουμε αυτό το στάδιο, αναγνωρίζοντας η κάθε πλευρά τα εγκλήματά της, και προβαίνοντας σε απολογία προς την άλλη κοινότητα, καμιά διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να δώσει τη λύση του Κυπριακού.


Επιστροφή
στην αρχή