Κίνδυνος καθίζησης πολυκατοικιών στη Λεμεσό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου, για την πρόκληση καθιζήσεων στα θεμέλια υφιστάμενων κτηρίων, και ειδικά παλαιών πολυκατοικιών, εξαιτίας των βαθιών εκσκαφώ

Τον κώδωνα του κινδύνου, για την πρόκληση καθιζήσεων στα θεμέλια υφιστάμενων κτηρίων, και ειδικά παλαιών πολυκατοικιών, εξαιτίας των βαθιών εκσκαφών στο στάδιο της κατασκευής των θεμελιώσεων πολυώροφων κτηρίων στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, κρούει ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Στέλιος Αχνιώτης. Με επιστολή του ημερομηνίας 21 Αυγούστου που απέστειλε στο Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και στον Δήμο Λεμεσού αναφέρει ότι «το ΕΤΕΚ θεωρεί ότι η αδειοδότηση και κατασκευή πολλών τέτοιων έργων δυνατό να επιφέρει ταπείνωση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, που μπορεί με τη σειρά του να δημιουργήσει προβλήματα στο δομημένο περιβάλλον της παραλιακής περιοχής της Λεμεσού». Το ΕΤΕΚ προτείνει όπως για κάθε νέο μεγάλο κτήριο που περιλαμβάνει βαθιές εκσκαφές, και στο οποίο κατά συνέπεια  θα απαιτηθούν μεγάλες αντλήσεις, τεθεί ως απαραίτητος όρος για την αδειοδότησή του η ετοιμασία κατάλληλης μελέτης που να εξετάζει τις συνέπειες στο δομημένο προβάλλον της περιοχής και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα ελαχιστοποίησης των αντλήσεων, αλλά και των συνεπειών τους. Να σημειωθεί ότι το υπόγειο νερό καταλήγει στη θάλασσα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι ολικές αντλήσεις δυνατό να ανέλθουν σε μερικές  εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού.

Απαντώντας στην επιστολή, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, στις 29 Αυγούστου, υιοθετεί πλήρως την εισήγηση του ΕΤΕΚ ως προς την επιβολή συγκεκριμένου όρου για την αδειοδότηση παρόμοιων αναπτύξεων, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις από την άντληση μεγάλων ποσοτήτων υπόγειου νερού, στο στάδιο θεμελίωσης και κατασκευής των υπόγειών χώρων, θα πρέπει να αποτελέσει εξειδικευμένο μέρος της γεωλογικής έρευνας, που θα πρέπει να γίνει πριν από την έναρξη των οποιωνδήποτε εργασιών.

Μορατόριουμ στις άδειες

Δέσμευση ότι, μετά την κατ' αρχήν άδεια που χορηγήθηκε στην εταιρεία Παφίλια για την ανέγερση του πολυώροφου συγκροτήματός της στην παραλιακή λεωφόρο, ο Δήμος Λεμεσού δεν θα προωθήσει άλλη πολεοδομική άδεια για ψηλά κτήρια προτού ολοκληρωθεί η στρατηγική μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον και τις ανέσεις των κατοίκων εξασφάλισε, από τον δήμαρχο Λεμεσού Νίκο Νικολαΐδη, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Με επιστολή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στις 6 Αυγούστου, ο κ.  Περδίκης τονίζει την επείγουσα ανάγκη εκπόνησης της στρατηγικής μελέτης επιπτώσεων στο περιβάλλον για την ανάπτυξη των ψηλών κτηρίων όπως προνοεί ο σχετικός νόμος του 2005. Παράλληλα απευθύνει έκκληση όπως μέχρι να εκπονηθεί η μελέτη ανασταλεί η εξέταση και έκδοση αδειών από τη διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας. «Είναι λοιπόν στα δικά σας χέρια η ευθύνη», αναφέρει στην επιστολή του, «να βάλετε ένα φρένο στην αλόγιστη, ανεξέλεγκτη και χωρίς συνολικό σχεδιασμό κατάθεση αιτήσεων, οι οποίες ήδη εξετάζονται». «Εάν δεν τεθεί σήμερα ένα μορατόριουμ μέχρι να εκδοθεί η εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών», προειδοποιεί, «θα έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα, διότι οι ήδη κατατεθείσες αιτήσεις θα εξεταστούν στη βάση του νομικού πλαισίου που ίσχυε όταν κατατέθηκαν». «Οι ευθύνες σας είναι τεράστιες» αναφέρει καταλήγοντας. «Σταματήστε άμεσα αυτή τη μόδα και τον ανεξέλεγκτο συρμό».

 


Επιστροφή
στην αρχή