Κίνδυνος από πάγο - Οδηγίες από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Αιτία της ακαταλληλότητας του πάγου μπορεί να είναι η χρήση ακατάλληλου νερού ή η μόλυνση των επιφανειών μέσα στη μηχανή λόγω κακής συντήρησης

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες κάνουν συστάσεις στις μονάδες μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφετέριες, μπαρ) και στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων, ενώ ετοίμασαν και ένα έντυπο - οδηγό για τους κινδύνους που υπάρχουν για τους καταναλωτές από τη χρήση πάγου. Όπως αναφέρεται στο έντυπο που ετοιμάστηκε πριν από μερικές ημέρες από τον υγειονομικό λειτουργό Φίλιππο Γεωργιάδη για ενημέρωση των μονάδων, ο πάγος, είτε για διατήρηση τροφίμων είτε για προσθήκη σε ποτά-ροφήματα, κατατάσσεται ως τρόφιμο και πρέπει να τυγχάνει υγιεινής παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης. Τυχόν έλλειψη τήρησης των απαραίτητων προφυλάξεων και μέτρων υγιεινής μπορεί να έχει ως συνέπεια την προσφορά ακατάλληλων ή ακόμη και επιβλαβών τροφίμων προς τους καταναλωτές.


Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, αιτία της ακαταλληλότητας του πάγου μπορεί να είναι η χρήση ακατάλληλου νερού, η μόλυνση των επιφανειών μέσα στη μηχανή παραγωγής πάγου συνεπεία κακής συντήρησης ή και η έλλειψη καθαρισμού-απολύμανσης, η έλλειψη υγιεινής στον χειρισμό και στο σερβίρισμα του πάγου, ή και η αγορά ακατάλληλου έτοιμου πάγου. Στην περίπτωση των μονάδων μαζικής εστίασης που παράγουν πάγο με σκοπό τη χρήση του σε ποτά-ροφήματα ή τη διατήρηση έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων (προσυσκευασμένων ή μη), η διαδικασία της παραγωγής, αποθήκευσης και του χειρισμού του πάγου πρέπει να εντάσσεται στο σύστημα HACCP / πάγιων διαδικασιών με βάση το HACCP, ή στον Κώδικα Ορθής Πρακτικής Υγιεινής, που αναλόγως του μεγέθους και του είδους της η επιχείρηση τηρεί. Μονάδες μαζικής εστίασης που παράγουν πάγο και εφαρμόζουν πλήρες σύστημα HACCP / ISO 22,000, θα πρέπει στο εγχειρίδιο HACCP /ISO 22,000 να έχουν και σχετική ανάλυση κινδύνου για τον πάγο.



Όχι στα παγούρια

 

Στην περίπτωση της μηχανής παραγωγής πάγου, αυτή πρέπει να συνδέεται με την παροχή πόσιμου νερού του υποστατικού. Συστήνεται το νερό να φτάνει απευθείας από το δίκτυο υδατοπρομήθειας, χωρίς να μεσολαβεί υδαταποθήκη της οικοδομής. Αν ωστόσο δεν υπάρχει τρόπος παράκαμψης της υδαταποθήκης, πρέπει να διασφαλίζεται από τον υπεύθυνο της επιχείρησης τροφίμων ότι η υδαταποθήκη πλένεται και απολυμαίνεται συχνά (τουλάχιστον ανά εξάμηνο), ακολουθώντας ενδεδειγμένες διαδικασίες. Εάν στο εσωτερικό δίκτυο διανομής νερού της οικοδομής έχει εγκατασταθεί φίλτρο νερού, αυτό πρέπει να αλλάζεται. Η χρήση νερού από παγούρια που γεμίζονται είτε από αδειούχα βυτιοφόρα οχήματα πώλησης πόσιμου νερού είτε από αδειούχους κερματοδέκτες πώλησης πόσιμου νερού δεν συστήνεται, για τον λόγο ότι η απαιτούμενη σχολαστική καθαριότητα και απολύμανση των παγουριών είναι δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Εάν χρησιμοποιείται κρύο νερό από συσκευές κρύου-ζεστού νερού με πλαστική φιάλη (19L ή άλλης περιεκτικότητας), η συσκευή πρέπει να τυγχάνει συχνού καθαρισμού και απολύμανσης (τουλάχιστον μία φορά ανά εξάμηνο) και κατά προτίμηση να χρησιμοποιούνται μόνο σφραγισμένες φιάλες. Αν ο πάγος αγοράζεται έτοιμος από άλλη επιχείρηση και απλώς αποθηκεύεται στα ψυγεία, πρέπει να προέρχεται από επιχείρηση που ελέγχεται από την αρμόδια αρχή ως προς την περί τροφίμων νομοθεσία.

Τοποθέτηση μηχανής παραγωγής πάγου

 

Η μηχανή παραγωγής πάγου πρέπει να είναι τοποθετημένη σε καθαρό σημείο, ελεύθερο από σκόνες, αέριους ρύπους και άλλες ακαθαρσίες και σε ασφαλή απόσταση από πηγές θερμότητας, καθώς και από σημεία χειρισμού άλλων τροφίμων (νεροχύτες πλυσίματος φρούτων και λαχανικών, πάγκους χειρισμού τροφίμων, και άλλα). Πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος γύρω από τη μηχανή ώστε να επιτρέπεται ο εύκολος καθαρισμός του γύρω χώρου και ο επαρκής αερισμός.



Σερβίρισμα του πάγου

Τα άτομα που χειρίζονται και σερβίρουν τον πάγο πρέπει να προσέχουν την ατομική τους υγιεινή και να τηρούν υψηλό βαθμό ατομικής καθαριότητας. Δεν θα αγγίζουν τον πάγο με γυμνά χέρια, αλλά θα χρησιμοποιούν σπάτουλα από κατάλληλο, ανθεκτικό υλικό, η οποία θα διατηρείται καθαρή. Οι σπάτουλες δεν επιτρέπεται να αποθηκεύονται σε επαφή με τον πάγο, αλλά εντός κατάλληλων δοχείων, κατά προτίμηση σε κάθετη θέση. Ειδικά στις περιπτώσεις όπου είναι συχνή η χρήση της σπάτουλας, είναι καλό κατά τη διάρκεια της εργασίας στο εν λόγω δοχείο να υπάρχει διάλυμα απολυμαντικού υγρού το οποίο να αλλάζεται τακτικά. Αν ο πάγος μεταφέρεται σε κουβαδάκια με σκοπό το σερβίρισμά του, αυτά και οι λαβίδες χειρισμού του πάγου πρέπει να είναι από κατάλληλο, ανθεκτικό υλικό.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μακελειό στην Καμπούλ: 40 νεκροί, 80 τραυματίες

Πολίτης News, 17:02 (τελευταία ενημέρωση 17:02)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινοτάρχης Δένειας: Προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος

Πολίτης News, 17:00 (τελευταία ενημέρωση 17:00)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αύριο ανοίγει τις πόρτες του το «Nicosia Mall»!

Πολίτης News, 16:36 (τελευταία ενημέρωση 16:36)

Επιστροφή
στην αρχή