Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές στο Πισσούρι από τις κατολισθήσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Υπό τον φόβο γεωλογικών καταστροφών, όπως η καθίζηση και η κατολίσθηση, ζουν για χρόνια οι κάτοικοι στο Πισσούρι στη Λεμεσό

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού και το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα των καθιζήσεων και των κατολισθήσεων  στην κοινότητα Πισσουρίου.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση  αναφέρεται ότι οι κάτοικοι, οι οποίοι ζουν για χρόνια υπό τον φόβο γεωλογικών καταστροφών, όπως η καθίζηση και η κατολίσθηση με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, έχουν αποστείλει επιστολή από το 2017, προκειμένου να επιδιορθωθούν οι ζημιές.

Παρόλα αυτά - όπως καταγγέλλουν - η Επαρχιακή Διοίκηση προβαίνει σε κλειστό διαγωνισμό, ο οποίος είναι χρονοβόρος  ενώ τα  γεωλογικά φαινόμενα δεν μπορούν να περιμένουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, διαγωνισμούς και αποφάσεις.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης η άμεση ανάγκη αντιμετώπισης των αστέγων από τις καθιζήσεις  και η επιτάχυνση των  διαδικασιών για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

 

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Υπό τον φόβο γεωλογικών καταστροφών, όπως η καθίζηση και η κατολίσθηση, ζουν για χρόνια οι κάτοικοι στο Πισσούρι.

Περί τον Οκτώβριο του 2017, μετά από ενέργειες της «Ομάδας Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πισσουρίου»,  η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού με επιστολή της προς τους επηρεαζόμενους, είχε αναφέρει ότι θα προβούν σε διεθνή διαγωνισμό, προκειμένου να επιδιορθωθούν οι ζημιές.

Όπως καταγγέλλουν σήμερα οι κάτοικοι, μετά από ένα χρόνο η Επαρχιακή Διοίκηση προβαίνει σε κλειστό διαγωνισμό, καλώντας πέντε εταιρείες στην Κύπρο για να ετοιμάσουν τους όρους του διεθνούς διαγωνισμού. Εν τέλει, τους όρους θα διαμορφώσει σε διάστημα εντός τριών μηνών ένας πολιτικός μηχανικός, έπειτα θα αναζητηθούν προσφορές, μετά θα γίνει μελέτη από την εταιρεία που θα κερδίσει, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα γίνουν τελικά έργα ή θα πρέπει να μεταστεγαστούν οι επηρεαζόμενοι. Και εάν αποφασιστεί ότι πρέπει να γίνουν κάποια έργα, θα περάσουν πολλά χρονιά για να ολοκληρωθούν και να έχουν αποτέλεσμα.

 

Αυτές οι διαδικασίες, σύμφωνα με τους κατοίκους που κινδυνεύουν, είναι χρονοβόρες και δυστυχώς τα γεωλογικά φαινόμενα δεν μπορούν να περιμένουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, διαγωνισμούς και αποφάσεις.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί άμεσα την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού και το αρμόδιο Υπουργείο να αντιληφθούν ότι τα ρήγματα λόγω της βροχόπτωσης ανοίγουν και πως η συνεχής επιχωμάτωσή τους απλά προσθέτει βάρος στο σημείο με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν άλλοι κίνδυνοι στο ήδη ασταθές έδαφος. Λόγω των καιρικών φαινομένων του χειμώνα, πρέπει να γίνει επίσης αντιληπτό ότι κινδυνεύουν ζωές από ενδεχόμενη πτώση χωμάτων από τον λόφο ή τις κατολισθήσεις.

Τα προβλήματα είναι πολύπλευρα και οι συνέπειες που θα προκύψουν διαφαίνονται. Αν η Κυβέρνηση σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο δεν συντονιστούν με την αρμόδια Επαρχιακή Διοίκηση και απλά αναμένουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα έχουν επίσης τεράστιο μέρος της ευθύνης. 

Πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα των αστέγων από τις καθιζήσεις και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την οριστική επίλυση του προβλήματος.


Επιστροφή
στην αρχή