Κι αν ο Κατσαντώνης ήθελε να γίνει επαγγελματίας στον ΑΠΟΕΛ;

ΑΘΛΗΤΙΚΑ /ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ
Τελικά κατά πόσο ο παίκτης «υποχρεούται» να υπογράψει στην ομάδα του από τη στιγμή που η ΕΕΔ θα επιλύσει τη διαφορά «όπως ήθελε η Επιτροπή καθορίσει»;
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ»
της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Kυριακής 1/7)

 

Η περίπτωση του Ανδρέα Κατσαντώνη πρέπει να λειτουργήσει ως εφαλτήριο ώστε να αναδειχθούν τα όποια προβλήματα ενδεχομένως να υπάρχουν στους κανονισμούς της ΚΟΠ σχετικά με τους ανήλικους και ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.

Ο ΠΑΣΠ εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο εισηγείται αλλαγές με στόχο να ξεκαθαρίσουν οι διάφορες ασάφειες και η ΚΟΠ να εναρμονιστεί με τους διεθνείς κανονισμούς.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Κατσαντώνη, στο άρθρο 18.3 αναφέρεται ότι «εντός τριών μηνών από την ημερομηνία λήξης της συμφωνίας εκπαίδευσης ο ποδοσφαιριστής υποχρεούται, εφόσον του προταθεί, να υπογράψει συμβόλαιο επαγγελματία ποδοσφαιριστή με το σωματείο με το οποίο διατηρούσε συμφωνία εκπαίδευσης, δεδομένου ότι το σωματείο με το οποίο ο ποδοσφαιριστής διατηρούσε συμφωνία εκπαίδευσης έχει το δικαίωμα να εγγράφει ή να μεταγράφει ή να διατηρεί στη δύναμή του επαγγελματίες ποδοσφαιριστές».

Επειδή ο παίκτης μεταπήδησε στον ΑΠΟΕΛ ως ερασιτέχνης, η ΕΕΔ απέρριψε την προσφυγή της Ομόνοιας. Τονίζεται χαρακτηριστικά στην απόφαση μεταξύ άλλων: «Η παρούσα περίπτωση δεν είναι τέτοια, καθότι ο ποδοσφαιριστής επιθυμεί να διατηρήσει την ερασιτεχνική του ιδιότητα και ως εκ τούτου εφαρμόζονται οι κανονισμοί αναφορικά με ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές».

Ωστόσο, ταυτόχρονα εγείρεται το ερώτημα τι θα γινόταν αν ο Κατσαντώνης ήθελε να μεταγραφεί στον ΑΠΟΕΛ ως επαγγελματίας. Και το λέμε αυτό διότι ενώ η ΚΟΠ στους κανονισμούς της σημειώνει ότι ο παίκτης είναι «υποχρεωμένος» να αποδεχτεί την πρόταση της ομάδας του, δεν αναφέρει πουθενά τι θα γίνει αν την απορρίψει και μεταγραφεί αλλού ως επαγγελματίας.

Ούτε το άρθρο 18.6 ξεδιαλύνει το τοπίο: «Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ ποδοσφαιριστή και σωματείου σε ό,τι αφορά το προς υπογραφή συμβόλαιο τη διαφορά επιλύει τελεσίδικα η Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών. Σε περίπτωση που η διαφορά αφορά τους οικονομικούς όρους του συμβολαίου, οι οικονομικοί όροι θα καθορίζονται από την Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών λαμβάνοντας υπόψη κατά σειρά προτεραιότητας, (Ι) την αντιμισθία ποδοσφαιριστών παρόμοιας ηλικίας και ικανότητας εντός της δύναμης του σωματείου του ποδοσφαιριστή, (II) την αντιμισθία άλλων ποδοσφαιριστών γενικά παρόμοιας ηλικίας και ικανότητας. Σε περίπτωση άλλης διαφοράς σχετικά με το προς υπογραφή συμβόλαιο, η διαφορά θα επιλύεται από την Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών, όπως ήθελε η Επιτροπή καθορίσει».

Με λίγα λόγια, αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια της επιτροπής να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι. Δηλαδή, ναι μεν ο παίκτης «υποχρεούται» να αποδεχτεί την πρόταση της ομάδας του, αλλά την ίδια ώρα αναφέρεται πως «η διαφορά θα επιλύεται από την Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών, όπως ήθελε η Επιτροπή καθορίσει».

Και ερωτούμε: Δεν θα ήταν ορθότερο αν ξεκαθαριζόταν με σαφήνεια τι γίνεται σε περίπτωση που ο παίκτης αρνηθεί να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα του αλλά το πράξει με έναν άλλο σύλλογο;

Τελικά, κατά πόσο ο παίκτης «υποχρεούται» να υπογράψει στην ομάδα του από τη στιγμή που η ΕΕΔ θα επιλύσει τη διαφορά «όπως ήθελε η Επιτροπή καθορίσει»;

Να πούμε ότι σε περίπτωση που η ΕΕΔ δικαίωνε την Ομόνοια ή το πράξει αυτό το Εφετείο, ο παίκτης έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο CAS.

Νομικοί κύκλοι ανέφεραν στην εφημερίδα μας ότι δεν νοείται μία ομοσπονδία να εξαναγκάζει έναν παίκτη να υπογράψει συμβόλαιο παρά τη θέλησή του.

Επιπλέον, το CAS έχει εξουσία να κρίνει παράνομους κανονισμούς εθνικών ομοσπονδιών.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Υπ. Δικαιοσύνης, Πρόεδρος ΚΟΑ, ΚΟΠ και σωματεία στο ίδιο τραπέζι!

Πολίτης Sports, 19:21 (τελευταία ενημέρωση 19:21)

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η συνεδρίαση ΚΟΠ-σωματείων ολοκληρώθηκε και αναμένουμε τον άσπρο καπνό

Πολίτης Sports, 18:58 (τελευταία ενημέρωση 18:58)

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η «χρυσή γενιά» των Σούκερ και Μπόμπαν δημοπρατεί τα μετάλλια της;

Πολίτης Sports, 18:45 (τελευταία ενημέρωση 18:45)

Επιστροφή
στην αρχή