Κι άλλα ονόματα από τον Φαίδωνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Έδωσε στοιχεία για περίπου 30 υποθέσεις, κατονομάζοντας δεκάδες άτομα, επώνυμα και μη, που επωφελήθηκαν οικονομικά από παρανομίες και καταχρήσεις.

 

Μέχρι αργά χθες βράδυ κατέθετε στοιχεία για το σκάνδαλο με τις τ/κ περιουσίες ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος. Η κατάθεση δόθηκε σε ανακριτική ομάδα που συστάθηκε στο ΤΑΕ Πάφου με επικεφαλής τον Ζωνάκη Γεωργίου. Ο δήμαρχος Πάφου στην κατάθεσή του αναφέρθηκε σε 30 περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, οι οποίες αφορούν κυρίως τις επαρχίες Πάφου και Λάρνακας. Πέρα από τις 15 περιπτώσεις στις οποίες αναφέρθηκε και δημόσια, ο κ. Φαίδωνος κατέθεσε στοιχεία και για άλλες υποθέσεις οι οποίες αφορούν εμπορικά υποστατικά και μεγάλες εκτάσεις γης. Σύμφωνα με πληροφορίες στις υποθέσεις που κατήγγειλε περιλαμβάνονται και υπάλληλοι ή συγγενικά πρόσωπα στελεχών της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

Σκάνδαλο ολκής

 

Σε δηλώσεις, λίγο πριν περάσει το κατώφλι του ΤΑΕ Πάφου, ο κ. Φαίδωνος ανέφερε πως ελπίζει ότι τα στοιχεία που κατέθεσε θα βοηθήσουν ώστε να αποκαλυφθεί το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο από το οποίο κάποιοι θησαύρισαν, ενώ το κράτος έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένο ότι οι αξίες των τουρκοκυπριακών περιουσιών ανέρχονται σε δεκάδες δις ευρώ, είπε, η εκμετάλλευσή τους για 40 χρόνια από μη πρόσφυγες, αλλά και κάποιους επιτήδειους πρόσφυγες, με προσβάσεις σε πολιτικούς και κομματικούς κύκλους, τους απέφερε τεράστια κέρδη ενώ το κράτος έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν για τη στήριξη των προσφύγων που έχασαν τις περιουσίες τους λόγω της εισβολής.

Αδιαφάνεια

 


Ο κ. Φαίδωνος αναφέρθηκε σε αδιαφανείς διαδικασίες και την απουσία οποιουδήποτε ελέγχου στη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, με αποτέλεσμα όπως είπε, όλες αυτές οι περιουσίες των δισεκατομμυρίων να αποτελούν πεδίο άσκησης κομματικών και πολιτικών παρεμβάσεων και διατήρηση κομματικών πελατειακών σχέσεων. Υποστήριξε ακόμη πως με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο το Υπουργείο Εσωτερικών είναι πανίσχυρο και μπορεί να προχωρήσει στην ανάκτηση όλων αυτών των περιουσιών που αποκτήθηκαν παράνομα ή παράτυπα από πρόσφυγες και μη πρόσφυγες.

Η λεηλασία με αριθμούς

 

Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει πρόσφατης ενημέρωσης της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής συνολικά υπάρχουν 2831 τ/κ εμπορικά υποστατικά παγκύπρια. Από αυτά, 2205 παραχωρήθηκαν σε πρόσφυγες και 626 σε μη πρόσφυγες με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών, σχεδόν τα μισά, στην Πάφο. Συγκεκριμένα στην Πάφο παραχωρήθηκαν σε πρόσφυγες 447 υποστατικά και 294 σε μη πρόσφυγες. Στη Λευκωσία 237 σε πρόσφυγες και 142 σε μη πρόσφυγες, στη Λεμεσό 697 σε πρόσφυγες και 120 σε μη πρόσφυγες και στη Λάρνακα 824 σε πρόσφυγες και 70 σε μη πρόσφυγες.

Δεν απειλήθηκε


Σε ερώτηση αν μετά τις καταγγελίες του δέχθηκε απειλές ο κ. Φαίδωνος απάντησε αρνητικά. Σύμφωνε με πληροφορίες του «Π» μετά την κατάθεση του κ. Φαίδωνος θα αξιολογηθούν τα στοιχεία και θα αρχίσει η διερεύνηση των καταγγελιών με τη λήψη καταθέσεων από στελέχη της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και άλλους παράγοντες ενώ θα παραληφθούν και οι σχετικοί φάκελοι των υποθέσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μετά τις δημόσιες αναφορές του κ. Φαίδωνος δόθηκαν οδηγίες για την ασφαλή φύλαξη όλων των σχετικών φακέλων.

* Δεν υπάρχουν θέσμιοι

 


Η έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου η οποία υπηρέτησε για αρκετά χρόνια στην Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών δήλωσε χθες πως βάσει του νομικού πλαισίου που θεσπίστηκε το 1991 και τροποποιήθηκε το 2003 δεν υπάρχουν θέσμιοι ενοικιαστές τ/κ υποστατικών. Ακόμη και αυτοί που έχουν συμβόλαια με Τ/κ πριν την τουρκική εισβολή το 1974 δεν δικαιούνται να κατακρατούν αυτές τις περιουσίες, ανέφερε, δεν καλύπτονται ούτε και μετατρέπονται σε θέσμιους ενοικιαστές. Η κ. Λάμπρου υποστήριξε ότι βάσει της νομοθεσίας απαγορεύεται ρητώς ακόμη και από δικαιούχους πρόσφυγες η υπενοικίαση τ/κ υποστατικών που τους παραχωρήθηκαν. Τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε, ακολουθούνται διαδικασίες ανάκτησης τ/κ περιουσιών και ήδη, όπως είπε, στην Πάφο έγινε ανάκτηση 110 τέτοιων υποστατικών. Κάθε περίπτωση, κατέληξε, εξετάζεται προσεκτικά και γίνονται ανάλογοι χειρισμοί από τον κηδεμόνα.

Έρευνα γενικού ελεγκτή και συζήτηση στη Βουλή

Έρευνα για τις τ/κ περιουσίες προτίθεται να διενεργήσει και ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Σε χθεσινό ρεπορτάζ του «Π» αναφέρθηκε ότι πολλά από τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Φαίδωνος προέκυψαν από την έκθεση του γενικού ελεγκτή για το 2015 και γνωματεύσεις του γενικού εισαγγελέα σχετικά με τις περιπτώσεις υποστατικών στην περιοχή Μακένζι και Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα. Ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε χθες στον «Πολίτη» ότι προτίθεται να αρχίσει έρευνα που θα καλύψει την περίοδο μέχρι το έτος 2000 και αν χρειαστεί, όπως είπε, θα επεκταθεί μέχρι και το 1991 όταν τη διαχείριση των τ/κ υποστατικών ανέλαβε ο εκάστοτε υπουργός Εσωτερικών, ως κηδεμόνας. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη η έρευνα θα καλύψει πράξεις ή παραλείψεις των υπαλλήλων της υπηρεσίας ενώ θα ελεγχθεί κατά πόσο ακόμη και συγγενικά τους πρόσωπα απέκτησαν σε κάποιο στάδιο τουρκοκυπριακές περιουσίες εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει στη διάθεσή της σύστημα το οποίο μπορεί να συσχετίσει τους υπαλλήλους με όσους έχουν πάρει τουρκοκυπριακές περιουσίες.


Το θέμα της κακοδιαχείρισης τ/κ περιουσιών θα συζητηθεί και στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα. Η πρόεδρος της επιτροπής Ελένη Μαύρου διευκρίνισε ότι το θέμα θα τεθεί προκειμένου να προγραμματιστεί η συζήτησή του τον Σεπτέμβριο. Η Ελένη Μαύρου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος εκφράζει την ετοιμότητά του να παρευρεθεί σε προγραμματισμένη συνεδρία της επιτροπής για ενημέρωση των μελών της ως προς τον χειρισμό του θέματος.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέθανε σε ηλικία 113 ετών ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο

Πολίτης News, 16:41 (τελευταία ενημέρωση 16:41)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απόπειρα φόνου στην Αγλαντζιά- Συνελήφθη 56χρονος

Πολίτης News, 15:52 (τελευταία ενημέρωση 15:52)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάμπος Χρυσοστόμου: Ευκαιρία εργοδότησης σε 85 χώρες από τον IASTE

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΑΣ, 15:32 (τελευταία ενημέρωση 15:32)

Επιστροφή
στην αρχή