Κίτρινη προειδοποίηση η Μετεωρολογική, κόκκινο συναγερμό το Τμ. Δασών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία, καθώς όπως σημειώνει η μέγιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό θα ανέλθει γύρω στους 40 βαθμούς

Κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία, καθώς όπως σημειώνει η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα στο εσωτερικό θα ανέλθει γύρω στους 40 βαθμούς.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία ο καιρός σήμερα θα καταστεί κυρίως αίθριος, με τη θερμοκρασία να ανέρχεται στους 40 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 32 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 35 στα υπόλοιπα παράλια και στους 30 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Διαβάστε επίσης: Κάλεσμα Υπουργείου Εργασίας σε εργοδότες ενόψει καύσωνα

Απόψε, η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 25 βαθµούς στο εσωτερικό, τα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 24 στα δυτικά και βόρεια παράλια και στους 21 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Πέµπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, ο καιρός θα κυρίως αίθριος. Η θερµοκρασία την Πέµπτη και την Παρασκευή δεν αναµένεται να σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή, ενώ το Σάββατο θα σηµειώσει µικρή πτώση.

Εν τω μεταξύ με αφορμή τις επικρατούσες συνθήκες καύσωνα, το Τμήμα Δασών τονίζει ότι ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών είναι εξαιρετικά μεγάλος, γι’ αυτό και απευθύνει στο κοινό  θερμότατη έκκληση για συνεργασία και  αποφυγή ενεργειών  και δραστηριοτήτων που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά.

«Κόκκινος συναγερμός» από το Τμήμα Δασών

Σύμφωνα με ανακοίνωση, για άμεση αντίδραση και επέμβαση, το Τμήμα έχει αυξήσει την ετοιμότητά του σε επίπεδα «κόκκινου συναγερμού».
 
Ήδη αριθμός πυρκαγιών προκλήθηκε από ρίψη αποτσίγαρων, από ανάφλεξη ή σπινθήρες μηχανημάτων, καθώς και από τη χρήση της φωτιάς στις διάφορες δραστηριότητες στο ύπαιθρο.

Τονίζεται ότι το κάψιμο χόρτων, αποκλαδιών και σκυβάλων απαγορεύεται, ενώ  η χρήση στο ύπαιθρο εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων  που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση, πρέπει να αποφεύγεται.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει επίσης, να δοθεί και στα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς  από τις εξατμίσεις διαφόρων ηλεκτρογεννητριών ή υδραντλιών στο ύπαιθρο, γι’ αυτό και οι κάτοχοι ή χρήστες τους ας βεβαιωθούν ότι έχουν λάβει τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα, όπως ο καθαρισμός του χώρου από ξηρά χόρτα και άλλα εύφλεκτα υλικά. Να βεβαιωθούν επίσης  για την καλή κατάσταση της εξάτμισης (εξώστ) η οποία πρέπει να καταλήγει σε φρεάτιο.


Τέλος, όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος παρακαλείται να ενημερώσει αμέσως τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό  ή να τηλεφωνήσει στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή  στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).


Επιστροφή
στην αρχή