Κέικ γεωγραφίας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

BUZZLIFE /ΓΕΥΣΕΙΣ

Ένα αφράτο κέικ με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ιδανικό για όσους πάσχουν από διαβήτη αλλά και για όσους ακολουθούν μια προσεγμένη διατροφή...

Υλικά:

1 ποτήρι λάδι
¾ ποτηριού Στέβια (γλυκύτητα 1:2)
4 αυγά
2 ½ ποτήρια αλεύρι ολικής αλέσεως
3 κουταλάκια γλυκού Baking powder
Λίγο κονιάκ
2 φακελάκια Vanilla
1 ½ ποτήρι γάλα (το ένα τέταρτο με το κακάο)
Ξύσμα λεμονιού (από ένα λεμόνι - προαιρετικό)
3 κουταλιές σούπας κακάο
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης

 

Εκτέλεση

  1. Αλείφουμε τη φόρμα μας για κέικ με λίγο λάδι και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  1. Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το λάδι, τη στέβια, τα αυγά, τη βανίλια και τα κτυπάμε καλά με το σύρμα ή στο μίξερ, μέχρι να ενοποιηθούν.
  1. Προσθέτουμε το κονιάκ, το γάλα, το ξύσμα λεμονιού, το Βaking powder και τα χτυπάμε καλά για 1-2 λεπτά σε υψηλή ταχύτητα. Συνεχίζουμε ρίχνοντας λίγο-λίγο από το αλεύρι.
  1. Ρίχνουμε τα 3/4 της ζύμης στο ταψί. Στην υπόλοιπη ζύμη ρίχνουμε το γάλα (δύο δάκτυλα του ποτηριού) το οποίο ζεσταίνουμε ελαφρώς και σμίγουμε μαζί με το κακάο και τα αναμειγνύουμε.
  1. Ρίχνουμε τη σκούρα ζύμη πάνω από το την πρώτη ζύμη.

  2. Το ψήνουμε σε φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ροδίσει. Αν θέλετε μπορείτε με ένα μαχαίρι να ελέγξετε αν το κέικ έχει ψηθεί κανονικά.
  1. Το αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά. Ακολούθως, το αφαιρούμε από τη φόρμα και το σκεπάζουμε.

Καλή επιτυχία

Η συνταγή ανήκει στον κ. Γιάννη Νεοφύτου.


Επιστροφή
στην αρχή