Keep calm, για δύο μήνες, και carry on

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Ο τρόπος αντίληψης των τουρκικών πρόωρων εκλογών στον σχεδιασμό της ΚΔ σε Κυπριακό κι ενεργειακά, ως «όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα», είναι λανθασμένος

Η Τουρκία εισέρχεται σε μια προεκλογική-εξπρές των 60 μόλις ημερών, με τα σενάρια της επόμενης ημέρας να επηρεάζουν το σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το Κυπριακό και τις δυναμικές της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η απόφαση του Ερντογάν να μετατοπίσει την ημερομηνία των εκλογών όσο νωρίτερα θα μπορούσε να το πράξει (σ.σ. από τον Νοέμβριο του 2019) αποτελεί μια πολύ έξυπνη και βαθιά τακτική, πολιτικά, κίνηση που έρχεται σε ένα timing που εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας: α. Η παραπαίουσα οικονομία –που ωστόσο εντός δύο μηνών δεν αναμένεται να υποστεί σημαντικότερους από τους υφιστάμενους κλυδωνισμούς, β. Η χρονική συγκυρία στο Συριακό μετά την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας», γ. Η εικόνα στην αντιπολίτευση με τη Μεράλ Ακσενέρ, τον Αμπντουλάχ Γκιουλ ή άλλες «ηχηρές» εν δυνάμει υποψηφιότητες για την τουρκική προεδρία να αιφνιδιάζονται σε επίπεδο προεκλογικής ετοιμότητας και δ. Οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές (σ.σ. Μάρτιος του 2019) ως αντικείμενο απωλειών, για το AKP, στους μεγάλους τουρκικούς δήμους.

Τι πρέπει να κοιτάξουμε

Στην περίπτωση της Κύπρου υπάρχουν δύο ενδιαφέρουσες πτυχές: α. H περίοδος που διανύουμε, όπου το Κυπριακό παραμένει παγωμένο και δεν υπάρχει ανοικτή προοπτική επανέναρξης της διαδικασίας, β. Η προέκταση των πρόωρων εκλογών στα κατεχόμενα εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί το αντικείμενο μιας υψηλών τόνων, και τοξικής, προεκλογικής εκστρατείας, ωστόσο οι εν δυνάμει κίνδυνοι για την Κύπρο δεν θα συμπεριελάμβαναν ένα θερμό επεισόδιο «τύπου Ιμίων». Ωστόσο, αν κάτι τέτοιο καταστεί πραγματικότητα στην περίπτωση της Ελλάδας, η Λευκωσία οφείλει να δράσει προληπτικά και να έχει έτοιμο έναν μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων, λόγω και των ιδιαιτεροτήτων που απορρέουν από την ύπαρξη γραμμής κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος της νεκρής ζώνης.

 

Να αναμένουμε ένταση;

Μια περαιτέρω δημιουργία εντάσεων στη ΝΑ Μεσόγειο θα μπορούσε να ενταχθεί στην προεκλογική διαδικασία της Τουρκίας, δεδομένης της συμπόρευσης του Ερντογάν με τον υπερεθνικιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί του MHP, με τη δημιουργία μιας περαιτέρω ενέργειας στην κυπριακή ΑΟΖ με την κάθοδο του «Deep Sea Metro II» εντός το τεμαχίου «3» –πριν το ορόσημο της ερευνητικής γεώτρησης της αμερικανικής ExxonMobil τον προσεχή Οκτώβριο. Εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας οι πρόωρες εκλογές θα ασκήσουν περισσότερη πίεση δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες καθίσταται σαφές, μήνυμα που όλοι εδώ στην Κύπρο λαμβάνουμε, πως ο μηχανισμός του AKP έχει «πάρει εμπρός» εντός των οργανώσεων των Τούρκων εποίκων, με προεκτάσεις που φτάνουν μέχρι την αλλαγή του τρόπου αλληλεπίδρασης εποίκων-Τουρκοκυπρίων σε πολλαπλά επίπεδα. Το σκηνικό, προ μηνών, στην εφημερίδα «Afrika» του Τ/Κ δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ θα μπορούσε να ιδωθεί υπό αυτό το πρίσμα. Η παρουσία επίσης θρησκευτικών και πολιτικών οργανώσεων εποίκων ισλαμικής ή εθνικιστικής ιδεολογίας (ESKAD, Kibris Akademi, κ.ο.κ.) θα μπορούσαν να κινηθούν «άμεσα» κάτω από το οργανωτικό πλαίσιο του μηχανισμού του AKP στα κατεχόμενα, δεδομένου ότι στην τρέχουσα συγκυρία η στρατηγική του Ερντογάν για επικράτηση στις επικείμενες εκλογές υπάγεται στη λογική του «καμιά επαρχία δεν περισσεύει» (σ.σ. ενδεικτικό και του τρόπου πρόσληψης της Άγκυρας της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» ως δεξαμενής ψηφοφόρων). Η συμπόρευση μάλιστα Μπαχτσελί-Ερντογάν αλλάζει τα επιμέρους δεδομένα της επίδρασης της τουρκοϊσλαμικής σύνθεσης στα κατεχόμενα, σε μια συγκυρία που τόσο η απουσία διαδικασίας στο Κυπριακό, όσο και μια θεματική προσέγγιση για ενεργοποίηση σχεδίου Β, εντός ορισμένων τουρκοκυπριακών ελίτ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή δεδομένων με απτές κινήσεις: α. Πρωτοβουλίες για την επιστροφή των Μαρωνιτών και β. Αλλαγή καθεστώτος στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

 

Η συγκυρία

Ο τρόπος αντίληψης των τουρκικών πρόωρων εκλογών στον σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Κυπριακό κι ενεργειακά, ως «όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα», είναι λανθασμένος. Γιατί το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου σε αυτή τη διαδικασία, που θα καταστήσει τον Ερντογάν ως απόλυτο ρυθμιστή της χώρας (απευθείας ανάθεση υπουργών, έκδοση προεδρικών διαταγμάτων με νομική ισχύ, επιλογή των 12 από τους 15 δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου κ.ο.κ.) δεν είναι με τι ποσοστό -ή αν θα χρειαστεί δύο γύρους- θα εκλεγεί. Αυτό που έχει σημασία είναι σε τι κατάσταση θα βρεθεί η χώρα την επόμενη ημέρα των εκλογών και για τις πρώτες 100 ή 200 μέρες, με τα μέτωπα να είναι πολλαπλά. Οικονομία, Συριακό, Κουρδικό, σχέσεις Δύσης-Τουρκίας και σχέσεις Τουρκίας-Μόσχας. Η νέα θητεία Ερντογάν, που θα προκύψει εκτός απροόπτου, δείχνει ξεκάθαρα πως θα φέρει το βαρίδι Μπαχτσελί (σ.σ. ως επικρατέστερου αντιπροέδρου της Τουρκίας), πράγμα που πιθανόν να μεταφραστεί ως ανάδυση του Κυπριακού κάπως υψηλότερα, από το σχετικά χαμηλό επίπεδο που βρίσκεται συνήθως στην εσωτερική τουρκική πολιτική ατζέντα. Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει το αμέσως επόμενο διάστημα να αντιληφθεί πως μια διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού αποτελεί επιλογή επιβίωσης, γιατί η είσοδος της Τουρκίας σε αυτή τη νέα εποχή της «α λα τούρκα» προεδρίας αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα, θα καταστήσει το…Λήδρα Πάλλας σκληρό σύνορο με μια χώρα 80 εκατομμυρίων.

Τέλος…ψυχραιμία

Τέλος, δεν πρέπει να αιφνιδιαστούμε από το γεγονός ότι η Τουρκία πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές. Η ένταση στο Αιγαίο ήταν ενδεικτική εξάλλου ότι η Τουρκία έχει εισέλθει σε μια περίοδο έντονων προεκλογικών τόνων. Απαιτείται ψυχραιμία, σωστή ανάγνωση του σκηνικού και αποφυγή της γνωστής κινδυνολογίας, με προεξέχων το αφήγημα ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι μαριονέτες των Τούρκων και ο Ερντογάν ένας αιμοδιψής νεοοθωμανός σουλτάνος που θα καταλάβει την Κύπρο επειδή θα λυθεί το Κυπριακό. Δύο μήνες είναι και θα…περάσουν. Μετά αρχίζει το…ενδιαφέρον κομμάτι. Το ζητούμενο είναι να δούμε αν με την Τουρκία της επόμενης ημέρας μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό. Και κυριότερα, αν το επιθυμούμε ως κοινότητα.

*Twitter: @JohnPikpas

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Στέκεσαι μακριά και φωνάζεις: «κλείστε τα οδοφράγματα»

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, 09:30 (τελευταία ενημέρωση 09:30)

ΑΠΟΨΗ

Μια κλωστή... Της Θεανώς Καλαβανά

ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ, 09:17 (τελευταία ενημέρωση 09:17)

ΑΠΟΨΗ

Το Brexit και o Αναστασιάδης ως μάντης κακών

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 18.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή