Και τώρα, η ώρα της Μεγάλης (μας) Συμμαχίας!

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
Και αφού τα είπαν όλα -ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε- το ακούσαμε και αυτό: Να φτιάξουμε περίπου -εμείς ναι- έναν άξονα ως «αντίπαλο δέος» της Τουρκίας!

«Κάθε σπίτι και κάστρο, κάθε κώλος και κανόνι», είχε γράψει κάποτε ο μακαρίτης ο Γιάγκος -ο Μικελλίδης- προεκτείνοντας και θέτοντας στην πραγματική του διάσταση ένα από τα πλέον γνωστά συνθήματα με τα οποία ο Λυσσαρίδης δούλευε τους οπαδούς του και όχι μόνο.

Πέρασε πολύς καιρός από τότε, αλλά δυστυχώς ο τόπος μας σε ελάχιστα προχώρησε. Εκεί όπου δεν έμεινε στάσιμος, πήγε ακόμα πιο πίσω. Και η βασικότερη ίσως ένδειξη για το «ακόμα πιο πίσω» είναι η δεκτικότητά του σε κάθε μορφή μπουρδολογίας, όπως πλέον και εάν του τη σερβίρουν. 

Σε απλά ελληνικά, δεν χρειάζεται o τόπος μας πια ούτε τις ρητορικές ικανότητες του Λυσσαρίδη, ο οποίος έμπαινε και σε μια διαδικασία προετοιμασίας πριν ανέβει στο μπαλκόνι και ο οποίος αν και μεγάλος δημαγωγός είχε και μια παιδεία.

Και έκανε, όπως λένε, και πρόβες στον καθρέφτη πριν βγει.

Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου τα καταπίνει αμάσητα. Και έτσι αυτοί που του τα σερβίρουν δεν χρειάζεται να μπαίνουν καν στη διαδικασία να επινοούν σενάρια για να γίνουν πειστικοί, όπως λ.χ. ο Λυσσαρίδης, ο οποίος είχε επινοήσει εκείνο το… απαράμιλλο με τη «διεθνοποίηση» του Κυπριακού και έστησε ολόκληρη καριέρα πουλώντας αυτόν τον αέρα. Χρόνια ολάκερα.

Χθες ακούσαμε λ.χ. το εξής: «Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε γεωστρατηγικά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ μας και τη σύναψη συμμαχιών με σημαντικές χώρες της περιοχής όπως είναι η Αίγυπτος και το Ισραήλ, αλλά και με ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Με αυτές τις συνεργασίες και συμμαχίες θα διαμορφώσουμε το αντίπαλο δέος που μπορεί να τα βάλει με τις επιδιώξεις της Τουρκίας».

Δεν έχει σημασία ότι το είπε ο Ψευδοπρίγκιπας της Στράκκας. Όχι. Ήταν μεν η πιο ακραία από τις δηλώσεις που έγιναν για τον EastMed –απολύτως ενδεικτική και της πολιτικής του μικρόνοιας–, αλλά δεν ήταν η μοναδική.

Ολόκληρη η Ακροδεξιά των Έξι (πέντε συν «ΕΛΑΜ») τοποθετήθηκε με το ίδιο πνεύμα, αν και με πιο ήπιο τρόπο σίγουρα από το αππωμένο του ΔΗΚΟ.

Είναι δυνατόν κάποιοι να νομίζουν πως εμείς θα θέσουμε τους γεωστρατηγικούς και άλλους όρους βάσει των οποίων θα σχεδιαστεί o ενεργειακός χάρτης της περιοχής; Και εάν το νομίζουν και επιμένουν να μην αποζητούν… βοήθεια γιατρού, πώς ακριβώς θα το κάνουμε;

Θα πούμε εμείς στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και σε «ευρωπαϊκές χώρες» πώς θα στηθεί το ενεργειακό σκηνικό και θα τις βάλουμε κιόλας όλες αυτές σε… μπλοκ ως «αντίπαλο δέος» ενάντια στην Τουρκία; (!)

Με τι; Με τα δικά μας αποθέματα τα οποία μπροστά στα δικά τους μοιάζουν με μια… κανονιά, κατά τη ρήση του μακαρίτη του Γιάγκου, του Νικόλα στην αυλή της Στράκκας; Και γιατί το Ισραήλ λ.χ. να θέλει, ειδικά σήμερα, να έρθει σε σύγκρουση με την Άγκυρα για χάρη μας; Ένα από τα πολλά ερωτήματα.

Γιατί οποιοσδήποτε –ακόμα και η Ελλάδα– να πειράξει τα δικά της συμφέροντα με την Τουρκία; Για να ενταχθεί στο Σύμφωνο της Κανονιάς και να μπορεί ο Νικόλας να συνεχίζει την καριέρα του πουλώντας λαϊκό προφίλ στα λιμάνια την ώρα που το οικογενειακό γραφείο εκπροσωπεί την… άλλη πλευρά; Για αυτό; Και για να συνεχίζεται το δούλεμα;

Δεν μας κορόιδεψαν αρκετά χρόνια όλοι αυτοί πουλώντας μας τέτοιες ανοησίες προκειμένου να επιβιώνουν πολιτικά και επαγγελματικά στην πλάτη μας και με μοναδικό αποκούμπι το αναμάσημα μιας ρητορικής η οποία μπορεί να επιζήσει μόνο με τη συνέχιση της διαίρεσης;

Δεν είναι καιρός να σοβαρευτούμε και εμείς και να χρησιμοποιήσουμε επιτέλους τη λογική μας αντί για τα αππώματα, τις στρατηγικές του καφενέ, τους ευσεβείς μας πόθους και όσα μας κρατούν δέσμιους της δημαγωγίας τους και της πώλησης… πατριωτισμού – όταν βεβαίως δεν μας φέρνουν εδώ το κάθε νούμερο για να μας πει να μην φοβόμαστε την προσάρτηση της μισής μας χώρας στην Τουρκία και ότι είναι πιο καλά τα δύο κράτη;

Φταίνε και εκείνοι, δεν λέω. Αλλά στο τέλος της μέρας εμείς φταίμε περισσότερο. Για τις δικές μας ζωές είναι που μιλάμε.

Αυτοί καλά την έχουν.


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Όσοι κι αν είμαστε! / No matter how many we are!

ΤΖΕΝΚ ΜΟΥΤΛΟΥΓΙΑΚΑΛΙ, 23.05.2018

ΑΠΟΨΗ

O λαϊκισμός του Φαίδωνος και η ουσία που χάνεται

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 23.05.2018

ΑΠΟΨΗ

Ας τον δέρνατε τον πεζεβέγκη!

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 23.05.2018

Επιστροφή
στην αρχή