Και το κρέας και το μαχαίρι ο Εισαγγελέας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ζήτησαν την έρευνα για το Συνεργατισμό. Ωστόσο αυτός που έχει την εξουσία για τη διεξαγωγή της είναι ο ΓΕ.

Hδιεξαγωγή έρευνας στον Συνεργατισμό την οποία ζήτησε η κυβέρνηση κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό, με τον γενικό εισαγγελέα να παρεμβαίνει χθες υποδεικνύοντας ότι ο ίδιος θα λάβει τις αποφάσεις. Η διευκρίνιση αυτή αξιολογείται και πολιτικά, καθώς τόσο το εύρος της έρευνας (χρονικά) όσο και το ποιος θα τη διεξαγάγει παράγει αποτελέσματα που επηρεάζουν την κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο αν η έρευνα επικεντρωθεί στην περίοδο μετά το 2013.

Πάντως χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με μια κίνηση σιγουριάς, δήλωσε ότι η έρευνα που ζητά η κυβέρνηση για τον Συνεργατισμό αφορά τόσο το τι συνέβη προ του 2013, αλλά και κατά την περίοδο 2013-2018. O κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι παράκληση του Προέδρου προς τον γενικό εισαγγελέα, με τον οποίο είχε συνομιλία, είναι αν είναι δυνατόν στους όρους εντολής να προβλέπεται ότι ξένοι εμπειρογνώμονες θα διεξαγάγουν την έρευνα ώστε να μην υπάρχει καμιά σκιά για το αποτέλεσμα. Υπογείως υπάρχει μια ανησυχία για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί η έρευνα.

Ο εκπρόσωπος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στον γενικό εισαγγελέα και τις αποφάσεις που θα λάβει.

Η ανακοίνωση

Ο γενικός εισαγγελέας ξεκαθάρισε χθες ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι ”εφόσον διαφαίνεται ότι στα υπό διερεύνηση ζητήματα εμπλέκεται το Υπουργικό Συμβούλιο και/ή υπουργοί, το μόνο όργανο το οποίο έχει εξουσία να διορίσει ερευνητική επιτροπή είναι ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας με διάταγμά του, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε ενέργεια από το Υπουργικό Συμβούλιο”. Η διατύπωση αυτή αφήνει ανοιχτό το πώς θα κινηθεί ως προς το χρονικό διάστημα που θα αφορά η έρευνα (μάλλον θα αφορά και την περίοδο μετά το 2013 οπότε η ΣΚΤ ήταν σε κρατική ιδιοκτησία), αλλά και το ποιος θα την αναλάβει.

”Τόσο τα ονόματα των μελών της επιτροπής όσο και οι όροι εντολής και τα άλλα στοιχεία, τα οποία απαιτείται να περιληφθούν στο διάταγμα, αποφασίζονται από τον γενικό εισαγγελέα χωρίς καμία συνεννόηση με το Υπουργικό Συμβούλιο” τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Μάλιστα ο Κώστας Κληρίδης κάνει γνωστό ότι ”έχει αρχίσει σχετική προεργασία, η οποία αποσκοπεί στη διεξαγωγή της έρευνας προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ώστε να αποφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα”.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι λόγω της εξειδικευμένης φύσης των εμπλεκόμενων στην έρευνα θεμάτων, απαιτείται επίδειξη ιδιαίτερης προσοχής τόσο στην επιλογή των μελών της επιτροπής τα οποία θα πρέπει να κατέχουν τα απαιτούμενα κατάλληλα προσόντα, να μην έχουν οποιαδήποτε ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων και ασφαλώς να αποδεχθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Ιδιαίτερη επίσης προσοχή απαιτείται στον καθορισμό με σαφήνεια και ακρίβεια, των όρων εντολής της επιτροπής, που θα αποτελέσουν το πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθεί η έρευνα.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρώτη νίκη για τα μεταχειρισμένα

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 11:16 (τελευταία ενημέρωση 11:16)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χούρικαν: Παιχνίδια αξιωματούχων στο γήπεδο της Τράπεζας Κύπρου (VID)

Πολίτης News, 10:31 (τελευταία ενημέρωση 10:31)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γνώριζε από το 2015 για τον συμβιβασμό

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

Επιστροφή
στην αρχή