Και παραγωγός ρεύματος ο Αρχιεπίσκοπος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

ΑΗΚ και Αρχιεπίσκοπος υπέγραψαν συμφωνία αξιοποίησης εκκλησιαστικής γης στην περιοχή Αχερά στον Άη Γιάννη Λευκωσίας. Η Αρχιεπισκοπή μέτοχος κατά 50%.

Δεν θα ενοικιάσει απλώς στην ΑΗΚ τη γη της στην περιοχή του Άη Γιάννη στην επαρχία Λευκωσίας η Αρχιεπισκοπή για τις ανάγκες τριών μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων. Οι (ανεπίσημες) πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι η Αρχιεπισκοπή θα συμμετάσχει με το 50% των μετοχών στη μεγάλη «πράσινη» επένδυση για την κατασκευή τριών φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 66 μεγαβάτ!

Η συμφωνία υπογράφηκε χθες από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ και τον πρόεδρο του δ.σ. της ΑΗΚ Ανδρέα Μαραγκό. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΗΚ, η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή Αχερά, στον Άγιο Ιωάννη της επαρχίας Λευκωσίας, σε τεμάχια της Αρχιεπισκοπής, συνολικής έκτασης 1.928 δεκαρίων. Το έργο θα υλοποιηθεί με στενή συνεργασία της ΑΗΚ και της Αρχιεπισκοπής και αποτελείται από δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση θα εγκατασταθούν δύο φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος μέχρι 8 MW το καθένα και κατά τη δεύτερη φάση θα εγκατασταθεί ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος περίπου 50 MW, το οποίο θα είναι με μεγάλη διαφορά το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κύπρο. Σύμφωνα με την ΑΗΚ, οι επενδύσεις θα συμβάλουν στην κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης χιλιάδων υποστατικών και θα έχει σημαντική συνεισφορά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για τις ΑΠΕ.

Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι η γη της Αρχιεπισκοπής που θα αξιοποιηθεί για τα τρία πάρκα με την ΑΗΚ είναι η ίδια που δεσμεύτηκε για την έκδοση αδειών για την εγκατάσταση ηλιοθερμικού πάρκου Helios Power, ισχύος 50 μεγαβάτ, από την εταιρεία P.F.X.T. Thermosolar Renewables Ltd. Η εν λόγω επένδυση, συνολικού κόστους σχεδόν 200 εκατ. ευρώ, είχε εγκριθεί για χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα NER300, αλλά όλα δείχνουν πως βαίνει προς ματαίωση. Το πάρκο Helios Power είχε αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕΚ και σε περίπτωση που η ΑΗΚ και η Αρχιεπισκοπή καταθέσουν αιτήσεις για τα τρία φωτοβολταϊκά πάρκα στην ίδια γη, θα πρέπει η ΡΑΕΚ να αναστείλει την παραχωρηθείσα άδεια και να εκδώσει άλλες για τα πάρκα που θέλουν να προωθήσουν η ΑΗΚ και η Αρχιεπισκοπή. Νοουμένου ότι οι προωθούμενες επενδύσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του τελευταίου σχεδίου στήριξης ΑΠΕ που εξήγγειλε το Υπουργείο Ενέργειας, συνάγεται ότι η λειτουργία του πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία εκτιμάται αρμοδίως ότι θα λειτουργήσει μέσα του 2020.

Άλλες πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι με την κίνησή της να συνεργαστεί με την Αρχιεπισκοπή, η ΑΗΚ απέτρεψε τη συνεργασία ιδιωτικής εταιρείας με τον ίδιο εταίρο.

Σημειωτέον ότι η ΑΗΚ κατέθεσε αίτηση για τη λειτουργία και άλλου φωτοβολταϊκού πάρκου στο Ακρωτήρι, ισχύος 20 μεγαβάτ, και αναμένει την απόφαση της περιβαλλοντικής αρχής των Βάσεων Ακρωτηρίου.


Επιστροφή
στην αρχή