Και πάλιν η πώληση κυπριακών διαβατηρίων

ΑΠΟΨΗ /ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας έχει τίτλο «Η Ευρωπαϊκή ιθαγένεια προς πώληση, Ρώσος ολιγάρχης αγόρασε κυπριακό διαβατήριο»

Με την Κύπρο στο στόχαστρο, ως χώρα που πουλά ευρωπαϊκά διαβατήρια σε Ρώσους ολιγάρχες έναντι επενδύσεων, επανέρχεται η βρετανική εφημερίδα «Guardian» σε σχετικό ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική της έκδοση. Το ρεπορτάζ, με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή ιθαγένεια προς πώληση, Ρώσος ολιγάρχης αγόρασε κυπριακό διαβατήριο», φέρει τον Ρώσο μεγιστάνα αλουμινίου Oleg Deripaska να εξασφάλισε κυπριακό διαβατήριο με αμφιλεγόμενο τρόπο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Συγκεκριμένα μέσω σχεδίου που επιτρέπει στους επενδυτές να αποκτήσουν την κυπριακή υπηκοότητα και κατά συνέπεια ελεύθερη πρόσβαση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

«Ιδιαίτερη» περίπτωση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Deripaska είναι ένας από τους πολλούς Ρώσους και Ουκρανούς ολιγάρχες που είχαν υποβάλει αίτηση για κυπριακή υπηκοότητα τα προηγούμενα χρόνια. Όμως η περίπτωσή του είναι «ιδιαίτερη», αφού όπως αναφέρεται, η πρώτη προσπάθεια του μεγιστάνα να αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα δεν είχε επιτυχία. Το όνομα του Oleg Deripaska εμφανίζεται σε έγγραφο του ΥΠΕΞ ως ένας από τους με τους δικαιούχους για υπηκοότητα το οποίο διέρρευσε στη Βουλή σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας παρουσιάζει τον Oleg Deripaska να έχει διασυνδέσεις με τον πρώην συνεργάτη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ, Πωλ Μάναφοντ, και ως έναν από τους εκατοντάδες «Κροίσους» που έχουν υποβάλει αίτηση για κυπριακή υπηκοότητα.

Ο Ρώσος μεγιστάνας αλουμινίου Oleg Deripaska, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα της «Guardian» φέρεται να εξασφάλισε κυπριακό διαβατήριο με αμφιλεγόμενο τρόπο. ΦΩΤΟ: Reuters / Ruben Sprich

 

Το Υπουργικό προώθησε την αίτηση

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αίτηση του Ρώσου ολιγάρχη εγκρίθηκε ενώ παρατίθεται και το ιστορικό έγκρισης παραχώρησης διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως αναφέρεται, οι επικρίσεις κατά της Κύπρου από κύκλους της ΕΕ στάθηκαν εμπόδιο στην πρώτη προσπάθεια του Oleg Deripaska να αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα. Ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα  «Guardian», ο Ρώσος υπέβαλε εκ νέου αίτηση το 2016 και τότε το Υπουργικό Συμβούλιο φρόντισε να προωθήσει την αίτηση προς εξέταση στο Υπουργείο Εξωτερικών, προτού ληφθεί η τελική απόφαση. Το όνομα του Oleg Deripaska, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρουσιάζεται σε έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών με τους δικαιούχους του επενδυτικού σχεδίου έναντι υπηκοότητας το οποίο δόθηκε στη Βουλή και το οποίο διέρρευσε.

 

 «Μέσω Κύπρου στην ΕΕ Ρώσοι ολιγάρχες»

Με αφορμή την περίπτωση του Oleg Deripaska, το δημοσίευμα προβλέπει ότι θα αναβιώσουν οι αναταραχές, οι ανησυχίες και οι πιέσεις για Ρώσους με διασυνδέσεις στο Κρεμλίνο που αγοράζουν ευρωπαϊκά διαβατήρια. Συγκεκριμένα γίνονται αναφορές για μεγάλο αριθμό προσώπων της Ρωσικής και Ουκρανικής ελίτ που βρίσκονται σε κατάλογο όσων έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πάντως πηγή του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει στον «Πολίτη» ότι η Κύπρος «παραχωρεί διαβατήρια με βάση δημοσιοποιημένα κριτήρια. Σαφέστατα κανένας δεν πρέπει να έχει ποινικό μητρώο, από την άλλη όμως δεν μπορούμε με βάση φωτογραφικά ενσταντανέ δίπλα σε ηγέτες χωρών που κάποιοι δεν συμπαθούν, ή επειδή κάποιος υποψήφιος για διαβατήριο συναντήθηκε με κάποιον ο οποίος ανακρίνεται από αρχές τρίτης χώρας». Παρ' όλα αυτά η ίδια υψηλή πηγή τόνισε στον «Πολίτη» ότι τα κριτήρια συνεχώς αναθεωρούνται και εκσυγχρονίζονται και σίγουρα υπάρχει ένας προβληματισμός γιατί η απόκτηση υπηκοότητας έχει διασυνδεθεί τόσο έντονα με το real estate στην Κύπρο».

Ο μέτοχος στην Τράπεζα της Κύπρου Viktor Vekselberg. Κι αυτός αναφέρεται από τη βρετανική εφημερίδα στη λίστα με τους δικαιούχους υπηκοότητας. Ωστόσο εκπρόσωπος του Vekselberg το διαψεύδει. ΦΩΤΟ: Reuters / Sergei Karpukhin

 

Ο μέτοχος Viktor Vekselberg

Πέρα από τον Oleg Deripaska, η βρετανική ιστοσελίδα αναφέρεται και στον Viktor Vekselberg, μέτοχο στην Τράπεζα της Κύπρου και στο γεγονός ότι εμφανίζεται κι αυτός στη λίστα με τους δικαιούχους. «Το νησί προσέφερε επίσης την υπηκοότητα στον Viktor Vekselberg, κύριο μέτοχο στην Τράπεζα της Κύπρου, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ της «Guardian». Ωστόσο εκπρόσωπος του Vekselberg διαψεύδει σχετικές πληροφορίες διαβεβαιώνοντας πως ο Vekselberg έχει μόνο την υπηκοότητα της ρωσικής ομοσπονδίας και δεν απέκτησε άλλη υπηκοότητα, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. «Ο Vekselberg φαίνεται να απέρριψε την προσφορά. Ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι είχε μόνο ρωσική υπηκοότητα. Οι Deripaska και Vekselberg εμφανίστηκαν σε έναν άλλο κατάλογο που εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τον Ιανουάριο για ολιγάρχες κοντά στον Βλαντίμιρ Πούτιν», λέει η εφημερίδα. Ο ίδιος φαίνεται ότι έχει αρνηθεί επίσης τους ισχυρισμούς ότι λειτούργησε ως «κανάλι» μεταξύ του Κρεμλίνου και της καμπάνιας του Τραμπ.

Ακολούθως όμως το ρεπορτάζ αναφέρεται στον όμιλο Renova της Vekselberg, ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της Ρωσίας, λέγοντας ότι προχώρησε σε μια σημαντική επένδυση στην Κύπρο το 2014, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι ήταν μια περίπτωση που αξίζει τιμητικής πολιτογράφησης, όπως αναφέρεται και στα έγγραφα.

 

«4,8 δισ. ευρώ έσοδα για το νησί»

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στα έσοδα που έφερε μέχρι τώρα στην Κύπρο η πολιτική της πολιτογράφησης ξένων επενδυτών. Κάνοντας επίκληση εγγράφων, υποστηρίζει πως το κυπριακό καθεστώς παραχώρησης υπηκοότητας παραμένει κερδοφόρα πηγή εσόδων για το νησί, έσοδα τα οποία τα ανεβάζει περίπου στα  4,8 δισ. ευρώ (4,3 δισ. λίρες). Γίνεται επίσης λόγος για παραχώρηση υπηκοότητας σε 1.685 «ξένους επενδυτές» από το 2008 -από την πρώην Σοβιετική Ένωση, την Κίνα, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία- καθώς και σε 1.651 μέλη των οικογενειών τους.

Φλασάκι

Αυστηροί οι έλεγχοι λέει η κυβέρνηση

 

Στο δημοσίευμα καταγράφεται η θέση της κυπριακής κυβέρνησης διά του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο διαβεβαιώνει ότι προβαίνει σε αυστηρούς ελέγχους για κάθε περίπτωση παραχώρησης υπηκοότητας μέσω επενδύσεων.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η εφημερίδα «Guardian» κατά καιρούς αναφέρεται με δημοσιεύματα σε Ρώσους και Ουκρανούς ολιγάρχες που κατηγορούνται στη χώρα τους για διαφθορά κι έχουν αποκτήσει ευρωπαϊκή υπηκοότητα μέσω της Κύπρου. Σε παρόμοιο δημοσίευμα του περασμένου Σεπτεμβρίου η εφημερίδα τόνισε ότι πριν από το 2013 η κυπριακή υπηκοότητα δινόταν μόνο επιλεκτικά από υπουργούς, σε μία πιο «ανεπίσημη» εκδοχή του σημερινού προγράμματος. «Το 2013, η κυβέρνηση της Κύπρου άρχισε να εφαρμόζει την πρακτική της χορήγησης βίζας σε όσους αιτούντες επενδύουν 2 εκατ. ευρώ σε ακίνητα ή 2,5 εκατ. ευρώ σε εταιρείες ή κρατικά ομόλογα, ενώ θα αγόραζαν και σπίτι για μόνιμη κατοικία στο νησί και θα έπρεπε να επισκέπτονται το νησί τουλάχιστον μία φορά κάθε επτά χρόνια». Επίσης, η βρετανική εφημερίδα αποκάλυψε τότε ότι έχει στην κατοχή της μία λίστα με ονόματα που διέρρευσε, στην οποία περιλαμβάνονται εξέχοντες επιχειρηματίες και άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή.

Όσον αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών, αυτό μέχρι σήμερα επιμένει ότι γίνονται όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι με τη συνδρομή και της Ιντερπόλ αλλά και εσωτερικών υπηρεσιών πληροφοριών. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι πολλές χώρες της ΕΕ τρέχουν παρόμοια επενδυτικά σχέδια, ωστόσο τα κριτήρια διαφέρουν. Αυτό τονίζεται και στο τελευταίο δημοσίευμα της «Guardian».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Keep calm περιμένοντας το τρυπάνι του «Stena IceMax»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, 09:40 (τελευταία ενημέρωση 09:40)

ΑΠΟΨΗ

Κανένα παζάρι για την κάρτα

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 17.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Το μυστηριώδες πορτρέτο του Μεσσία

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 17.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή