Και παγωτά από κρασί -Προοπτική για την παραγωγή προϊόντων από αμπέλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Η στροφή των συμβατών αμπελώνων σε βιολογικούς είναι αναγκαία διότι έτσι θα διατηρηθούν και θα συντηρηθούν οι ξερολιθιές

Αναγκαία είναι πλέον η παραγωγή γκουρμέ προϊόντων σταφυλιού, όπως είναι για παράδειγμα οι μαρμελάδες κρασιού, τα παγωτά κρασιού, τα ζελέ, οι σάλτσες και το σιρόπι.
Χρόνος με τον χρόνο αυξάνονται οι καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων, ενώ φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για παραγωγή γκουρμέ προϊόντων σταφυλιού, όπως είναι για παράδειγμα οι μαρμελάδες κρασιού, τα παγωτά κρασιού, τα ζελέ, οι σάλτσες για σαλάτες με σταφυλόμελο, η γρανίτα από σταφυλόμελο και το σταφυλόμελο σιρόπι για παγωτά και γιαούρτι. Σήμερα ασχολούνται με τη βιοκαλλιέργεια 746 καλλιεργητές. Πρώτα σε ζήτηση είναι τα σιτηρά με 50,2% επί του συνόλου της βιοκαλλιεργούμενης έκτασης, ακολουθούν οι ελιές με 33,5%, τα αμπέλια με 5,2%, τα φυλλοβόλα δέντρα με 2,6%, τα ακρόδρυα με 2,1%, τα εσπεριδοειδή με 1,5%, τα αρωματικά φυτά με 1,18 και τα λαχανικά με 0,9%.

Υπάρχει ενδιαφέρον


Φαίνεται, όμως, να υπάρχει αρκετή προοπτική για τη μετατροπή των συμβατών αμπελώνων σε βιολογικούς. Μάλιστα η εφαρμογή της βιολογικής καλλιέργειας βρίσκεται σε ανοδική πορεία, αφού και οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την εφαρμογή για ορισμένες παραδοσιακές καλλιέργειες σε μεγαλύτερη έκταση. Ωστόσο, οι βιοκαλλιεργητές αντιμετωπίζουν κυρίως προβλήματα εμπορίας, ενώ υπάρχει και έλλειψη δικτύων πώλησης από τους παραγωγούς. Σύμφωνα με την επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου δεν έχει συνδυαστεί ακόμα η γεωργική παραγωγή με τον αγροτουρισμό και τον γαστρονομικό τουρισμό. Επισημαίνει ακόμα η κ. Παναγιώτου πως υπάρχουν περιθώρια έρευνας και καινοτομίας, ενώ υπάρχουν περιθώρια καλύτερης ενημέρωσης του καταναλωτή για τα οφέλη από την αγορά βιολογικών προϊόντων.

Οι ξερολιθιές


Η στροφή των συμβατών αμπελώνων σε βιολογικούς είναι αναγκαία διότι έτσι θα διατηρηθούν και θα συντηρηθούν οι ξερολιθιές και η μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων, σημειώνει. Επίσης η μετατροπή του αμπελώνα μεγάλων περιοχών (για παράδειγμα κρασοχώρια Λεμεσού, Πιτσιλιάς, Ακάμα και άλλων) σε βιολογική καλλιέργεια μπορεί να δώσει εξαγωγικό πλεονέκτημα και τουριστικό προσανατολισμό στις συγκεκριμένες περιοχές.


«Η ιστορικότητα, η μοναδικότητα των κυπριακών ποικιλιών, η ποιότητα των κυπριακών κρασιών και η βιοκαλλιέργεια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στη διατήρηση του κυπριακού αμπελώνα και στη διατήρηση του περιβάλλοντος συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αύξηση του εισοδήματος του αμπελουργού αλλά και του οινοποιού», αναφέρει η κ. Παναγιώτου. Η κ. Παναγιώτου δίδει και κάποιες προτάσεις για πώς θα μπορούσαν οι αμπελουργοί να εκμεταλλευτούν τα προϊόντα τους.

Βιολογικά αμπελόφυλλα

 

Συλλέγονται στα αμπέλια και μεταφέρονται αμέσως στο συσκευαστήριο. Εκεί γίνεται η αφαίρεση των στελεχών (κοτσάνι) των φύλλων, το ζύγισμα, το πακετάρισμα σε ρολά και η προσεκτική συσκευασία στα βάζα με την άλμη. Στη συνέχεια παστεριώνονται, περνούν από τον τελικό έλεγχο, τοποθετείται η ετικέτα και τα βαζάκια μπαίνουν στα χαρτοκιβώτια. Η όλη διαδικασία από τη συλλογή στο αμπέλι μέχρι την παστερίωση, ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ώρες.

Βιολογικές αμπελοκορφές


Οι αμπελοκορφές (ή αμπελοκορφάδες) είναι μικρές έλικες που χρησιμοποιεί το αμπέλι για να αναρριχηθεί στα στηρίγματα που βρίσκει. Βέβαια, στις μέρες μας αυτά τα στηρίγματα δεν είναι άλλα από τα σύρματα που βάζουν οι αμπελουργοί για να στηριχθούν τα κλήματα. Έτσι, η χρησιμότητα των αμπελοκορφών είναι από μικρή έως αμελητέα για την ανάπτυξη του αμπελιού. Αντί να πετάξετε τις κορυφές, καλύτερες να τις μαζέψετε και να κάνετε ένα γευστικότατο τουρσί σε αλάτι και ξίδι για να συντροφεύουν τη ζιβανία ή ακόμα να διακοσμούν τις σαλάτες μας.


Επιστροφή
στην αρχή