Και ο σιοφέρης του Περδίκη στον αγώνα για τη λευτεριά;

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
Χρειάζεται φρουρό ο Περδίκης; Όχι. Σοφέρ; Ούτε. Άρα γιατί εισέπραξαν 220 χιλ.; Για τον αγώνα διάσωσης της Πράσινης Γραμμής; Γιατί από οικολογία...

Πόσες φορές είχα γράψει για το θέμα; Ειλικρινά δεν θυμάμαι. Πολλές.

Θυμάμαι όμως πως η πιο χαρακτηριστική Στήλη ήταν εκείνη που έγραψα για την υπόθεση Κουτσού και την καταγγελία ότι έστελνε τους αστυνομικούς που του είχε δώσει το κράτος ως φρουρά να του μαζεύουν τις ελιές από το χωράφι του. Δεν ήταν η μοναδική περίπτωση όμως.

Ο άλλος μεγάλος αγωνιστής, ο Λυσσαρίδης, θυμάστε για πόσα χρόνια είχε -διψήφιο εάν θυμάμαι καλά- αριθμό φρουρών, υπηρετών στην ουσία. Και πληρώναμε τρελά λεφτά για τη φύλαξή του. Ίσως για αυτό δεν τον πήρε ποτέ ο χάρος. Ίσως και όχι.

Μην τις πάρουμε μία-μία τις περιπτώσεις. Τα έχουμε πει αμέτρητες φορές. Οι «φρουρές» των πολιτικών είναι η πιο καραμπινάτη διασπάθιση χρήματος, για έναν λόγο ο οποίος δεν υφίσταται κιόλας.

Είναι μια απάτη την οποία επινόησε το πολιτικό σύστημα, μια πολυτέλεια η οποία σε καιρούς δύσκολους και με τρομακτικές ελλείψεις στην κοινωνία, ναι, είναι και ανήθικη στις πλείστες των περιπτώσεων.

Δεν νομίζω να υπάρχει -εχέφρων- άνθρωπος ο οποίος να πιστεύει πως θέλει κανείς να τους σκοτώσει. Ούτε οι ίδιοι βέβαια δεν το πιστεύουν. Και αυτό είναι που το κάνει ακόμη χειρότερο. Διότι οι «φρουροί» είναι σοφέρ στην καλύτερη περίπτωση και οικιακοί βοηθοί στη χειρότερη.

Και για όλα βέβαια πληρώνει ο μαλ… φορολογούμενος.

Θυμάμαι λοιπόν που πάντα, όταν γράφαμε αυτή την ιστορία, είχαμε και μια καλή κουβέντα να πούμε. Ο Περδίκης. Ο Περδίκης δεν δεχόταν να πάρει φρουρό και μάζευε τα «μπράβο» όλων μας για τη στάση του.

Τώρα μαθαίνουμε πως ο Γιώργος Περδίκης, ως κομματικός αρχηγός ο οποίος αρνήθηκε να πάρει φρουρό... αποζημιωνόταν, από το 2005 κιόλας, με 1.700 μηνιαίως για την πρόσληψη οδηγού (!), τα οποία μειώθηκαν σε 1.000 λόγω… κρίσης. Και τα εισπράττει ακόμα.

Το θέμα μαθαίνω σήμερα πως δεν ήταν μυστικό, είχε γραφτεί. Και συνεπώς δεν προκύπτει ζήτημα εάν ο Πρόεδρος των Οικολόγων παράλειψε να το δημοσιοποιήσει. Ανασκευάζω αυτό το σημείο σε σχέση με το αρχικό κείμενο στην έντυπη έκδοση ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία, παρόλο που διαπιστώνω ότι ακόμη κι αν γράφτηκε ολοφάνερα είχε περάσει απαρατήρητο. 

Όμως η ουσία είναι αλλού: Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, το κράτος έδωσε τουλάχιστον 220.000 ευρώ στον Γιώργο Περδίκη ως… αντιστάθμισμα για το ότι δεν του παρείχε φρουρό! Και εκείνος το αποδεχόταν.

Η απάντηση του προέδρου των Οικολόγων έκανε τα πράγματα απείρως χειρότερα: Αφού το απέδωσε σε προσπάθεια της «Αλήθειας» να του κάνει ζημιά λόγω της υπόθεσης Χάσικου, παραδέχθηκε ότι έτσι έχουν τα πράγματα!

Χρειάζεται σοφέρ; Ο Περδίκης; Δεν το θέτω γενικά, το λέω ως προς τη συμβατότητά του με το προφίλ του πολιτικού ο οποίος εισέπραττε τους επαίνους για τη στάση του έναντι όλων αυτών των ανωμαλιών του συστήματος, όλης αυτής της κατάχρησης εξουσίας και της διαφθοράς επί της ουσίας.

Διότι τέτοια είναι το να καπηλεύεται μια μερίδα ανθρώπων δημόσιους πόρους προκειμένου να χαρίζει στην ίδια προνόμια τα οποία δεν έχουν να κάνουν με τις πραγματικές ανάγκες των αξιωμάτων της.

Και επίσης ως προς την ασυμβατότητά του με το αντικείμενο τάχα του κόμματος που εκπροσωπεί: την οικολογία. Αλλού οι Οικολόγοι πάνε με ποδήλατα. Εδώ, θέλουν την άνεσή τους, αλλά οικολόγο με αυτοκίνητο ΚΑΙ με σοφέρ εγώ πρώτη φορά ακούω. Παγκοσμίως.

Άστε που δεν θυμάμαι κιόλας πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανε παρέμβαση για οικολογικό θέμα ο Περδίκης. Η έγνοια του είναι να παριστάνει τον ειδήμονα στο Κυπριακό και, εσχάτως, να κάνει παρεμβάσεις ενόψει των προσπαθειών συνεργασίας με τους άλλους ομοϊδεάτες του. Στο Κυπριακό. 

Εκτός κι αν η προσπάθεια για... διάσωση της Πράσινης Γραμμής μετρά ως οικολογική δράση. Εάν ναι, πάω πάσο!

Οικολογία πάντως κάνει μια κάθε τόσο σε κάτι εκδηλώσεις που κάνουν από ‘δω κι από ‘κει, διότι έρχονται και οι κάμερες και είναι καλή ευκαιρία. Και μετά, κάνει και καμιά δήλωση για τα του Κυπριακού πάλι. Και εκεί.

Οι Οικολόγοι είδαν τη μία τους έδρα να γίνονται δύο στις βουλευτικές, ακριβώς διότι ο κόσμος είχε στηρίξει αυτή τους τη στάση, όπως και εκείνην στο ζήτημα της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων κτλ.

Είμαι σίγουρος πως πολύς κόσμος ο οποίος τους ψήφισε, θα νιώθει αυτή τη στιγμή τόσο μαλ… όσο όλοι οι δημοσιογράφοι που λέγαμε μπράβο στον Περδίκη την ώρα που ουσιαστικά μας κορόιδευε, μη αποκαλύπτοντας πως ναι μεν δεν πήρε φρουρό αλλά… αποζημιωνόταν για αυτό.

Ακόμα κι αν το ποσό καταλήγει στα ταμεία των Οικολόγων το σκάνδαλο παραμένει. Οι Οικολόγοι πήραν το 2016 τακτική και έκτακτη χορηγεία 223,500 ευρώ από το κράτος. Για το 2016, μόνο εννοείται.

Την ώρα που ο κόσμος βιώνει ακόμη τις συνέπειες της ύφεσης και την ώρα που εκείνες οι πρόσθετες 220.000 ευρώ περίπου που έπαιρνε ο ηγέτης τα τελευταία 12 χρόνια (!) αγορεύοντας για τη χρηστή διοίκηση και την εξοικονόμηση πόρων του κράτους, χωρίς να ντρέπεται κιόλας, θα μπορούσαν να είχαν καλύψει πολλές ανάγκες. Ο μισθός του από τη Βουλή είναι υπεραρκετός.

Το θέμα λοιπόν, δεν είναι εάν υπάρχουν πιο σκανδαλώδη από αυτό. Υπάρχουν. Αλλά δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει το κομμάτι που τους αφορά, εάν μιλάμε για τους Οικολόγους. Επίσης, κανέναν δεν αφορά πού καταλήγουν αυτά τα λεφτά.

Το θέμα είναι γιατί εισπράττονταν από ένα κόμμα που άλλα κυρήττει και άλλα πράττει εδώ. 

Και επίσης πόσο κορόιδα είμαστε. 

Θα μου πείτε αυτό γιατί να είναι θέμα. Απαντάται αφ' ευατού. 

 


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Κουβέντες στα δικαστήρια και στο Σαράι

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 25.05.2018

ΑΠΟΨΗ

Κολλήσαμε στα ίδια και τα ίδια...

Πολίτης News, 24.05.2018

ΑΠΟΨΗ

Όσοι κι αν είμαστε! / No matter how many we are!

ΤΖΕΝΚ ΜΟΥΤΛΟΥΓΙΑΚΑΛΙ, 23.05.2018

Επιστροφή
στην αρχή