Και εργαζόμενος, και φοιτητής!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Σε κάθε περίπτωση, οι φοιτητές που αναγκάζονται ή επιλέγουν να εργαστούν, είτε περιστασιακά είτε σε τακτική βάση, είναι πάρα πολλοί

Άλλοι το κάνουν από ανάγκη. Άλλοι γιατί το γουστάρουν. Κι άλλοι πάλι το κάνουν... για το show off. Όπως και να 'χει, οι φοιτητές που αναγκάζονται ή επιλέγουν να εργαστούν, είτε περιστασιακά είτε σε τακτική βάση, είναι πάρα πολλοί. Αν και δεν υπήρχαν ακριβή στοιχεία για τους φοιτητές που εργάζονται, υπάρχουν πολλοί Κύπριοι οι οποίοι το κάνουν συνειδητά, αφού πλέον θέλουν να συνεισφέρουν στα οικονομικά της οικογένειάς τους. Πόσο εύκολο όμως είναι για έναν φοιτητή να εργάζεται και να φοιτά ταυτόχρονα σε κάποιο από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου; Αρκετά, αν κρίνουμε από την απάντηση που έδωσε πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης σε σχετική ερώτηση που έγινε στη Βουλή.

Δύσκολα στα δημόσια

Σύμφωνα με την απάντηση του κύριου Χαμπιαούρη, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο ενημέρωσαν το υπουργείο ότι η φοίτηση στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών τους είναι υποχρεωτική, «οι υποχρεώσεις των φοιτητών είναι οι ίδιες για όλους τους φοιτητές ανεξάρτητα από τον τρόπο εισδοχής τους ή την ηλικία τους, και τα μαθήματα διεξάγονται τόσο κατά τις πρωινές όσο και κατά τις απογευματινές ώρες. Ως εκ τούτου, είναι αδύνατον για ένα άτομο που εργάζεται να παρακολουθεί και να φοιτά επιτυχώς σε προγράμματα πρώτου κύκλου σπουδών. Η σχετική απάντηση δόθηκε όμως μόνο για τα προγράμματα σπουδών των δύο δημόσιων πανεπιστημίων, τα οποία δεν διαφοροποιούν τα κριτήριά τους σε σχέση με τις ανάγκες των φοιτητών, αλλά έχουν πολιτική ίσων αποστάσεων για όλους ανεξαιρέτως.

Από το σπίτι

Ο πιο ρεαλιστικός τρόπος για παρακολούθηση προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών από φοιτητές, ανεξαρτήτου ηλικίας, που παράλληλα εργάζονται είναι μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Την εκπαίδευση αυτή προσφέρει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), την τεχνογνωσία του οποίου καλούνται να αξιοποιήσουν και τα άλλα πανεπιστήμια (δημόσια και ιδιωτικά) για την προσφορά προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Ο κ. Χαμπιαούρης επεσήμανε ότι η πολιτεία αναγνωρίζοντας την ανάγκη για στήριξη των εργαζόμενων φοιτητών, «ενθαρρύνει τη συνεργασία του ΑΠΚΥ με άλλα πανεπιστήμια έτσι ώστε να αξιοποιείται η τεχνογνωσία και η εμπειρογνωμοσύνη του στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς επίσης και η επιστημοσύνη των άλλων πανεπιστημίων σε διάφορα ερευνητικά πεδία για την προσφορά προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών».

Οι ώριμοι φοιτητές

Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι περιπτώσεις «ώριμων» φοιτητών που είναι σε θέση να ακολουθούν το πρόγραμμα φοίτησης του πανεπιστημίου μπορούν να εισαχθούν μέσω των ειδικών κριτηρίων ή μέσω της διαδικασίας απόκτησης δεύτερου πτυχίου. Επιπλέον, το πανεπιστήμιο δίνει την ευκαιρία σε απόφοιτούς του να παρακολουθούν μέχρι και δύο μαθήματα προπτυχιακού επιπέδου ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο για διεύρυνση των γνώσεών τους. Στο ΤΕΠΑΚ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο πρύτανής του Ανδρέας Αναγιωτός στη συνέντευξή του, έχουν ήδη γίνει διαβήματα για συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου ώστε να δημιουργηθούν από κοινού εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών. «Σαφώς, μια τέτοιου είδους τακτική προσφέρει ευκαιρίες προσέλκυσης περισσότερων φοιτητών, τόσο Κυπρίων όσο και του εξωτερικού», αναφέρει ο κύριος Αναγιωτός, ο οποίος αποκάλυψε πως το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο είναι στη διαδικασία ανάπτυξης και υλοποίησης δύο τουλάχιστον ποιοτικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων, τα οποία θα κατατεθούν σύντομα στον φορέα ΔΙΠΑΕ για έγκριση.

Ιδιωτικά με βάρδιες

Για τους εργαζόμενους φοιτητές φαίνεται πως υπάρχουν και επιλογές στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, εκεί που ο φοιτητής μπορεί να επιλέξει σπουδές αναλόγως των αναγκών του. Οι φοιτητές επιλέγουν προγράμματα σπουδών που είναι σε απογευματινές ώρες, έτσι έχουν την επιλογή να εργάζονται ταυτόχρονα με τις σπουδές τους, αφού με αυτόν τον τρόπο βοηθούν οικονομικά την οικογένειά τους. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως στα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι υποχρεωτική η φοίτηση στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, ωστόσο οι φοιτητές συμπληρώνουν αναλόγως αναγκών τους τις ώρες τους, αυξάνοντας όμως ενδεχομένως το κόστος φοίτησής τους.

Ημιαπασχόληση

Μπορεί όμως και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τον κύκλο σπουδών, ωστόσο από τους περισσότερους φοιτητές που εργάζονται ταυτόχρονα φαίνεται να προτιμάται περισσότερο η μερική απασχόληση. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και τα ίδια τα πανεπιστήμια ενθαρρύνουν τους φοιτητές να εργάζονται για το πανεπιστήμιο, αφού ανοίγονται πολλές θέσεις εργασίας για κάποιους που θέλουν να αποκτήσουν την πρώτη εμπειρία και να βγάλουν κάποιο χαρτζιλίκι.

Γερό στομάχι

Αναμφίβολα, ο συνδυασμός των σπουδών, της εργασίας και της υγιούς κοινωνικής ζωής είναι μια σωστή πρόκληση που απαιτεί αυτοπειθαρχία, συγκέντρωση και γερό στομάχι. Η οικονομική ανεξαρτησία είναι συνήθως το δέλεαρ που κινητοποιεί τους φοιτητές, οι οποίοι δειλά-δειλά θα τηλεφωνήσουν για να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους σε μια αγγελία που ζητά σερβιτόρους, προσωπικό σε τηλεφωνικό κέντρο ή σε προώθηση προϊόντων. Η πρώτη εργασιακή εμπειρία ίσως να μην είναι αρκετά ευχάριστη (κόπωση, πενιχρός μισθός), παρ' όλα αυτά ένας καινούργιος κύκλος έχει ανοίξει, ένας κύκλος γεμάτος απαιτήσεις. Φυσικά, υπάρχει το αντίβαρο πως, αν εργάζεσαι, χάνεις τα πιο ανέμελα χρόνια, τα φοιτητικά, συνεπώς χρειάζεται μέτρο. Γι’ αυτό αν επιλέξεις να είσαι εργαζόμενος φοιτητής να θυμάσαι:

  • Όσο δύσκολα κι αν είναι τα οικονομικά σου, μην πας σε μια δουλειά απλώς και μόνο για να τα ενισχύσεις και γιατί σε επέλεξαν. Έτσι, θα βαρεθείς εύκολα και θα έχεις ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο, είτε προς ανεύρεση κάτι καλύτερου είτε από τη σχολή σου.
  • Μην παραμελήσεις τους φίλους σου. Όχι γιατί όταν τους ζητήσεις δεν θα τους βρεις (αν είναι αληθινοί, κάτι τέτοιο δεν ισχύει), αλλά γιατί μαζί με την οικογένειά σου θα αποτελέσουν την κινητήριο δύναμή σου. Είναι οι άνθρωποι που θα σε κάνουν να ξεχαστείς όταν θα είσαι νευριασμένος με κάτι που πήγε στραβά στη δουλειά και στη σχολή και ταυτόχρονα είναι εκείνοι που θα σου θυμίσουν πότε αρχίζεις να παρεκκλίνεις από την πορεία σου.
  • Ενημέρωσε τον εργοδότη σου για τη φοιτητική σου ιδιότητα. Έτσι, την περίοδο των εξετάσεων θα είσαι δικαιολογημένος στο θέμα της ασφάλισης (ναι, υπάρχουν ακόμη δουλειές που ασφαλίζουν τους εργαζομένους, ακόμα κι αν είναι φοιτητές), αλλά κυρίως ίσως να έχεις καλύτερη αντιμετώπιση λόγω «φόρτου εργασίας» (ναι κι αυτό συμβαίνει πού και πού).
  • Φρόντισε να χαρείς την αίσθηση τού «αυτά είναι τα δικά μου λεφτά», χωρίς όμως να κάνεις πολλά περιττά έξοδα. Μην ξεχνάς πως δουλεύεις για έναν σκοπό, είτε αυτός είναι η ανεξαρτησία σου, είτε οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις.
  • Ό,τι κι αν αποφασίσεις, όποια δουλειά κι αν κάνεις, προσπάθησε να μην παραμελήσεις τα φοιτητικά σου χρόνια -και τη φοιτητική σου ιδιότητα- και να τα ζήσεις όσο καλύτερα μπορείς.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Γνώση, έρευνα, καινοτομία

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί την κορυφαία βαθμίδα της παιδείας στην Κύπρο και έχει καταξιωθεί τοπικά, αλλά και διεθνώς

08 / 13
Επιστροφή
στην αρχή