Κάτω του 100% το χρέος - Η Κυβέρνηση αποπληρώνει χρέος προς Κεντρική

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέος (ΓΔΔΧ) το χρέος της κυβέρνησης προς την ΚΤΚ ανέρχεται στα €1,18 δις.

Σε περίοδο δύο εβδομάδων και ειδικότερα εντός Νοεμβρίου το δημόσιο χρέος της Δημοκρατίας θα υποχωρήσει κάτω του 100% του ΑΕΠ, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κάτω του 100% σε δύο χρόνια, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης, τόσο μιλώντας εντός της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών όσο και σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, εξήγησε ότι εντός Νοεμβρίου θα γίνουν μεγάλες αποπληρωμές δανείων μέσω των ρευστών διαθεσίμων του κράτους.

«Αναφέρομαι σε ένα μεγάλο δάνειο που έχει αναληφθεί προ 15ετίας από την Κεντρική Τράπεζα», είπε.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέος (ΓΔΔΧ) το χρέος της κυβέρνησης προς την ΚΤΚ ανέρχεται στα €1,18 δις.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους όρους του μνημονίου και την ανάλυση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους που έγινε το 2013 από την Τρόικα, η κυβέρνηση θα παραχωρούσε ακίνητα στην ΚΤΚ έναντι του χρέους σε μια προσπάθεια μείωσης του δημοσίου χρέους. Η πρόνοια αυτή του μνημονίου, ωστόσο δεν υλοποιήθηκε.

«Έχει νόημα η αποπληρωμή αυτού του δανείου διότι το κόστος δανεισμού μειώθηκε κάτω από το επιτόκιο (δανεισμού της Δημοκρατίας από τις αγορές), είπε.

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι, παράλληλα με τις αποπληρωμές χρέους, ο λόγος του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ μειώνεται αφού το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξάνεται σε απόλυτους αριθμούς λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας.

«Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα μειώσει το δείκτη του χρέους κάτω του 100%», κατέληξε.


Επιστροφή
στην αρχή