Και πάλι στον πάτο η Κύπρος στην ψηφιακή οικονομία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΕΕ εκτιμά ότι «το χαμηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων μπορεί να δράσει ως τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας»

Κυκλοφόρησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (Digital economy and society index), γνωστός περισσότερο ως DESI. Σύμφωνα με τον DESI 2017, η Κύπρος κατατάσσεται στην 22η θέση, τρεις θέσεις πάνω σε σχέση με πέρσι αν και στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο ευοίωνα όσο φαίνονται.

Ο DESI αναφέρεται στις συγκριτικές επιδόσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας σε πέντε διαστάσεις: στη συνδεσιμότητα, στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στη χρήση διαδικτύου, στην ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας, και στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Ε, λοιπόν, η Κύπρος μόνο στη συνδεσιμότητα παρουσίασε σημαντική πρόοδο σε σχέση με πέρσι.

Συγκεκριμένα καταγράφεται η 100% ευρυζωνική κάλυψη πλέον στον τόπο μας, η αύξηση της διείσδυσης στις ευρυζωνικές υπηρεσίες από το 69% στο 72%, η αύξηση της κάλυψης υποδομών νέας γενιάς αν και επειδή οι τιμές είναι ψηλές η διείσδυση είναι αργή, καθώς επίσης καταγράφεται η αύξηση της κάλυψης του 4G στην κινητή τηλεφωνία.

Ωστόσο, σε όλες τις άλλες παραμέτρους οι επιδόσεις της Κύπρου είναι εξαιρετικά χαμηλές!

Στις διαστάσεις ανθρώπινο κεφάλαιο (επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων), ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας (ηλεκτρονικό εμπόριο, χρήση υπολογιστικού νέφους), και ψηφιακές Δημόσιες Υπηρεσίες, οι συγκριτικές επιδόσεις της Κύπρου είτε παρέμειναν στάσιμες είτε υποχώρησαν έναντι των αντίστοιχων επιδόσεων των χωρών μελών, γεγονός που καθηλώνει την Κύπρο στις χαμηλές θέσεις του δείκτη.

Ως εκ τούτου, η ΕΕ εκτιμά ότι «το χαμηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων μπορεί να δράσει ως τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας’ στην Κύπρο».

Όπως σχολιάζει η Κομισιόν, οι Κύπριοι είναι ενεργοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βιντεοκλήσεων και επιγραμμικού περιεχομένου. Ωστόσο, πραγματοποιούν πολύ λιγότερες τραπεζικές συναλλαγές και αγορές απ’ ό,τι οι άλλοι Ευρωπαίοι.

Οι δε εταιρείες χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά είναι λιγότερο πρόθυμες να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες όπως το υπολογιστικό νέφος και η RFID.

Στη ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών, η Κύπρος, αναφέρει η Κομισιόν, σημείωσε πρόοδο όσον αφορά τα ανοιχτά δεδομένα. Ο αριθμός των χρηστών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης επίσης αυξάνεται αλλά οι βελτιώσεις ως προς την παροχή των υπηρεσιών παραμένουν στάσιμες.

Στην Ευρώπη

Ο δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας για το 2017 δείχνει ότι η Ευρώπη σημειώνει πρόοδο αλλά το χάσμα εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο μεταξύ των προηγμένων ψηφιακά χωρών και των χωρών με τις χαμηλότερες επιδόσεις. Χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες και επενδύσεις για την πλήρη αξιοποίηση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς.

Συνολικά, η ΕΕ έχει σημειώσει πρόοδο και βελτίωσε τις επιδόσεις της (0,52 σε σύγκριση με 0,49 πέρυσι), ωστόσο, η πρόοδος αυτή θα μπορούσε να είναι ταχύτερη και η εικόνα ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών (το ψηφιακό χάσμα μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας χώρας είναι 0,37 σε σύγκριση με 0,36 που ήταν στον DESI για το 2014).

Η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία και οι Κάτω Χώρες προηγούνται φέτος ως προς τον δείκτη DESI και έπονται το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, το ΗΒ και η Ιρλανδία. Οι τρείς ψηφιακοί πρωταθλητές της ΕΕ είναι και παγκόσμιοι πρωταθλητές έχοντας ξεπεράσει τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Σλοβακία και η Σλοβενία είναι οι χώρες της ΕΕ που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο. Παρά τις κάποιες βελτιώσεις, αρκετά κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Κροατία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, εξακολουθούν να υστερούν όσον αφορά το ψηφιακό τους περιβάλλον σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη. Βλέπε προφίλ χωρών.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άντρους Άνσιπ, αρμόδιος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, δήλωσε σχετικά: «Η Ευρώπη καθίσταται σταδιακά περισσότερο ψηφιακή αλλά πολλές χώρες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. 'Ολα τα κράτη μέλη πρέπει να επενδύσουν περισσότερα ώστε να επωφεληθούν πλήρως από την ψηφιακή ενιαία αγορά. Δεν θέλουμε μια ψηφιακή Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο σύνολό της, πρωτοπόρο στην παγκόσμια ψηφιακή σκηνή».

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επιστροφή
στην αρχή