Καθυστερούν οι επιδοτήσεις για οικιακά φωτοβολταϊκά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η χρηματοδότηση των μέτρων θα γίνει από το πλεόνασμα του εν λόγω ταμείου, στο οποίο εισρέει 1 σεντ ανά κιλοβατώρα, μέσω των λογαριασμών της ΑΗΚ.

Η Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε και επίσημα ότι ετοιμάζει δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές και για την επίτευξη των στόχων της Δημοκρατίας όσον αφορά την εγκατάσταση ΑΠΕ, μέχρι το 2020. Κάποια από τα μέτρα, που αφορούν επιδοτήσεις προς καταναλωτές, θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1η Νοεμβρίου 2018, ώστε να επωφεληθούν και όσοι πολίτες θα προβούν σε θερμομονώσεις στεγών ή εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε αυτή τη φάση, εν αναμονή της επίσημης εξαγγελίας των μέτρων και της υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους. Η υπηρεσία ανακοινώνει αναδρομική ισχύ των μέτρων, όπως αυτά θα διαμορφωθούν σε συνεργασία με τη Βουλή, έτσι ώστε να επωφεληθούν και όσοι πολίτες θα θελήσουν τώρα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, αλλά και για να μην παγώσει η αγορά εν αναμονή των επιδοτήσεων.

Ενημέρωσε

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ενέργειας, η δέσμη μέτρων θα ανακοινωθεί με όλες τις λεπτομέρειες (ποσά επιδοτήσεων, δικαιούχοι, χρονικά περιθώρια, κ.λπ.) μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του Ταμείου ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας, για το 2019. Η κατάθεση του προϋπολογισμού αναμένεται προς το τέλος του χρόνου και η έγκρισή του αρχές του 2019. Όπως ξαναέγραψε ο «Πολίτης» η χρηματοδότηση των συγκεκριμένων μέτρων θα γίνει από το πλεόνασμα του εν λόγω ταμείου, στο οποίο εισρέει 1 σεντ ανά κιλοβατώρα, μέσω των λογαριασμών της ΑΗΚ.
Θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ενδιαφερόμενοι ότι είναι δυνατό τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο να μην εγκριθούν τελικά από τη Βουλή ή να τροποποιηθούν δραστικά. Αυτό σημαίνει ότι κανένας δεν μπορεί να τους εγγυηθεί ότι θα λάβουν επιδότηση αν προβούν πριν την επίσημη ανακοίνωση του περιεχομένου των μέτρων στην εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών. Πάντως, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ενημέρωσε πρόσφατα την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας για τις προθέσεις του και συνάντησε την καταρχήν επιδοκιμασία τους. Εν ολίγοις, θεωρείται αρκετά πιθανό ότι η δέσμη μέτρων θα εγκριθεί από τη Βουλή.

Η δέσμη μέτρων


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ενέργειας, η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει τα εξής:


1. Σχέδιο χορηγιών στις κατοικίες με 4 άξονες:


α) Αναθεώρηση του Σχεδίου για Θερμομόνωση Οροφών Υφιστάμενων Κατοικιών, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ από τις 8/10/2018, με αύξηση του ποσού της χορηγίας για όσους υπέβαλαν ή θα υποβάλουν αίτηση.
β) Θερμομόνωση Οροφών Υφιστάμενων Κατοικιών, σε συνδυασμό με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering).
γ) Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering).
δ) Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering), με σκοπό τη φόρτιση ηλεκτρικού ή υβριδικού οχήματος τύπου plug-in.


2. Σχέδιο Παροχής Χορηγιών για Εγκατάσταση ή Αντικατάσταση Ηλιακών Συστημάτων Παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης σε υφιστάμενες Κατοικίες, το οποίο θα προκηρυχθεί εντός του 2018.


3. Σχέδιο Παροχής Χορηγιών για ενεργειακούς ελέγχους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι ενεργειακοί έλεγχοι επιτρέπουν στους επιχειρηματίες να εντοπίσουν και να απαλείψουν ενεργοβόρες χρήσεις του υποστατικού και του εξοπλισμού τους.


4. Χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους των υφιστάμενων αιτήσεων του Σχεδίου «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω», οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.


Για τους Άξονες 1β έως 1δ πιο πάνω, το Σχέδιο Xορηγιών θα λειτουργήσει με αναδρομική ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2018.
Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι η χορηγία για την εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών net metering θα ανέλθει μέχρι χίλια ευρώ και θα μπορούν να την αξιοποιήσουν μέχρι 10 χιλιάδες νοικοκυριά. Οι ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι η χορηγία θα αφορά 250 ευρώ ανά κιλοβάτ.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοικτός και σε άλλα κράτη ο συνεταιρισμός Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ

Πολίτης News, 11:04 (τελευταία ενημέρωση 11:04)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας καταδικάζει την επίθεση στον ΣΚΑΪ

Πολίτης News, 10:45 (τελευταία ενημέρωση 10:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ελπίδα επέστρεψε στον τοίχο...

ΓΙΩΤΑ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ, 10:39 (τελευταία ενημέρωση 10:39)

Επιστροφή
στην αρχή