Κατεδαφίσεις και ανακαίνιση στο Παγκύπριο Γυμνάσιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζονται οι εργασίες της Α’ φάσης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Αυτές περιλαμβάνουν κατεδαφίσεις, αλλά και ανακαίνιση των περιφερειακών κτηρίων

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την περίοδο οι εργασίες της Α’ φάσης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Αυτές περιλαμβάνουν τις κατεδαφίσεις, οι οποίες ήδη έγιναν την καλοκαιρινή περίοδο του 2016, την ανακαίνιση των περιφερειακών μικρών διατηρητέων κτηρίων, την κατασκευή μέρους της αθλητικής υποδομής και την ανέγερση του νέου κτηρίου, το οποίο θα φιλοξενεί τα εργαστήρια και το Μουσικό σχολείο. Θα ακολουθήσουν οι εργασίες της Β’ φάσης που αφορούν την ανέγερση μικρής επέκτασης, την αποκατάσταση της Σεβερείου Βιβλιοθήκης και της πτέρυγας Θεοδότου, και μετέπειτα οι εργασίες της Γ’ φάσης που αφορούν την αποκατάσταση του κεντρικού κτηρίου της διοίκησης και της πτέρυγας Χατζηκωστή, καθώς και την ολοκλήρωση των εξωτερικών εργασιών και της δεντροφύτευσης.

Πληροφορίες για την πορεία των έργων που εκτελούνται στο ιστορικό σχολείο καταγράφονται με λεπτομέρεια σε απαντητική επιστολή του υπ. Παιδείας Κώστα Καδή προς τον βουλευτή Παύλο Μυλωνά. Ο βουλευτής ζήτησε ενημέρωση για τα έργα που έχουν ήδη γίνει και για αυτά που είναι σε εξέλιξη ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν μετά και την αποκάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων στον χώρο. Ζήτησε επίσης ενημέρωση για οποιεσδήποτε επεμβάσεις πρόκειται να γίνουν στο κτήριο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο.

Επί τόπου λειτουργοί

Στην απαντητική επιστολή του και αναφερόμενος στη διεξαγωγή όλων των εργασιών εκσκαφής, ο υπ. Παιδείας εξήγησε ότι τις παρακολουθούν επί τόπου αρμόδιοι λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων. «Μέχρι στιγμής μας έχουν ενημερώσει ότι προτίθενται να διερευνήσουν, να αποτυπώσουν και να τεκμηριώσουν το υπόγειο κτίσμα το οποίο ανευρέθηκε σε χώρο της αυλής. Η διερεύνηση αυτή θα γίνει κατά το στάδιο υλοποίησης των εργασιών της Γ’ φάσης στην οποία εντάσσεται ο χώρος του υπό αναφορά κτίσματος» επισήμανε.

Σε σχέση με τα ιστορικά κτήρια και ειδικότερα τη Σεβέρειο βιβλιοθήκη, ο κ. Καδής υπογράμμισε ότι αναβαθμίζεται λειτουργικά και τεχνολογικά και «προτείνεται εξωτερικός ανελκυστήρας που θα συνδέσει κατακόρυφα όλα τα επίπεδά της για να γίνει προσβάσιμη σε ΑμεΑ και διευκολύνοντας τη διακίνηση των εργαζομένων και χρηστών της». Σημείωσε ακόμη ότι τοποθετείται σύστημα πτυσσόμενων βιβλιοθηκών με στόχο την αύξηση της χωρητικότητας της βιβλιοθήκης, ενώ «διαμορφώνεται η εσωτερική είσοδος με υαλοστάσια και ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισόδου-εξόδου βιβλίων. Στον πρώτο όροφο οργανώνεται το τμήμα για τη φύλαξη των παλαιτύπων σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας».

Αποκατάσταση κτηρίων

Σε ό,τι αφορά τα άλλα ιστορικά κτήρια του Παγκυπρίου, ο υπ. Παιδείας παρέθεσε τα ακόλουθα:

  • Πτέρυγα Θεοδότου: Θα στεγάσει τις αίθουσες διδασκαλίας και το ιστορικό αρχείο του Παγκυπρίου. Επίσης στεγάζονται οι χώροι υγιεινής. Ο εξωτερικός διάδρομος από οπλισμένο σκυρόδεμα κατεδαφίζεται λόγω της κακής κατάστασής του. Αντικαθίσταται με νέο διάδρομο από οπλισμένο σκυρόδεμα. Για κάλυψη του αναγκαίου αριθμού αιθουσών διδασκαλίας, θα δημιουργηθεί μια νέα ισόγεια πτέρυγα κατά μήκος του ορίου με την οδό Ερμείου. Το κτήριο αφήνει ενδιάμεσα χώρο για ένα μεγάλο πεύκο που υπάρχει στη θέση αυτή.
  • Κεντρικό Τμήμα: Στους χώρους της Διοίκησης γίνονται μικρές τροποποιήσεις στον χώρο της γραμματείας. Όπου απαιτείται αφαιρούνται εσωτερικοί λεπτοί τοίχοι (νεότεροι διαχωρισμοί) και προτείνονται νέες αναστρέψιμες κατασκευές με ελαφριά υλικά. Η αίθουσα τελετών αναβαθμίζεται.
  • Πτέρυγα Χατζηκωστή: Θα γίνει εσωτερική αναδιαρρύθμιση με διαφράγματα από γυψοσανίδα ώστε να καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες του σχολείου και να οργανώνονται οι λειτουργίες. Η αίθουσα Τέχνης θα παραμείνει ενιαία. Επιπρόσθετα, ο χώρος για το συγκεκριμένο μάθημα αυξάνεται αφού προστίθενται οι χώροι που τώρα χρησιμοποιούνται ως γραφείο επόπτη, μουσείο φυσικής ιστορίας και γραμματείας.

Στην απαντητική επιστολή του ο υπ. Παιδείας εξήγησε επίσης ότι γίνεται αναδόμηση/αποκατάσταση, επισκευή και συντήρηση γενικά των κτηρίων, ενώ για τη στατική και αντισεισμική αναβάθμιση υπογράμμισε ότι στα ιστορικά κτήρια θα ενισχυθούν οι κολόνες, θα γίνει εμποτισμός τοίχων, και προσθήκη πλαισίων, κολονών και τοίχων σε συγκεκριμένες θέσεις που δεν επηρεάζουν τη λειτουργικότητα και την αισθητική του χώρου.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν κρινόμαστε από κανέναν ξένο πρέσβη

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξένοι για το ΓεΣΥ: Επενδύσεις σε κλινικές

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Στέφεν Μπάρκλεϊ νέος υπουργός Brexit

Πολίτης News, 16.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή