Κατεχόμενα: Τα πανάκριβα φάρμακα και το σοκ για το... πόλιπιφ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Αυτό που καθιστά την αύξηση των τιμών ανυπόφορη για τους Τ/Κ είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης που φέρνει η πτώση του νομίσματος

Το μήνυμα πως παρά το γεγονός ότι οι Τ/Κ δεν ελέγχουν την «κεντρική τράπεζα» υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν για την οικονομία, έστειλε μιλώντας μετά την συνάντησή του με τους κομματικούς αρχηγούς της «κυβέρνησης» ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, τη στιγμή που η κοινότητα βρίσκεται σε αναβρασμό λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών που προκάλεσε η δραματική πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Ειδικότερα, όπως καταγράφει και ο τ/κ Τύπος, μεταξύ των προϊόντων είναι και τα φάρμακα όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 40% σύμφωνα με τη «Halkin Sesi», σε βαθμό που ένα δημοφιλές φάρμακο για τη γρίπη που κόστιζε 58 ΤΛ (περίπου 9 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία) φτάνει στις 170 ΤΛ (26 ευρώ).

Στα τρόφιμα η κατάσταση είναι εξίσου σοβαρή, καθώς η τιμή του πόλιμπιφ έφτασε από τις 10 στις 18 ΤΛ (2,7 ευρώ), η κονσέρβα τόνου από τις 13 στις 25 ΤΛ (3,75 ευρώ) και το ταχίνι από τις 22 ΤΛ στις 40 ΤΛ (6 ευρώ) το κιλό.

Αυτό που καθιστά την αύξηση των τιμών ανυπόφορη για τους Τ/Κ είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης που φέρνει η πτώση του νομίσματος. Για αυτό και τα μέτρα της τ/κ «κυβέρνησης» κινούνται προς την κατεύθυνση της απάλυνσης του βάρους σε τρόφιμα, ηλεκτρισμό και ενοίκια.

Ευρύ πακέτο

Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά μετά τη συνάντηση διάρκειας μιάμισης ώρας με την «κυβέρνηση», ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως η «προεδρία» θα καταθέσει αναλυτική έκθεση με τις δικές της εισηγήσεις. Όπως είπε, τα μέλη της «κυβέρνησης» είναι ανοικτά σε προτάσεις πέρα από το πακέτο μέτρων που συζητήθηκε στη «βουλή» την Τρίτη.

Το πακέτο των 23 σημείων, το οποίο παρουσίασε ο Τ/Κ «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν στη «βουλή» την Τρίτη, περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ για προϊόντα καθαριότητας και βασικά είδη διατροφής, όπως και στα εστιατόρια και τα είδη προικός.

Ο φόρος στα ενοίκια μειώνεται από το 13% στο 1%, ενώ αποφασίστηκε πως ο εκτελωνισμός θα χρεώνεται με βάση την ισοτιμία κατά την ημερομηνία τοποθέτησης των προϊόντων στις αποθήκες.

Ακόμα, για να αποφευχθούν νέες αυξήσεις στα καύσιμα, αποφασίστηκε αύξηση στις τιμές του αλκοόλ και του καπνού, αλλά όχι των τσιγάρων σε πακέτα, ενώ αποφασίστηκε επιβολή εφάπαξ ειδικού φόρου για τα καζίνα και τα γραφεία στοιχημάτων.
Περιλαμβάνονται ακόμα μειώσεις στις φορολογίες στις πωλήσεις ακινήτων για έξι μήνες, ενώ όσον αφορά την απόκτηση ακίνητης περιουσίας από ξένους πολίτες, αυξάνεται ο αριθμός των διαμερισμάτων που μπορούν να αγοραστούν για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Προβλέπονται επίσης κίνητρα στα ξενοδοχεία ώστε να προμηθεύονται προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς και να προσλαμβάνουν ντόπιους εργάτες, ενώ οι μικρέμποροι θα έχουν διευκολύνσεις στο να γίνεται συμψηφισμός των φόρων που καλούνται να εξοφλήσουν.

Σοκ για το... πόλιπιφ

Η αύξηση στην τιμή του πόλιπιφ, ενός δημοφιλούς και συνήθως φτηνού προϊόντος στην Κύπρο, προκάλεσε πάντως τα περισσότερα σχόλια στα κατεχόμενα. Όπως γράφει η «Afrika», η αύξηση της τιμής του συγκεκριμένου προϊόντος αποτέλεσε μεγαλύτερο σοκ από τις αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων και του ηλεκτρισμού. Μάλιστα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Τ/Κ μοιράζονται με σατιρική διάθεση φωτογραφία με τη φράση «Ι love bolibeef».

Αίσθηση έχει προκαλέσει επίσης το βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο μια μητέρα δύο παιδιών, η Ιζλέμ Οζενλί, στο οποίο εξηγεί πως αυτήν τη στιγμή παίρνει μισθό 2.500 ΤΛ (400 ευρώ), ενώ πρέπει να πληρώνει 800 ΤΛ για το ηλεκτρικό (από 400 ΤΛ στο παρελθόν), καθώς και ενοίκιο. Γι’ αυτό τον λόγο έστειλε επιστολή σε «υπουργείο» εξηγώντας πως δεν μπορεί να πληρώνει ενοίκιο καθώς πρέπει να αγοράζει τρόφιμα στα παιδιά της.

«Εμείς είμαστε Τουρκοκύπριοι, πληρωνόμαστε σε τουρκικές λίρες. Οι Άγγλοι μπορούν να πάρουν 2 σπίτια, τρία σπίτια. Τι ωραία! Πουλήστε μας κι εμάς και το νησί. Άλλωστε πολύ σύντομα και εμείς στους δρόμους θα μένουμε», λέει η κ. Οζενλί στο βίντεο που έγινε viral.

Στο σχόλιό του στην «Kibris Postasi» ο Σερχάτ Ιντσιρλί αναφέρει πως κανείς δεν διερωτήθηκε αν τελικά οι Τ/Κ διοικούν το «κράτος» και μόλις λίγοι «τρελοί» σαν τον ίδιο προσπάθησαν να σημειώσουν πως η προτεραιότητα είναι να λυθεί σύντομα το Κυπριακό.

Εν τω μεταξύ, συνδικαλιστική πλατφόρμα 25 οργανώσεων και συντεχνιών τονίζει σε ανακοίνωσή της πως είναι βασικό ζητούμενο η δημιουργία ενός πολιτικού και οικονομικού συστήματος ώστε οι Τ/Κ να σταθούν μόνοι τους στα πόδια τους. Η πλατφόρμα ανακοίνωσε την πραγματοποίηση σύσκεψης με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και ακαδημαϊκούς σήμερα το πρωί για να αναζητήσουν από κοινού διεξόδους.


Επιστροφή
στην αρχή