Καταστροφικό το φλερτ με δύο ΑΟΖ

ΑΠΟΨΗ /Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Οι προθέσεις πρέπει να επιβεβαιώνονται και από ανάλογες ενέργειες. Οι όποιες τροφές προς σκέψη πρέπει να χωνεύονται. Ειδάλλως οδηγούν σε τυμπανισό

Ανεξαρτήτως των όποιων κατά καιρούς προθέσεών του, οι κινήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στη σκακιέρα (ή στην αρένα, αναλόγως της προσέγγισης) του Κυπριακού, διαμορφώνουν μέχρι στιγμής την εξής μοναδική προσδοκία: διασφάλιση της πραγματοποίησης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Αντί αυτή η προσπάθεια να κατευθυνόταν στην επίτευξη της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, αργά αλλά σταθερά διολισθαίνει σε αιτία πυροδότησης ενός κλίματος απειλών και έντασης, όπως φαίνεται στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών του περασμένου Σαββάτου.


Χθες ο «Π» αποκάλυψε στοιχεία που δείχνουν πότε ξεκίνησε το φλερτ του κ. Αναστασιάδη με τη λύση δύο κρατών (Ιανουάριο του 2017) και τους σταθμούς αυτού του φλερτ μέχρι σήμερα, λίγο πριν το «τσουνάμι» που φοβάται ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση δεν σχολίασε το δημοσίευμα του «Πολίτη», ημερολογιακά στοιχεία του οποίου σημειωτέον δημοσιεύθηκαν χθες και σε άρθρο της «Cyprus Mail». Ωστόσο, ο Πρόεδρος, από την ετήσια αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Μόρφου, ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί λύση δύο κρατών. Χαρακτηρίζοντας τις όποιες προτάσεις κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο ως τροφή προς σκέψη, ο κ. Αναστασιάδης είπε χθες ότι οι προτάσεις αυτές έγιναν «προκειμένου να πετύχουμε τη λειτουργικότητα της λύσης, ολιγότερες εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση» και όχι για εγκατάλειψη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Όχι συνομοσπονδία, όχι δύο κράτη, αλλά κράτος λειτουργικό» βροντοφώναξε στους Μορφίτες ο εκ Λεμεσού ορμώμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Οι προθέσεις όμως πρέπει να επιβεβαιώνονται και από ανάλογες ενέργειες. Οι όποιες τροφές προς σκέψη πρέπει να χωνεύονται. Ειδάλλως οδηγούν σε τυμπανισμό. Το φλερτ του κ. Αναστασιάδη με τα δύο κράτη και τις δύο ΑΟΖ οδηγεί αλλού από εκεί όπου μας διαβεβαιώνει ότι στοχεύει. Μήπως με τις «ολιγότερες εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση» ο Πρόεδρος εννοεί η κάθε κοινότητα να αναλάβει η ίδια το ενεργητικό πρόγραμμά της; Καθώς όλη η πολιτική του Προέδρου για το Κυπριακό περιστρέφεται γύρω από το φυσικό αέριο, οφείλει ο Νίκος Αναστασιάδης να ξεκαθαρίσει τουλάχιστον στους πολίτες αν εννοεί και την ΑΟΖ στις «ολιγότερες εξουσίες».
Ενδεικτικά για το τι θα σημαίνουν δύο ΑΟΖ στην Κύπρο, μας προετοίμασε πάντως ο Αλέκος Μαρκίδης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» στις 12 Αυγούστου 2018. Σε εκείνη τη συνέντευξη ο πρώην γενικός εισαγγελέας ανέφερε για το ενδεχόμενο διχοτόμησης μεταξύ δύο κρατιδίων, ενός ε/κ και ενός τ/κ ελεγχόμενου από την Τουρκία: «Θα δημιουργηθεί αμέσως, και με βάση το διεθνές δίκαιο, θέμα διαμερισμού της ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατιδίων. Βόρεια ΑΟΖ και νότια ΑΟΖ, χωρίς να λησμονούμε το ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα και τον Κόλπο της Αμμοχώστου που οι γραμμές πάνε και νοτίως. Άρα, να μην είμαστε ήσυχοι. Η διαζευκτική λύση περί διχοτόμησης είναι καταστροφική, εγώ λέω το τέλος της Κύπρου».


Επιστροφή
στην αρχή