Κατάγγειλε την παρανομία, μπορείς!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Γίνε ενεργός πολίτης! Πού μπορείς να καταγγείλεις επώνυμα ή ανώνυμα παρανομίες και καταστάσεις που γνωρίζεις. Ποιοι μηχανισμοί υπάρχουν online.

 

Ως λαός δεν φημιζόμαστε, καθόλου, πρώτον για το πόσο ενημερωμένοι είμαστε ως πολίτες, δεύτερον για το πόσο υπεύθυνοι πολίτες είμαστε και τρίτον για το πόσο ενεργοί πολίτες είμαστε. Η έννοια του «πολίτη» άλλωστε, μπορεί να μην ανταποκρίνεται πλήρως στην ιδιοσυγκρασία μας αφού μια ζωή ήμασταν υπήκοοι κάποιων άλλων (και παραμένουμε μέχρι σήμερα εάν αναλογιστεί κανείς την επιρροή π.χ. των πολιτικών κομμάτων μας ασκείται). Για αυτό και η κοινωνία των πολιτών βρίσκεται σε ένα σχετικά πρωτόγονο επίπεδο σε σχέση με άλλες χώρες οι οποίες απέκτησαν πολύ νωρίτερα κράτος.

Φυσικά δεν μπορούμε να μηδενίζουμε τα πράγματα. Βήματα προς την σωστή κατεύθυνση έγιναν (σ.σ. και δεν μιλάμε για την φιλανθρωπία μας η οποία ξεπλένει πολλές φορές την ανοχή μας). Επίσης ορισμένες δομές υπάρχουν και μπορούμε να τις αξιοποιούμε για να γίνουμε ενεργοί, για να υποδεικνύουμε κακώς έχοντα, για να προβαίνουμε σε καταγγελίες, για να συμβάλουμε τέλος πάντων στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινής μας επιβίωσης, για να καταπολεμήσουμε την αδράνεια, την κακοδιαχείριση, τη διαφθορά. Διαφορετικά είμαστε συνένοχοι στην ανομία που επικρατεί γύρω μας και διαβρώνει όλη την κοινωνία.

Το politis.com.cy παραθέτει σήμερα 20 μηχανισμούς στους οποίους μπορεί ένας πολίτης να απευθυνθεί είτε για να υποβάλει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία, είτε για να συμβάλει στον εθελοντισμό, είτε για να βοηθήσει τις υπηρεσίες να γίνουν πιο αποτελεσματικές, είτε ακόμη και για να καταγγείλει ένα απλό συμβάν ή δυστύχημα. Στις πλείστες υπηρεσίες πλέον μπορείτε να υποβάλετε τις καταγγελίες και τα παράπονά σας από το σπίτι ή το γραφείο σας, εντελώς ανέξοδα δηλαδή, αφού προσφέρεται online αυτή η δυνατότητα μέσα από ειδικά έντυπα-φόρμες.

 1. Στην Γραμμή του Καταναλωτή της υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών μπορείτε να ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας ως καταναλωτές και να υποβάλετε παράπονα. Καλέστε στο 1429. Εδώ μπορείτε να υποβάλετε ηλεκτρονικά το παράπονο ή την εισήγησή σας.
 2. Στο Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού υπάρχουν κατά καιρούς ανακοινώσεις προς αναζήτηση εθελοντών σε διάφορες διοργανώσεις.
 3. Στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας μπορείτε να καταγγείλετε παραβίαση εργασιακών σχέσεων. Το παράπονο μπορεί να γίνει ανώνυμα εδώ, είτε επώνυμα εδώ
 4. Στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνυσης Ισχυρισμών και παραπόνων κατά της Αστυνομίας για παράπονα και καταγγελίες κατά της Αστυνομίας. 
 5. Στην Ελεγκτική Υπηρεσία υποβάλλονται από το κοινό παράπονα ή καταγγελίες, γραπτώς η προφορικώς, επώνυμα ή ανώνυμα, πάνω σε διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα σε θέματα κατακύρωσης προσφορών, εκτέλεσης έργων, παρατυπιών. Τα παράπονα εξετάζονται από την Υπηρεσία και τα πορίσματα από τις έρευνες διαβιβάζονται στα αρμόδια Υπουργεία μαζί με τις εισηγήσεις, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. 
 6. Στην Επίτροπο Διοίκησης μπορείτε να υποβάλετε παράπονα για κρούσματα αυθαιρεσίας, κατάχρησης εξουσίας και καταπίεσης του πολίτη από τον δημόσιο τομέα. Βρείτε εδώ την φόρμα υποβολής παραπόνων. Στο Γρ;αφείο της Επιτρόπου μπορείτε επίσης να καταγγείλετε βασανιστήρια, θέματα ισότητας, διακρίσεων και αναπήρων.
 7. Στο Γραφείο της Επιτροπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του παιδιού μπορείτε να υποβάλετε παράπονα για καταστάσεις που δυνατόν να παραβιάζουν δικαιώματα του παιδιού.
 8. Στην Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μπορείτε να υποβάλετε δύο είδη παραπόνων. Το πρώτο έντυπο αφορά ανεπιθύμητα μηνύματα (spam) και μπορείτε εδώ να κάνετε το παράπονό σας. Στο δεύτερο έντυπο μπορείτε να υποβάλετε οποιοδήποτε άλλο παράπονο αφορά παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.  
 9. Για διαφορές με αεροπορικές εταιρείες, όπου θεωρείτε πως έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματά σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση passengerrights@dca.mcw.gov.cy
 10. Καλέστε στο 1407 για να αναφέρετε δασική πυρκαγιά. Μην θεωρήσετε πως θα την αναφέρει κάποιος άλλος... 
 11. Για καταγελία περιβαλλοντικών ζητημάτων επικοινωνήστε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
 12. Εάν διαπιστώστε κακοποίηση ζώου προβείτε σε καταγγελία στον Αστυνομικό Σταθμό της περιοχής όπου έγινε η κακοποίηση.
 13. Για παράπονα που αφορούν τον τομέα του τουρισμού όπως για τιμές ξενοδοχείων για παράδειγμα στείλτε τις πληροφορίες στον σύνδρεσμο αυτό.
 14. Εάν πέσατε θύμα ηλεκτρονικής απάτης καταχωρήστε την καταγγελία σας για το ηλεκτρονικό έγκλημα εδώ.  
 15. Στο Γραφείο Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων μπορείτε να προβείτε σε καταγγελίες που αφορούν τους παρόχους τηλεπικοινωνιών. Εάν π.χ. πέσατε θύμα κάποιας απάτης μέσω τηλεφώνου μπορείτε να υποβάλετε το παράπονό σας εδώ
 16. Στην τηλεφωνική γραμμή 1460, της οποίας οι κλήσεις είναι χωρίς χρέωση, μπορεί ο κάθε πολίτης να εξυπηρετείται άμεσα, να ζητά βοήθεια ή πληροφορίες και να δίδει ελεύθερα και χωρίς φόβο και προκατάληψη χρήσιμες πληροφορίες στην Αστυνομία. Επίσης, μέσω της Γραμμής, ο πολίτης μπορεί να εκφράζει τα παράπονά του και να υποβάλλει καταγγελίες για διάφορα θέματα. Οι λειτουργοί που απαντούν μπορούν να παραπέμπουν και σε καταγγελίες σε άλλες υπηρεσίες αναλόγως του θέματος. Η γραμμή λειτουργεί όλο το 24ωρο. 
 17. Καλέστε το 112. Είναι ο αριθμός που σώζει ζωές. Καλείτε χωρίς χρέωση είτε από σταθερό τηλέφωνο είτε από κινητό, ακόμη κι αν δεν έχετε σήμα ή κάρτα SIM, ή από τηλεφωνικό θάλαμο, χωρίς καν να έχετε τηλεκάρτα. Θα σας βγάλει σώους και αβλαβείς, εσάς ή τους συναθρώπους σας, από μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είτε πρόκειται για οδικό δυστύχημα, είτε πρόκειται για πυρκαγιά ή οποιοδήποτε ατύχημα ή έγκλημα. 
 18. Η Διεθνής Διαφάνεια είναι η παγκόσμια μη κυβερνητική οργάνωση που πρωταγωνιστεί στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Από την Κύπρο μπορείτε να υποβάλετε τις καταγγελίες σας εδώ
 19. Σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία υπάρχουξν πλέον λειτουργοί κι επιτροπές για εξέταση παραπόνων. Δείτε εδώ πού μπορείτε να απευθυνθείτε τηλεφωνικώς. 
 20. Μπορείτε επίσης να καταγγείλετε επώνυμα στην αστυνομία τους οδηγούς παρανομούντες. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να είστε μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση που θα ανοίξει στο δικαστήριο η Αστυνομία. 

 

                     

                         

                     

                         

 

 

 

 

 


Επιστροφή
στην αρχή