Καταγγελίες Φαίδωνα: Πολιτικές και ποινικές ευθύνες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Σε συνέντευξή του στον «Π» ο Φαίδωνος χαρακτηρίζει τις περιπτώσεις που κατήγγειλε ως ενδεικτικές.Υπάρχουν,χιλιάδες υποθέσεις που πρέπει να ελεγχθούν

Οι αποκαλύψεις και οι δημόσιες καταγγελίες του δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες έβγαλαν στην επιφάνεια τη διαχρονική διαπλοκή και διαφθορά που επικρατούσε στον τόπο μας, αλλά και τον τρόπο που συντηρούνταν για χρόνια η κομματική πελατεία με τα ρουσφέτια. Σε συνέντευξή του στον «Π» λίγες ώρες μετά την κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία για τις 30 υποθέσεις τουρκοκυπριακών περιουσιών σε Πάφο και Λάρνακα, ο κ. Φαίδωνος χαρακτηρίζει τις περιπτώσεις που κατήγγειλε ως ενδεικτικές. Υπάρχουν όπως είπε χιλιάδες υποθέσεις που θα πρέπει να ελεγχθούν μέσα από συστηματικό έλεγχο του γενικού ελεγκτή και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Διαπιστώσεις

Η απουσία νομικού πλαισίου και οποιουδήποτε μηχανισμού ελέγχου είχε ως αποτέλεσμα περιουσίες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ να τις εκμεταλλεύονται διάφοροι παράγοντες και να πλουτίζουν, ενώ το κράτος να στερείται πόρων για τη στήριξη πολιτικών για τους πρόσφυγες. Είναι εξοργιστικό, όπως είπε, να ακούγεται ακόμη και πρόσφατα η δικαιολογία ότι το κράτος δεν μπορεί να εγκαταστήσει ασανσέρ σε προσφυγικές πολυκατοικίες διότι δεν υπάρχουν πόροι και να αφήνονται τ/κ περιουσίες να τις εκμεταλλεύονται μη δικαιούχοι και πολλοί πρόσφυγες που έχασαν περιουσίες να μην έχουν απολύτως τίποτα. Αυτό το σκάνδαλο, όπως είπε, έχει ασύλληπτες διαστάσεις εξαιτίας της αξίας αυτών των περιουσιών, 40 και πλέον χρόνων που κάποιοι τις εκμεταλλεύονται και την απουσία οποιουδήποτε ελέγχου.

Τι οδήγησε στις καταγγελίες;

Στην ερώτηση πώς περιήλθαν σε γνώση του αυτά τα στοιχεία που κατήγγειλε και γιατί ασχολείται ο ίδιος με αυτό το θέμα, ο κ. Φαίδωνος ανέφερε ότι ως δημόσιο πρόσωπο νιώθει την ανάγκη και έχει υποχρέωση, όπως είπε, να καταγγέλλει δημόσια οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψή του και έχει σχέση με το δημόσιο συμφέρον. Πριν αναλάβει τη δημαρχία στην Πάφο, όπως και κάθε άλλος πολίτης, γνώριζε κάποιες περιπτώσεις τ/κ περιουσιών που τις κατείχαν μη δικαιούχοι με διάφορες δικαιολογίες. Όταν όμως ανέλαβε τη δημαρχία και ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης, τότε, όπως είπε, αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος και των διαστάσεων που είχε αυτό το θέμα καθώς έφθαναν κοντά του διάφορα στοιχεία για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες που είναι διάσπαρτες στην Πάφο και ιδιαίτερα στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο ακόμη και στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Σε κάθε παρέμβαση που γινόταν, εμφανιζόταν το θέμα των τουρκοκυπριακών περιουσιών που κατείχαν διάφορα πρόσωπα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ήταν μη πρόσφυγες και δικαιούχοι ή υπενοικιάζονταν. Πολλά από τα στοιχεία τα εξασφάλισε μέσα από τη συμμετοχή του ως δήμαρχος Πάφου στην πρωτοβάθμια Συμβουλευτική Επιτροπή που λειτουργεί για την παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσιών σε δικαιούχους. Μία από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις, για την οποία είχε παρουσιάσει ρεπορτάζ ο «Π» πριν δύο περίπου χρόνια, ήταν η εταιρεία που ισχυριζόταν ότι είχε εξασφαλίσει μέρος της σημερινής πλατείας Κένεντι. Η εταιρεία αυτή στην οποία ένας από τους μετόχους εμφανιζόταν, ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρώην ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης είχε εξασφαλίσει το ακίνητο λίγες μέρες πριν το πραξικόπημα και την εισβολή. Μάλιστα φέρεται να είχε καταθέσει αίτηση για εξασφάλιση άδειας οικοδομής στις 13 Ιουλίου του 1974!

Πλαστά συμβόλαια

Πολλά από τα συμβόλαια που παρουσιάζονται σήμερα να κατέχουν κάποιοι πριν από το 1974 είναι πλαστά, υποστηρίζει ο δήμαρχος Πάφου. Αποκαλύπτει ότι μετά την εισβολή και πριν εγκαταλείψουν την Πάφο οι Τουρκοκύπριοι, κάποιοι επιτήδειοι, όπως τους χαρακτήρισε, έβρισκαν τους ιδιοκτήτες υποστατικών και με τους οποίους υπέγραφαν συμβόλαια βάζοντας ημερομηνίες προγενέστερες του 1972 και του 1973. Πέρα από μαρτυρίες, είπε ο κ. Φαίδωνος, αυτό το συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί και από τον αριθμό των συμβολαίων που φέρεται να υπογράφηκαν εκείνο το χρονικό διάστημα που ήταν δυσανάλογα υψηλό συγκριτικά με άλλες χρονικές περιόδους. Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, με βάση τη νομοθεσία αυτά τα συμβόλαια δεν καθιστούν κανέναν θέσμιο ενοικιαστή. Η νομοθεσία είναι σαφής και ο Κηδεμόνας τουρκοκυπριακών περιουσιών μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία ανάκτησης. Στην πόλη της Πάφου τα τελευταία δύο χρόνια επί υπουργίας του Σωκράτη Χάσικού έγιναν εξώσεις και ανακτήθηκαν πέραν των 100 εμπορικών υποστατικών, πολλά από τα οποία και ο ίδιος νόμιζε πως ανήκαν σε Ελληνοκύπριους.

Όποιος προλάβαινε

Τα πρώτα χρόνια αμέσως μετά την εισβολή λόγω της υπολειτουργίας των κρατικών μηχανισμών και της γενικότερης σύγχυσης που επικρατούσε δεν υπήρξε σχέδιο για την αξιοποίηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών ούτε και κανένα νομικό πλαίσιο. Όποιος προλάβαινε, άρπαζε τουρκοκυπριακές περιουσίες τις οποίες στη συνέχεια οι διαφορές επιτροπές που είχαν συγκροτηθεί τους τις κατοχύρωναν. Μέχρι το 1991 υποστηρίζει ο κ. Φαίδωνος οι περισσότερες τουρκοκυπριακές περιουσίες είχαν διαμοιραστεί με κομματικά κριτήρια και παρεμβάσεις διαφόρων παραγόντων. Αυτό, όπως ανέφερε, συνεχίστηκε όμως και μετά τη θέσπιση νομικού πλαισίου. Με αυτό τον τρόπο οικοδομήθηκε και συντηρούνταν η κομματική πελατεία και το ρουσφέτι απ' όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα. Ακόμη και μετέπειτα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 αλλά και στη συνέχεια οι τουρκοκυπριακές περιουσίες αποτελούσαν σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνος πεδίο άσκησης ρουσφετιών. Οι τουρκοκυπριακές περιουσίες είπε ήταν ανέξοδο ρουσφέτι για όλα τα κόμματα με τη συνεργασία πειθήνιων δημόσιων λειτουργών.

Μηχανισμός συγκάλυψης

Αναφερόμενους στους λόγους που αποφάσισε να δημοσιοποιήσει αυτές τις υποθέσεις, ο κ. Φαίδωνος αποκάλυψε ότι το τελευταίο διάστημα μετά τις εξώσεις και ανακτήσεις περιουσιών που έγιναν, κάποιοι θορυβήθηκαν και άρχισε, όπως είπε, να ενεργοποιείται ένας μηχανισμός που στόχευε στην αποτροπή να συνεχιστεί αυτή η πολιτική. Προσπάθησαν, είπε, να εκμεταλλευτούν και την προεκλογική περίοδο. Αυτά τα παγκύπρια κυκλώματα, όπως τα χαρακτήρισε, με προσβάσεις και διασυνδέσεις στην πολιτική ηγεσία και οικονομική δύναμη προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση για να ανασταλεί η πολιτική των εξώσεων και ανακτήσεων τουρκοκυπριακών περιουσιών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αποφάσισε να τα πει δημόσια και να ασκηθεί η απαραίτητη πίεση διότι μέχρι τώρα μπορεί να γράφονταν στις εκθέσεις από τον γενικό ελεγκτή κάποιες περιπτώσεις, να γίνονταν επισημάνσεις αλλά απλώς έμεναν εκεί ή στα συρτάρια της εισαγγελίας. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, το γεγονός ότι σε μια περίπτωση που κάποιος είχε στην κατοχή του 1.300 σκάλες τουρκοκυπριακής γης, τις οποίες δήλωνε και λάμβανε επιδοτήσεις από τον ΚΟΑΠ, του μείωναν την έκταση στις 800 σκάλες και θεωρούσαν πως έκλεισε το θέμα. Αναφέρθηκε επίσης σε λειτουργούς της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών οι οποίοι εμπλέκονται σε παράνομες υποθέσεις με κατοχή περιουσιών, αλλά δεν μετακινήθηκε κανείς από τη θέση του ούτε και ξεκίνησε καμιά πειθαρχική διαδικασία. Θεωρεί επίσης ότι δεν χρειαζόταν να πάει ο ίδιος στην Αστυνομία να δώσει καταθέσεις. Μετά τις δημόσιες καταγγελίες του, είπε, θα μπορούσε να ξεκινήσει έρευνα και δειγματοληπτικός έλεγχος των φακέλων για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες.

Τι αναμένει ο Φαίδωνας;

 

Σε ερώτηση τι αναμένει μετά τις καταθέσεις και δημόσιες καταγγελίες του, ο κ. Φαίδωνος ανέφερε ότι ελπίζει πως θα προχωρήσουν και θα επιταχυνθούν οι έλεγχοι όλων των φακέλων και υποθέσεων για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες και θα αποκαλυφθεί πλήρως το σκάνδαλο. Αυτό, όπως είπε, μπορεί να γίνει αν ασκηθεί η αναγκαία πίεση από την κοινωνία και τα ΜΜΕ. Αναμένει ότι θα προχωρήσουν οι εξώσεις και ανάκτηση περιουσιών ώστε αυτές να αποδοθούν σε πραγματικούς δικαιούχους και το Δημόσιο να έχει τα ανάλογα έσοδα. Ο κ. Φαίδωνος πιστεύει ότι υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες, όπως αυτή της κατάχρησης εξουσίας και της αμέλειας διαφόρων πολιτικών παραγόντων και κρατικών αξιωματούχων.

 

 

 

 

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με καλούς οιωνούς η εγγραφή γιατρών

Πολίτης News, 02:15 (τελευταία ενημέρωση 02:15)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Aιτήσεις «μόνιμης κατοικίας» μέσω κινητού για τους Eυρωπαίους

Πολίτης News, 21.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνελήφθη στην Κερύνεια ο Σλοβάκος συνεργός του «Σήφη»

Πολίτης News, 21.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή