Καταγγελία Περδίκη για αποδεσμεύσεις στο πόδι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Αν θέλουμε να εφαρμόσουμε πρακτική τηλεφωνικής απαρτίας και ψηφοφορίας να το κάνουμε σωστά. Και όχι a la carte»

Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής απηύθυνε χθες ο πρόεδρος των Οικολόγων ζητώντας του να συζητηθεί σε προσεχή συνεδρία της σύσκεψης αρχηγών το θέμα της αποδέσμευσης κονδυλίων από την αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών.

Ο κ. Περδίκης προβαίνει σε σοβαρές καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο αποδεσμεύονται τα κονδύλια, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω σταυρώνονται μαζικά κάθε χρόνο κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού για σκοπούς κοινοβουλευτικού ελέγχου. «Τελευταία έχουν πυκνώσει οι περιπτώσεις όπου γίνεται η αποδέσμευση μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις χάριν συντομίας δεν γίνεται τηλεφωνική επικοινωνία με όλα τα μέλη. Μόλις επιτυγχάνεται η πλειοψηφία (αλήθεια ποιος το ελέγχει τηλεφωνικώς και πώς καταγράφεται;) ενημερώνεται το Υπουργείο Οικονομικών για την αποδέσμευση. Υπάρχουν βουλευτές που δεν ενημερώνονται ποτέ και άλλοι καθυστερημένα, δηλαδή μετά τη λήψη της τηλεφωνικής απόφασης», ενημερώνει τον κ. Συλλούρη. «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Αν θέλουμε να εφαρμόσουμε πρακτική τηλεφωνικής απαρτίας και ψηφοφορίας να το κάνουμε σωστά. Και όχι a la carte», τονίζει ο βουλευτής, ο οποίος όπως σημειώνει στην επιστολή, «έχω επίσης ζητήσει να καταγράφονται οι απόψεις για κάθε αποδέσμευση και να αποστέλλονται στους βουλευτές (αφού η ολομέλεια ψήφισε τη δέσμευση του κονδυλίου) οι αποφάσεις για τις αποδεσμεύσεις και να δημοσιεύονται».

Η πρόταση του κ. Περδίκη, όπως ο ίδιος σημειώνει, δεν είναι αποδεκτή από τον πρόεδρο της επιτροπής Αβ. Νεοφύτου και ζητά να ενημερωθεί πού μπορεί να την καταθέσει. Ο κ. Περδίκης καταλήγει: «Αν η ολομέλεια μετά κόπων και μόχθων και με τη σημασία που έχει ως το ανώτερο όργανο της Βουλής δεσμεύει τη χρήση ενός κονδυλίου, πώς μπορεί μια επιτροπή με την πιο ευτελή διαδικασία (τηλεφωνική απαρτία και πλειοψηφία) να αποδεσμεύσει τη χρήση αυτών των κονδυλίων;».


Επιστροφή
στην αρχή