Καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνος οι πρώτες αιτίες θανάτου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγράφεται σημαντική αύξηση των σταθμισμένων λόγω αναπηρίας ετών ζωής που χάνονται εξαιτίας του διαβήτη - Αύξηση κατά περισσότερο από ένα τρίτο

Τα κυριότερα αίτια απολεσθέντων σταθμισμένων λόγω αναπηρίας ετών ζωής, λαμβανομένων υπόψη των φορτίων τόσο θνησιμότητας όσο νοσηρότητας, είναι οι μυοσκελετικές διαταραχές (συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής οσφυαλγίας και του αυχενικού συνδρόμου), οι ισχαιμικές καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και οι μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές.

Αν και ο αριθμός των σταθμισμένων λόγω αναπηρίας ετών ζωής εξαιτίας ισχαιμικών καρδιοπαθειών μειώθηκε κατά 40% και πλέον μεταξύ 2000 και 2015, τα σταθμισμένα λόγω αναπηρίας έτη ζωής που χάνονται εξαιτίας του διαβήτη αυξήθηκαν κατά περισσότερο από ένα τρίτο την εν λόγω περίοδο (IHME, 2016).

Το 6,1 % περίπου των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω στην Κύπρο ανέφερε ότι έπασχε από διαβήτη το 2014, ποσοστό ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το 2008 (5,6%), αν και τα εν λόγω αυτοαναφερόμενα δεδομένα ενδέχεται να υποεκτιμούν τον επιπολασμό.

Βάσει αυτοαναφερόμενων στοιχείων από την ευρωπαϊκή έρευνα για την υγεία βάσει ερωτηματολογίου (EHIS), περισσότερα από ένα στα έξι άτομα ηλικίας 15 ετών και πλέον στην Κύπρο πάσχουν από υπέρταση, ενώ ένα στα δεκαέξι πάσχουν από άσθμα ή άλλες χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Παρατηρούνται ευρύτατες ανισότητες όσον αφορά τον επιπολασμό αυτών των χρόνιων παθήσεων ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο. Τα άτομα με το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από υπέρταση, διαβήτη και άσθμα ή άλλες χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, και σχεδόν πενταπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη συγκριτικά με τα άτομα με το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Tο 7ο ψηλότερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ το προσδόκιμο ζωής των Κυπρίων

Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση μεταξύ αντρών (79,9 έτη) & γυναικών (83,7 έτη) είναι μικρότερη από την πλειονότητα των άλλων χωρών

07 / 07
Επιστροφή
στην αρχή