Κάπου ίσως να υπάρχουν και πιο ηλίθιοι από εμάς. Ξέρω;

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
Λέμε πολλά -και δικαίως- για τους ταγούς μας. Όμως, δεδομένου του πόσο απίστευτα αμπάλατος λαός είμαστε, μήπως είναι και… επιεικείς με όσα μας κάνουν;

Νομίζω πως συχνά τους αδικούμε. Για τους πολιτικούς μας, λέω. Ναι, μας κάνουν όσα μας κάνουν και, ναι, μας θεωρούν ηλίθιους αλλά, νομίζω επίσης, πως κάνουμε ένα τεράστιο σφάλμα και εμείς. Τα βλέπουμε όλα από τη δική μας σκοπιά. Ποτέ από τη δική τους.

Και είναι στιγμές –όλες οι στιγμές προσφέρονται αλλά κάποιες προσφέρονται ακόμη καλύτερα– που εάν το δει κανείς από τη σκοπιά τους… είναι μάλλον και καλοί μαζί μας, μες στη διαφθορά τους.

Διότι εκείνες ειδικά τις στιγμές είναι που διαπιστώνει κανείς πόσο ττόππουζος και ηλίθιος λαός είμαστε. Το θέμα δεν είναι η διαπίστωση. Αυτή είναι δεδομένη. Το θέμα είναι ο βαθμός. Και τέτοιες στιγμές η λέξη «ζώα» / «χτηνά», ως εθνική περιγραφή μοιάζει με κολακεία.

Το «ζωντόβολα» επίσης. Και άλλες.

Μια τέτοια βγήκε χθες από το ρεπορτάζ της Κάτιας Σάββα, με τίτλο «Επιστροφές ΦΠΑ 4,87 εκατ. στην Εκκλησία και πάμε». Βρείτε το και διαβάστε το στο σάιτ του «Πολίτη» εάν δεν το είδατε ακόμα.

Σε τίτλους: Απάνω που φούντωνε η κρίση, φορολογική συμφωνία κράτους-Εκκλησίας από τον Μάρτη του 2012 – επί των ημερών του Μεγάλου Μπετονιέρη, συντρόφου Δημητράκη μας κιόλας.

Σε κάποιο σημείο λέει το εξής: «η Εκκλησία της Κύπρου απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για την ανέγερση και συντήρηση (συνίστανται σε εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, ελαιοχρωματιστή και οικοδομικές εργασίες) ναών και ακινήτων που βρίσκονται στον περίβολο του ναού και χρησιμοποιούνται για την επιτέλεση του θρησκευτικού της έργου».

Δεν διευκρινίζει βέβαια ή καλύτερα αφήνει έξω –ας πούμε συμπτωματικά– τις αίθουσες δεξιώσεων και άλλα ακίνητα στους περιβόλους εκεί όπου η Εκκλησία ΛΤΔ κάνει τον καλό τζίρο.

Αποτέλεσμα; Οι διάφορες εκκλησίες κατά τόπους, επειδή σκέφτονται πάνω από όλα τον συνάνθρωπο, να πλακώνουν το κράτος σε αιτήσεις για επιστροφή του ΦΠΑ, διότι βλέπετε και ο κόσμος έχει περίσσευμα αυτό το διάστημα. Τα δε 4,87 εκατομμύρια που έδωσε ήδη το κράτος στους κοινωνικά ευαίσθητους τράουλλους, αναμένεται να φτάσουν τα 6 εκατομμύρια φέτος.

Η δε κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποία έχει ούτως ή άλλως αλλάξει τα φώτα στο κοσμικό κράτος και το κράτος με τη γενική έννοια με τις τράμπες που κάνει μαζί τους, σε όλα τα επίπεδα, άφηνε μέχρι προ μηνών να εννοηθεί ότι δεν ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα και πως το ποσό ήταν πολύ μικρότερο, δουλεύοντας τη Βουλή κανονικά.

Έχει όμως και η Βουλή τη φωλιά της χεσμένη. Σύσκατη για την ακρίβεια, μετά συγχωρήσεως. Διότι, υπάρχει και κάτι άλλο που συμφωνήθηκε: ότι η Εκκλησία ΛΤΔ θα καταβάλλει τα περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο (!) που αντιστοιχούν στη μισθοδοσία των κληρικών, όπως μας τη φόρτωσε ο παπάς που οι προηγηθέντες ζοππόβορτοι εξέλεγαν για Πρόεδρό μας.

Με τα γνωστά αποτελέσματα. Ο Μακάριος ναι. Και αντί να προχωρήσουν και να απαιτήσουν να καταβάλλονται αυτά τα λεφτά από την Εκκλησία ΛΤΔ η οποία μια χαρά τα πάει με τον πλούτο της, οι βουλευτές μας, όπως και η κυβέρνησή μας, ανέχονται να τα πληρώνουμε εμείς. ΣΥΝ τον ΦΠΑ που τους επιστρέφουμε!

Το θέμα είναι πως τη μεγαλύτερη ευθύνη γι’ αυτό εμείς τη φέρουμε. Και ειδικά το είδος των θρήσκων ζοππόβορτων οι οποίοι ενίοτε –και διόλου χριστιανικά κιόλας– φωνάζουν για κάτι πενταροδεκάρες που δίνουμε σε οικογένειες από τη Συρία οι οποίες στερούνται και τα βασικά…

… αλλά σκάζουν μπροστά σ’ αυτά τα σκάνδαλα με τα εκατομμύρια που γλυτώνει ο Αρχιτράουλλος B' και η παρέα του για να κάνουν επενδύσεις και να βγάζουν κι άλλα χωρίς να ασχολούνται καν με τον κόσμο και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Μαζί δε μ’ αυτούς, δεν φωνάζει και κανείς άλλος. Όταν το θέμα αφορά το τραγοσίναφο, ο Κυπραίος ττόππουζος έχει μάθει να σιωπά και να ανέχεται. Διότι τόσο ζώα είμαστε. Και χειρότερα.

Υπό αυτά τα δεδομένα λοιπόν, νομίζω πως ακόμα και όλα αυτά που μας κάνουν αυτοί που μας διαφεντεύουν είναι λίγα. Διότι θα σηκώναμε αδιαμαρτύρητα τα δεκαπλάσια και βάλε.

Αν μας λυπούνται; Δεν ξέρω και δεν με αφορά. Η ουσία είναι πως είμαστε τόσο ηλίθιοι που ό,τι μας κάνουν μας αξίζει. Αυτό.

Υστερόγραφο: Πίσω τώρα στη ζωή με τρεις και εξήντα, να μετράτε τη δεκάρα, να πληρώνετε φόρους χωρίς να έχετε σχολεία, υγεία και συντάξεις της προκοπής και να σας φταίνε οι πρόσφυγες και οι ξένοι, την ώρα που όλοι αυτοί πίνουν στην υγειά σας και τα εκατομμύρια πετούν. Και το Πάσχα να τους τα ακουμπήσετε πάλι γερά έτσι; Έτσι. Ή να είσαι ή να μην είσαι...


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Μίσος και συγκάλυψη...Του Μιχάλη Θεοδώρου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 12:28 (τελευταία ενημέρωση 12:28)

ΑΠΟΨΗ

O Καραγκιόζης - θεατής. Και ο σκέτος

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

ΑΠΟΨΗ

Η επανάσταση της υπομονής...Του Γιώργου Κακούρη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, 15.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή