Κάντε τη σωστή επιλογή διαμερίσματος!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η πρώτη συμβουλή που δίνεται στους φοιτητές είναι να μην επιλέγουν τα καινούργια ακίνητα, αλλά να προτιμήσουν παλαιότερα κτίσματα.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που πρέπει να λύσει ο φοιτητής που σπουδάζει σε άλλη πόλη, από αυτή που ζει, είναι φυσικά το ενοίκιο του διαμερίσματος όπου θα διαμένει. Η θεαματική αύξηση της ζήτησης διαμερισμάτων προς ενοικίαση σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσφορά έχουν εκτινάξει τις τιμές των ενοικίων παγκυπρίως στα ύψη. Η αύξηση των ενοικίων κατά μέσο όρο αγγίζει το 20% την τελευταία τριετία, ενώ σε κάποιες περιοχές η αύξηση άγγιξε ακόμη και το 50%.

Εξαφανίζονται!

Προ της οικονομικής κρίσης για έναν φοιτητή ήταν εύκολο να βρει σπίτι. Ωστόσο μετά τα γεγονότα του κουρέματος του 2013 οι τιμές των ακινήτων άρχισαν να αυξάνονται και πάλι, κυρίως επειδή πολλοί συμπολίτες μας επιλέγουν να μένουν με ενοίκιο, αντί να αγοράζουν σπίτι, δεδομένου ότι πλέον και οι τράπεζες με δυσκολία χορηγούν σε χαμηλόμισθους μεγάλα ποσά για δανεισμό. Πέραν τούτου όμως, έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία οι αριθμοί των ξένων φοιτητών ειδικά στη Λευκωσία οι οποίοι και βεβαίως αναζητούν στέγη, δημιουργώντας επίσης αυξημένη ζήτηση. Το ίδιο ισχύει και για τη Λεμεσό, εκεί όπου μάλιστα έγινε πρόσφατα και πορεία διαμαρτυρίας από ομάδα των πολιτών για τα υψηλά ενοίκια με το σύνθημα «Μια Λεμεσός για τους πολλούς και όχι για τους λίγους». Πέραν τούτων όμως, υπάρχει και μειωμένη προσφορά όχι μόνο λόγω των αυξημένων αναγκών αλλά και λόγω του γεγονότος ότι ο κατασκευαστικός τομέας ήταν μουδιασμένος για χρόνια με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαθέσιμα καινούργια διαμερίσματα.

Πρωτιά Λεμεσού

Τα πιο υψηλά ενοίκια βρίσκονται στη Λεμεσό, ενώ ακολουθεί η Λευκωσία. Μειωμένη προσφορά υπάρχει σε όλες τις πόλεις γι' αυτό και οι τιμές είναι αυξημένες παγκυπρίως. Στη Λάρνακα, τα ενοίκια είναι μεν πιο φτηνά, ωστόσο είναι περιορισμένες οι επιλογές των φοιτητών, όπως ακριβώς ισχύει και για την Πάφο, δεδομένου ότι τα δύο ιδιωτικά πανεπιστήμια βρίσκονται έξω από την πόλη και όχι στο κέντρο. Στην περιφέρεια της Λευκωσίας (Γέρι, Τσέρι, Λακατάμια, Δάλι) μπορεί κανείς να βρει διαμερίσματα ακόμη και 450 ευρώ για ένα υπνοδωμάτιο, για 2 υπνοδωμάτια φτάνει μέχρι 600 ευρώ, και των 3 μέχρι 800 ευρώ. Σε κεντρικές περιοχές, όπου υπάρχουν πανεπιστήμια η τιμή αγγίζει τα 650 ευρώ για ένα υπνοδωμάτιο, ενώ ξεπερνά τα 800 ευρώ για 2 υπνοδωμάτια και τα 1200 για τρία. Χειρότερη είναι η κατάσταση στη Λεμεσό, όπου στην περιφέρεια τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τα 600 ευρώ, ενώ στο κέντρο τα 700 ευρώ. Για δύο υπνοδωμάτια δεν μπορεί κάποιος να βρει διαμέρισμα κάτω από 800 ευρώ είτε κέντρο είτε προάστια, ενώ απλησίαστα είναι τα ενοίκια των τριών υπνοδωματίων, τα οποία μπορούν να ενοικιαστούν ακόμη και με 1400 ευρώ.

Παλαιότερα κτίσματα

Μιλώντας με κτηματομεσίτες, η πρώτη συμβουλή που δίνεται στους φοιτητές είναι να μην επιλέγουν τα καινούργια ακίνητα, αλλά να προτιμήσουν παλαιότερα κτίσματα. Και αυτό γιατί η φοιτητική ζωή είναι έξοδοι, καφέδες, συναντήσεις με άλλους φοιτητές, βόλτες. Συνεπώς, δεν χρειάζεται κάποιος να έχει ένα διαμέρισμα λουξ ή κάποιο που έχει κτιστεί πρόσφατα με καινούργια έπιπλα. Αυτές, σύμφωνα με κτηματομεσίτες, είναι επιλογές πολυτελείας, τις οποίες χρειάζεται ένα νέο ζευγάρι και όχι κάποιος φοιτητής. Συνεπώς, καλό θα ήταν να επιλεγούν διαμερίσματα τουλάχιστον δεκαετίας, τα οποία είναι πιο φτηνά. Μάλιστα, προτείνεται και η ενοικίαση μη επιπλωμένων διαμερισμάτων, ωστόσο, όπως μας έχει λεχθεί, δεν είναι εύκολη η αναζήτησή τους. Πέραν τούτων, προτείνεται και η συγκατοίκηση στους φοιτητές, αφού όσο πιο πολλά λεφτά γλυτώσουν, τόσο καλύτερη και άνετη φοιτητική ζωή θα κάνουν.

Εκτός πόλης

Ο κτηματομεσιτικός σύμβουλος Ανδρέας Ιωάννου, μιλώντας στον «Πολίτη», ανέφερε πως θα πρέπει οι φοιτητές να σκεφτούν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ενοικιάσουν διαμερίσματα μακριά από τα πανεπιστήμια που θα φοιτούν. «Είναι λογικό οι τιμές των ακινήτων σε περιοχές όπου υπάρχουν πανεπιστήμια, ιδιωτικά και κρατικά, να είναι υψηλές, διότι υπάρχει υπερβολική ζήτηση για διαμερίσματα, την οποία σαφέστατα εκμεταλλεύονται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων». Ο κύριος Ιωάννου αναφέρει πως για τα πανεπιστήμια που βρίσκονται Έγκωμη ή Μακεδονίτισσα οι φοιτητές θα μπορούσαν να σκεφτούν ως περιοχές τη Λακατάμια ή ακόμη και τον Στρόβολο, για τις σχολές και πανεπιστήμια που βρίσκονται κέντρο, περιοχές όπως Καϊμακλί και Παλλουριώτισσα, ενώ για αυτούς που θα φοιτήσουν στην Αγλαντζιά, προτείνει τις περιοχές Γέρι ή ακόμη και το Δάλι, το οποίο άλλωστε απέχει μόλις 20 λεπτά από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μια άλλη συμβουλή που δίνεται στους φοιτητές είναι η επιλογή της περιοχής να μην έχει σχέση με τα... γκέτο των φοιτητών. «Μια περιοχή με μόνιμους κατοίκους σαφέστατα δεν θα έχει τόσο ακριβά ενοίκια, όσο αυτή που είναι κοντά στα πανεπιστήμια και την επιλέγουν όλοι οι φοιτητές», εξηγεί ο κύριος Ιωάννου.

Αίτηση για τις εστίες των πανεπιστημίων

Μια καλή επιλογή για κάποιον φοιτητή είναι φυσικά και η διαμονή στις εστίες των πανεπιστημίων. Άλλωστε, όλα τα πανεπιστήμια της Κύπρου, ιδιωτικά και κρατικά, είναι πρόσφατα κτισμένα και όλα έχουν ανακαινισμένες ή ακόμη και καινούργιες εστίες, τις οποίες μπορεί να επιλέξει κάποιος φοιτητής. Οι τιμές στις εστίες ποικίλλουν αναλόγως των επιλογών που θα κάνει κάποιος φοιτητής, αν δηλαδή θα επιλέξει να μείνει μόνος του ή με συγκάτοικο ή ακόμη και αν επιλέξει να μείνει μαζί με 4 ή 5 άλλους ανθρώπους με τους οποίους θα μοιράζονται κουζίνα και πιθανότατα μπάνιο. Στις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων υπάρχουν όλες οι σχετικές πληροφορίες για τον φοιτητή, ο οποίος πρέπει να έχει κατά νου πως αλλάζει πόλη για να σπουδάσει και όχι για να... έχει ένα πολυτελές διαμέρισμα ή απλά χώρο / δωμάτιο για να μένει εσαεί!

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Ανταγωνιστική η Κύπρος στην εκπαίδευση

Τα τελευταία 10 χρόνια ο τομέας αναπτύχθηκε κατά 80% σε αριθμό φοιτητών, ξεπερνώντας συνολικά τους 44.000 φοιτητές κατά το 2016/2017

03 / 13
Επιστροφή
στην αρχή