«Κάνε καλή ζωή και κακή… διαθήκη»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συζητάμε τα των κηδειών με την οικογ. Μελά - Το επάγγελμα (ξενάγηση σε νεκροτομείο), ιστορίες ευτράπελες με συγγενείς και μεγάλη φοροδιαφυγή... (PICS)

 

Ο Σόλων Μελάς είναι χείμαρρος όταν σου μιλά για τη δουλειά του. Σαν ένας Βιργίλιος στη «Θεία Κωμωδία», σε ξεναγεί πρόθυμα σε έναν κόσμο τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά. Είναι πρόεδρος των αδειούχων ιδιοκτητών γραφείων κηδειών, οι οποίοι αυτό το διάστημα επιθυμούν, λέει, να βοηθήσουν ώστε να καθαρίσει ο στάβλος του Αυγεία που επικρατεί στον κλάδο.

Ενώ ανοίγει πόρτες δωματίων στους τέσσερις ορόφους του γραφείου κηδειών που έχει στη Λεμεσό, εξηγεί αναλυτικά τα πάντα: από τη διαδικασία της ταρίχευσης στο δωμάτιο του νεκροτομείου μέχρι την ορθή προσέγγιση της παιδικής ψυχής που αντικρίζει τον παππού στο φέρετρο. Με έντονο χιούμορ αναπαριστά και ιστορίες ευτράπελες με καμώματα συγγενών.

Συνομιλήσαμε μαζί του για αρκετή ώρα, καθώς και με τη σύζυγό του, Μαρία Μελά, η οποία τυγχάνει πρόεδρος του συλλόγου λειτουργών κηδειών και ταριχευτών, και την κόρη του, Φλωρεντίνα, επίσης λειτουργό – ταριχεύτρια στο γραφείο κηδειών. Στο τέλος, ρωτώντας τους τι τέλος πάντων μαθαίνει κανείς από μια τέτοια δουλειά, απαντούν: ‘‘να κάνεις καλή ζωή και κακή διαθήκη’’.

 

Είναι κοινό μυστικό πως όσον αφορά την τήρηση της νομοθεσίας ο κλάδος των γραφείων κηδειών είναι ένα ξέφραγο αμπέλι.

 

Σόλων Μελάς (ΣΜ): Πολύ σωστά.

 

«Είναι φανερό ότι ο νόμος που αφορά τη λειτουργία των γραφείων κηδειών δεν εφαρμόζεται. Δεν έχουν γίνει οι επιθεωρήσεις στα γραφεία κηδειών, άρα δεν έχουν αδειοδοτηθεί εκείνοι που πληρούν τις προϋποθέσεις, υπάρχει μια σοβαρή ασάφεια και κενό σε ό,τι αφορά τους λειτουργούς ταρίχευσης και πολλά άλλα ζητήματα». Αυτές είναι οι αναφορές της προέδρου της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένης Μαύρου σε συζήτηση που έγινε τον Ιανουάριο στην επιτροπή για τον έλεγχο των γραφείων κηδειών.

ΣΜ: Μα, εμείς ως αδειούχα γραφεία κηδειών ζητούμε να μας γίνει επιτέλους έλεγχος από το κράτος, έχουμε πρόθεση να βάλουμε αυτοπεριορισμούς. Την ίδια ώρα ζητούμε να ασκηθεί έλεγχος και στους παράνομους, οι οποίοι πρόσφατα δεν υπέβαλαν αίτηση για να ελεγχθούν. Πρόσφατα μάλιστα, ως αδειούχα γραφεία, έχουμε αποστείλει στην υπουργό Εργασίας εισηγήσεις για να εφαρμοστεί ο νόμος πιο αποτελεσματικά και να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία, η μεγάλη φοροδιαφυγή, οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και για την ασφάλεια στην εργασία. Μεταξύ άλλων, ζητούμε να καθιερωθεί έντυπο που θα παραδίδεται στα νεκροτομεία κατά την παραλαβή του νεκρού και να αναφέρεται ο αριθμός άδειας του γραφείου κηδειών και τα φορολογικά του στοιχεία. Επίσης, σήμερα οι ταριχεύσεις γίνονται οπουδήποτε και από οποιονδήποτε, ενώ εκδίδει πιστοποιητικό ταρίχευσης όπως νομίζει ο καθένας. Η εισήγησή μας είναι να καθιερωθεί ενιαίο και ομοιόμορφο πιστοποιητικό με την έγκριση του υπουργείου.

 

 

Πολλοί πλέον ζητάνε οικονομικές υπηρεσίες, μας λέει ο Σόλων Μελάς. 

 

 

Τι χρειάζεται ένας καλός επαγγελματίας στη δουλειά σας;

Μαρία Μελά (ΜΜ): Πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις. Να πηγαίνει τακτικά σε εκθέσεις όπου θα μαθαίνει για νέα φάρμακα και εξοπλισμό. Πέρα από τεχνογνωσία, που σε μεγάλο βαθμό την αποκτάς με την εμπειρία, χρειάζεται να έχει αγάπη για το αντικείμενο, δύναμη και αντοχές.

 

Σε γενικές γραμμές ποιες υπηρεσίες παρέχει ένα γραφείο κηδειών;

ΜΜ: Από τη στιγμή που συμβεί το μοιραίο εμείς αναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία: να πάρουμε τον νεκρό από το σπίτι ή από την κλινική ή από το ίδρυμα, να τον φέρουμε στα ψυγεία τα δικά μας στο νεκροτομείο, μετά θα έρθει η οικογένεια να μιλήσουμε τα της κηδείας, τις λεπτομέρειες, τις επιθυμίες που έχει η οικογένεια - διότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

 

 

Ταρίχευση και μακιγιάζ

Η πρώτη φορά που ξεκινήσατε να δουλεύετε με την ταρίχευση και τον καλλωπισμό των νεκρών πώς ήταν;

ΜΜ: Εμένα προσωπικά δεν με ενόχλησε καθόλου. Γενικά δεν με φοβίζει η ιδέα της θέας ενός νεκρού, όπως οι περισσότεροι που λένε ‘‘αμάν, έν' νεκρός!’’. Τι θα σου κάνει ο νεκρός;

 

Πώς γίνεται μια ταρίχευση;

ΣΜ: Διοχετεύεις φάρμακο στο αίμα, το οποίο σπρώχνει το αίμα πίσω στην καρδιά. Αυτό γίνεται με ειδικό μηχάνημα, το οποίο στέλνει το φάρμακο μέχρι τα μικρά αγγεία, κάτω από το δέρμα. Επειδή το φάρμακο είναι χρωματισμένο, θα αρχίσει να δίνει χρώμα κάτω από το δέρμα, με αποτέλεσμα το μελάνιασμα του προσώπου να φύγει τελείως.

 

Τα υλικά που χρησιμοποιείτε για το μακιγιάζ είναι τα ίδια που θα βάζατε και σε έναν ζωντανό;

ΜΜ: Όχι, είναι ειδικά εξειδικευμένα υλικά που χρησιμοποιούμε μόνο σε νεκρούς.

 

Κρεβάτι νεκροτομείου.

Για μακιγιάζ  υλικά εξειδικευμένα για νεκρούς.

 

Κοιμητήρια – μάντρες

Με την οικονομική κρίση άλλαξαν καθόλου οι απαιτήσεις του κόσμου;

ΣΜ: Ναι, πάρα πολύ. Πολλοί ζητάνε οικονομικές υπηρεσίες.

 

Έτυχε ποτέ να αναλάβετε και κάποια ακριβή τελετή;

Να σου πω κάτι; Ο πολιτισμός ενός λαού αντικατοπτρίζεται και στη μεταχείριση των νεκρών του! Οι τελετές στην Κύπρο είναι φτηνές, διότι ο κόσμος νιώθει ότι πληρώνει για λεφτά του αέρα. Κι αυτό το αίσθημα προκαλείται στον κόσμο από την εικόνα των κοιμητηρίων μας. Εμείς στην Κύπρο έχουμε κοιμητήρια-μάντρες! Δεν έχουν σωστό χωροταξικό σχέδιο μέσα, δεν είναι αμφιθεατρικά, ενώ παρατηρούνται σκουπίδια και χόρτα. Έρχεται και λέει ο άλλος: ‘‘αν κάνω μια κηδεία ακριβή πώς θα βάλω τον πατέρα μου στον τάφο;’’, αφού έρχεται το φέρετρο και με την έλλειψη χώρου κάνει δύο ώρες να πάει στον τάφο.

 

 

Φοβάστε τον θάνατο;

ΣΜ: Όχι. Με φοβίζει μόνο το αν θα υποφέρω πριν τον θάνατο, γι’ αυτό και είμαι υπέρ της ευθανασίας. Ο προορισμός όλων είναι ο θάνατος. Όταν είσαι σε μικρή ηλικία δεν το υπολογίζεις, μεγαλώνοντας το υπολογίζεις. Για να φανταστείς εγώ και η γυναίκα μου πήγαμε και αγοράσαμε έναν τάφο διπλό. Έχει και πέντε χρόνια που τον αγοράσαμε.

 

Τι σας έμαθε η δουλειά σας;

Να κάνεις καλή ζωή και κακή διαθήκη! (γέλια)

 

 

Η Μαρία και η Φλωρεντίνα Μελά.

 

 

Μασονικές, εβραϊκές και κινεζικές κηδείες

Έτυχε να σας ζητήσουν κάποιες εξειδικευμένες, ασυνήθιστες υπηρεσίες;

ΜΜ: Πολλές φορές.

 

Μπορείτε να αναφέρετε μερικά παραδείγματα;

Φλωρεντίνα Μελά: Τελευταία πέθανε ένας μασόνος και κάναμε μασονική κηδεία. Μας φέρανε να του φορέσουμε ρούχα των μασόνων και πραγματοποιήσαμε τις επιθυμίες που είχε γράψει και δώσει σε ένα δικό του άτομο. Προσωπικά πρώτη φορά είδα αντικείμενα των μασόνων, όπως τους παπύρους, το περιδέραιο, στολή και σήματα.

 

ΣΜ: Κάποτε μου τηλεφώνησε ένας ραββίνος από την εβραϊκή συναγωγή στη Λάρνακα. Πήγαμε στη συναγωγή με το φέρετρο. Εγώ επειδή γνωρίζω από εβραϊκές κηδείες, έβαλα σχοινί αντί για μεταλλικά χερούλια στο φέρετρο. Ο ραββίνος τότε μου είπε ‘‘περίμενε’’ και πήγε και έφερε έναν ανιχνευτή μετάλλων. Εγώ όμως ήξερα ότι οι Εβραίοι δεν θέλουν να υπάρχει καρφί -γενικά καθόλου μέταλλο- πάνω στο φέρετρο, γι’ αυτό τον λόγο έβαλα σχοινιά και τους πήρα φέρετρο χωρίς καρφιά.

 

ΜΜ: Το 2003, μας φέρανε κάποιον Κινέζο που πέθανε στον πόλεμο του Ιράκ. Ήταν εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα. Τον φέρανε στην Κύπρο με το αεροπλάνο που πήγαινε κάθε πρωί από τις Βρετανικές Βάσεις στο Ιράκ και πάλι πίσω. Τότε ήρθαν στα γραφεία μας από την Κίνα κάποιοι αξιωματικοί του κινεζικού στρατού, οι οποίοι ζητήσανε να διαμορφώσουμε τους χώρους μας με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνουν μια τελετουργία την οποία πρώτη φορά έχω δει.

 

 

 

Τα ευτράπελα της δουλειάς 

«Το πιο φτηνό φέρετρο για την πεθερά μου» - η αντίδραση της συζύγου

ΣΜ: Ήρθε ένας να συνεννοηθούμε για την κηδεία της πεθεράς του και μου λέει «επέθανεν η πεθερά μου τζαι θέλω το πιο φτηνόν φέρετρον». Πάει η νεκρή με τον οδηγό στην εκκλησία. Μάνα μου, μάνα μου, τζ'αι αντάν τζ’ι είεν το φέρετρον η γυναίκα του άρτζεψεν τζ’ι επαούριζεν. Τι να της πει ο άντρας της; «Έκαμεν λάθος το γραφείον κηδειών», λέει της. Εκείνη δεν δέχθηκε να βάλουν τη νεκρή μέσα στην εκκλησία, ήρθε η νεκροφόρα πίσω στο γραφείο, αλλάξαμε το φέρετρο και πήγε πίσω.

 

ΦΜ: Εμένα μου έχει τύχει να έρθει στο γραφείο κάποια γυναίκα να δει τον σύζυγό της που πέθανε, μετά από πέντε λεπτά να έρθει η φιλενάδα του και να τσακωθούν μέσα στο γραφείο.

 

 

 

«Προγραμμάτισα να πάω κρουαζιέρα, να τον θάψουμε σε ένα μήνα»

ΣΜ: Μου άρεσε μια φορά μια Βρετανίδα όταν πέθανε ο πατέρας της και μου τηλεφώνησε: «Πέθανε ο πατέρας μου», μου λέει, «δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνεις, κράτα τον, εγώ θα τον θάψω ύστερα από ένα μήνα, διότι προγραμμάτισα να πάω κρουαζιέρα για ένα μήνα. Έχει τρία χρόνια που το προγραμμάτιζα», μου λέει. «Ταρίχευσέ τον και όταν επιστρέψω θα τον θάψω».

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέθανε σε ηλικία 113 ετών ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο

Πολίτης News, 16:41 (τελευταία ενημέρωση 16:41)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απόπειρα φόνου στην Αγλαντζιά- Συνελήφθη 56χρονος

Πολίτης News, 15:52 (τελευταία ενημέρωση 15:52)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάμπος Χρυσοστόμου: Ευκαιρία εργοδότησης σε 85 χώρες από τον IASTE

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΑΣ, 15:32 (τελευταία ενημέρωση 15:32)

Επιστροφή
στην αρχή