Καμπανάκι για τις μεταρρυθμίσεις κτυπά ο Πρόεδρος της ΟΕΒ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Χρ. Μιχαηλίδης προειδοποιεί πως η επιβράδυνση του ρυθμού υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος επηρεάζει αρνητικά την προσέλκυση επενδύσεων.

 

Μετά το μεγάλο σοκ που υπέστησαν από το κούρεμα και την οικονομική κρίση, οι κυπριακές επιχειρήσεις βρίσκονται σε πορεία ανάκαμψης. Τι είναι όμως αυτό που φρενάρει την ανάπτυξη αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον από ντόπιους και ξένους επιχειρηματίες; Ποιοι είναι αυτοί που βάζουν τρικλοποδιές στην ανταγωνιστικότητα της Κύπρου; Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Χρίστος Μιχαηλίδης, σε συνέντευξή του στον «Π» δίνει (με το γάντι) τις απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα. Και βεβαίως, καλεί την πολιτεία να δει τα θέματα του αναπτυξιακού σχεδιασμού λογικά και προγραμματισμένα για να υπάρξουν και τα ανάλογα αποτελέσματα. Οι προοπτικές υπάρχουν και είναι μεγάλες.


Η Κύπρος έχει περάσει τη μνημονιακή περίοδο, η οικονομία δείχνει να έχει μία δυναμική, τι πιστεύετε πώς πρέπει να γίνει απ’ εδώ και πέρα;

Όπως όλοι γνωρίζουμε, έχοντας εκπληρώσει μέρος των υποχρεώσεών μας και επιτυγχάνοντας σημαντική βελτίωση στους σημαντικότερους οικονομικούς δείκτες, καταφέραμε να ικανοποιήσουμε τις βασικές απαιτήσεις των δανειστών μας, με αποτέλεσμα η Κύπρος να εξέλθει από το μνημόνιο. Όλοι αναγνωρίζουν τις θυσίες που έγιναν από όλους ανεξαιρέτως, ιδιαίτερα από τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Έχουμε λοιπόν υποχρέωση ως κοινωνία να σεβαστούμε τις θυσίες που έγιναν και να συνεχίσουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να ολοκληρωθούν οι επιβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις, ο εκσυγχρονισμός των δομών και η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Η ΟΕΒ επιθυμεί συνέχιση του κλίματος ομοψυχίας και υπευθυνότητας που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του μνημονίου, το οποίο σε συνδυασμό με έναν καλά μελετημένο και ισοζυγισμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό, θα πρέπει να χαρακτηρίζουν την εθνική οικονομική πολιτική που θα ακολουθούμε στο μέλλον. Επομένως το κάθε βήμα θα πρέπει να μελετάται επισταμένα και να αξιολογείται κατάλληλα, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε πιέσεις, παρεμβάσεις ή αιτήματα που ξεφεύγουν από τα πλαίσια της λογικής προσέγγισης και του ορθού προγραμματισμού.

Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει εξειδίκευση και επικέντρωση προοπτικών; Ποιο είναι το ατού της Κύπρου;

Η χώρα μας, παρά το πλήγμα που δέχθηκε ως κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από το κούρεμα του 2013, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως χώρα παροχής υπηρεσιών, όπως τουρισμός, επαγγελματικές υπηρεσίες, ναυτιλιακές, τραπεζικές και άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες. Μέσα από τη νέα στρατηγική για τον τουρισμό αναδεικνύεται ο στρατηγικός στόχος για διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος με επικέντρωση στους τουρίστες υψηλών εισοδηματικών τάξεων, σε εναλλακτικά είδη τουρισμού και προσέλκυση επισκεπτών με ειδικά ενδιαφέροντα. Η απόκτηση νέων και περισσότερων εμπειριών και η επαφή με την τοπική κουλτούρα είναι τομείς που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Πέραν από τον τουρισμό, θεωρούμε ότι ο τομέας της ενέργειας είναι μεγάλης σημασίας τόσο για την Κύπρο, όσο και για την ευρύτερη περιοχή με μεγάλες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη. Φυσικά, τη δική τους σημασία και δυναμική έχουν και άλλοι «παραδοσιακοί» καθώς και αναδυόμενοι τομείς, οι οποίοι μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές στη χώρα μας, όπως η μεταποιητική μας βιομηχανία, τεχνολογία, πληροφορική, νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), υπηρεσίες υγείας, επενδυτικά ταμεία, βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε ποια φάση βρίσκονται οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν;

Πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν σταθεροποίηση αλλά και βελτίωση διαφόρων οικονομικών δεικτών καθώς και του επιχειρηματικού κλίματος γενικότερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα ή ότι έχουμε θεραπεύσει τις παθογένειες του συστήματος. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν με αργά αλλά σταθερά βήματα να επανακάμψουν και να διαχειριστούν τα καθημερινά τους προβλήματα με στόχο να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας. Οι προκλήσεις παραμένουν, με υψηλό μάλιστα βαθμό δυσκολίας, αφού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ανάγκη χρηματοδότησης, η μειωμένη ρευστότητα, η γραφειοκρατία και άλλα αποτελούν σημαντικά εμπόδια που καλούνται οι επιχειρήσεις να υπερπηδήσουν. Υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας εφησυχάσει. Αντιθέτως, οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν με συνέπεια και υπευθυνότητα έτσι ώστε να ξαναχτίσουμε την οικονομία μας σε υγιείς βάσεις.

Εξακολουθείτε λοιπόν να βρίσκετε σοβαρές δυσκολίες με τη γραφειοκρατία...

Αναγνωρίζουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες και ταυτόχρονα επικροτούμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για εξεύρεση λύσεων, όπως η προώθησή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η απλοποίηση των διαδικασιών και του ρυθμιστικού πλαισίου. Παρατηρούμε όμως σημαντική επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και των ενεργειών για μείωση της γραφειοκρατίας. Αντιλαμβάνεστε ότι σύντομα θα εισέλθουμε σε προεκλογική περίοδο για τις προεδρικές εκλογές του 2018, οπόταν ο «ωφέλιμος» χρόνος για οριστική ρύθμιση των θεμάτων είναι περιορισμένος, γι΄ αυτό απευθύνουμε έκκληση για επίσπευση των προσπαθειών. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα συμπεράσματα της πρόσφατης ειδικής έκθεσης για την Κύπρο, καταγράφει την επιβράδυνση του ρυθμού υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Συγκεκριμένα, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση σημαντικών δομικών μεταρρυθμίσεων, που αφορούν μεταξύ άλλων τη δημόσια υπηρεσία και το κρατικό μισθολόγιο, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων που υποβοηθούν την ανάπτυξη. Η ΟΕΒ θεωρεί πως τα πορίσματα της έκθεσης πρέπει να λειτουργήσουν ως συναγερμός στο επιτελείο της κυπριακής οικονομίας για λήψη έγκαιρα των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων. Θα μπορούσε η Βουλή να γίνει καταλύτης στα θέματα μεταρρυθμίσεων.

Και με τις τράπεζες, τι γίνεται;

Η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη εκτός επενδυτικής βαθμίδας, επομένως το κράτος δανείζεται με ψηλά επιτόκια, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη ρευστότητα στην εσωτερική αγορά. Στον εσωτερικό δανεισμό, τα επιτόκια των κυπριακών τραπεζών έχουν μειωθεί σημαντικά, όμως, λόγω των αυστηρών απαιτήσεων της Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η δανειοδότηση των επιχειρήσεων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Ευελπιστούμε ότι η δανειοδότηση θα γίνεται ολοένα και πιο φθηνή αλλά και πιο προσιτή. Η αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων συνεχίζεται, θα έλεγα, όμως με μη ικανοποιητικούς ρυθμούς και φαίνεται θα διευθετηθεί σε βάθος χρόνου, αφού είναι συνυφασμένη με τη συνεχή βελτίωση της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Οι τράπεζες θα πρέπει να μεγιστοποιήσουν την ευελιξία τους στο θέμα αυτό.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους στην Κύπρο είναι κυρίως στον τομέα του τουρισμού. Τι χρειάζεται να γίνει για να το ενισχύσουμε;

Πέραν από τα διάφορα σχέδια και κίνητρα που προσφέρει η Κύπρος, η βελτίωση των επιδόσεων της χώρας σε διάφορους διεθνείς δείκτες είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος την οποία πρέπει να επιληφθούμε, καθότι αυτές οι αξιολογήσεις λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους ξένους επενδυτές πριν να προχωρήσουν στις επενδύσεις τους στο εξωτερικό. Επομένως, είναι καίριας σημασίας να προχωρήσουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας, του κόστους λειτουργίας, του επιπέδου επενδύσεων, και στη δημιουργία σταθερού μακροοικονομικού περιβάλλοντος, παράγοντες οι οποίοι θα ενισχύσουν την κατάταξη της χώρας μας και θα συμβάλουν στην προσέλκυση επενδύσεων.

Μιλώντας για εξαγωγές, λέμε ότι πρέπει η Κύπρος να γίνει πιο ανταγωνιστική. Αλλά συνήθως η βιομηχανία μένει στα απέξω. Γιατί; Τι βιομηχανία μπορεί να έχει η Κύπρος;

Η χαμηλή συνεισφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ είναι κάτι που μας προβληματίζει δεδομένης της δυναμικής που υπήρχε τη δεκαετία του 1980. Έχουμε αναγνωρίσει το πρόβλημα και για τον σκοπό αυτό ετοιμάζεται από το αρμόδιο υπουργείο, με τη συνεργασία και της ΟΕΒ, η νέα βιομηχανική στρατηγική για την Κύπρο. Η νέα αυτή στρατηγική αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, στη σταδιακή μετατροπή της παραδοσιακής βιομηχανίας σε ψηφιακή μέσω ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και μεθόδων στη βιομηχανική παραγωγή και στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, της καινοτομίας και φυσικά των εξαγωγών.

 

Υπάρχει ενδιαφέρον για επέκταση των κυπριακών επιχειρήσεων στο εξωτερικό; Εφαρμόζοντας το B2B μοντέλο, τι έχετε να μας πείτε; Απέδωσαν καρπούς οι επαφές σας; Προς τα πού προσανατολίζεστε;

Το 2016, η ΟΕΒ διοργάνωσε επιχειρηματική αποστολή στην Τεχεράνη. Στην αποστολή της ΟΕΒ συμμετείχαν 46 στελέχη επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν επιχειρηματικές συναντήσεις (B2B) με 150 περίπου Ιρανούς επιχειρηματίες, με τους οποίους διερεύνησαν δυνατότητες συνεργασίας. Αποτέλεσμα των επαφών αυτών ήταν η επίτευξη αριθμού επιχειρηματικών συμφωνιών και η σύναψη συμβολαίων. Λόγω της επιτυχούς διοργάνωσης της αποστολής, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε νέα αποστολή στην Τεχεράνη μεταξύ 24-27 Απριλίου, με το σκεπτικό ότι έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη στόχευση, παρακολούθηση (follow up) και καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στις επιχειρήσεις των δύο χωρών. Το πρόγραμμα της αποστολής της ΟΕΒ θα περιλαμβάνει και πάλι στοχευμένες επιχειρηματικές συναντήσεις με Ιρανούς επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για συνεργασία.

Υπάρχει καινοτομία στις επιχειρήσεις;

Σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευθείσα Παγκόσμια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Κύπρος κατατάσσεται στην 85η θέση ανάμεσα σε 138 χώρες στον πυλώνα της καινοτομίας. Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν πως η χώρα μας έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης στους παράγοντες που καθορίζουν την καινοτομία. Ελπίζουμε ότι τόσο τα νέα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις, όσο και τα χρηματοδοτικά προγράμματα «RESTART 2016-2020» του ΙΠΕ για την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία, θα συμβάλουν στη βελτίωση της καινοτομίας στη χώρα μας. Η ΟΕΒ δίδει μεγάλη σημασία στον τομέα της έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας. Με δεδομένη την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προώθηση της καινοτομίας, αλλά και την ανάγκη για συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων, καθιέρωσε από το 2006 τον διαγωνισμό του Κυπριακού Βραβείου Καινοτομίας. Μέσα από τον διαγωνισμό, η ΟΕΒ συμβάλλει ουσιαστικά στις προσπάθειες για προώθηση και ενίσχυση της καινοτομίας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσίπρας: Πατριωτικό καθήκον η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Πολίτης News, 14:28 (τελευταία ενημέρωση 14:28)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξενοδοχείο για...έντομα στο Πάρκο Ακαδημίας

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, 14:09 (τελευταία ενημέρωση 14:09)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελευταία δόση- Θάνατος 32χρονου

ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ, 13:45 (τελευταία ενημέρωση 13:45)

Επιστροφή
στην αρχή