Διακοπή σχέσεων με το Υπουργείο - Αναλυτικά τα μέτρα των καθηγητών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Χθες σε πολύωρη σύσκεψη των τριών συντέχνων με τους διευθυντές των δημόσιων σχολείων αποφασίστηκαν ομόφωνα τα μέτρα δίκην λευκής απεργίας

Οι εκπαιδευτικοί την ερχόμενη Τετάρτη θα ψηφίσουν σε δημοψήφισμα κατά πόσον εξουσιοδοτούν τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις ή όχι για περαιτέρω επέκταση των μέτρων κατά των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης και της επ' αόριστον απεργίας. Ειδικά στο θέμα της απεργίας, η συντριπτική πλειονότητα των καθηγητών χθες θεωρούσε ότι είναι η μόνη αξιοπρεπής επιλογή που έχουν ενώπιόν τους οι εκπαιδευτικοί. Χθες σε πολύωρη σύσκεψη των τριών συντέχνων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ με τους διευθυντές των δημόσιων σχολείων αποφασίστηκαν ομόφωνα τα μέτρα δίκην λευκής απεργίας που θα ισχύσουν σε πρώτη φάση από την πρώτη μέρα παρουσίας των εκπαιδευτικών στα δημόσια εκπαιδευτήρια της χώρας.

Τα μέτρα είναι πρακτικά και κινούνται προς δύο κατευθύνσεις:

 • Πρώτον, εκτός αυτών που αφορούν την ασφάλεια και την πρόνοια των μαθητών, καμία ανάληψη εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων. Οι καθηγητές με ειδική ανάθεση των διευθυντών, που επωμίζονται τεράστιο βάρος, θα αναλαμβάνουν προσωρινά υπεύθυνοι τμήματος και θα δραστηριοποιούνται στο κομμάτι των απουσιών και της ενημέρωσης των γονέων. Δεν θα εκτελούν κανένα από τα υπόλοιπα 23 καθήκοντα που απορρέουν από την υπευθυνότητα αυτή. Οι βοηθοί διευθυντές δεν θα αναλάβουν τον συντονισμό των δεκάδων επιτροπών που λειτουργούν στο σχολείο. Οι καθηγητές με ανάθεση του διευθυντή θα στελεχώσουν μόνο τις Επιτροπές Ασφάλειας, Υγείας, Κυλικείου και Σίτισης Άπορων Μαθητών. Από κει και πέρα, θα αρνηθούν να αναλάβουν εξωδιδακτικό έργο που αφορά τις ειδικές αίθουσες, τα πρακτικά, τη βιβλιοθήκη, αλλά και τις εκδόσεις, τους ομίλους, τις εκδρομές, τους εκκλησιασμούς, τις εθνικές και άλλες γιορτές και τις θεατρικές παραστάσεις. Επιπλέον, οι καθηγητές δεν θα παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι σύνδεσμοι γονέων και θα συναντιούνται μόνο σε πρωινό χρόνο με τους γονείς.
 • Δεύτερον, οι καθηγητές θα αποκόψουν κάθε επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας. Ήδη την Τρίτη αποφασίστηκε ότι οι διευθυντές των σχολείων δεν θα παραβρεθούν στις συσκέψεις που κάλεσαν οι τμηματάρχες για προγραμματισμό της σχολικής χρονιάς. Στην πορεία βέβαια η χθεσινή απόφαση προνοεί ότι θα γίνουν και πολλά άλλα. Καμία συνεργασία με το Υπουργείο για ευρωπαϊκά προγράμματα, για διαγωνισμούς, σεμινάρια και αποστολές στο εξωτερικό. Αν η κατάσταση βεβαίως κρατήσει σε μάκρος, δεν ξέρει κανένας τι θα γίνει με τον προγραμματισμό των τελικών εξετάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Με επιστολή προς τους εκπαιδευτικούς, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ  παρουσιάζουν αναλυτικά τα μέτρα αντίδρασης στις μονομερείς αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου 2018 που προτίθενται να πάρουν.

Μέτρα αντίδρασης στις μονομερείς αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου 2018

 

Α.            Μέτρα πρώτων ημερών (3/9/2018 – 6/9/2018)

 

 1. Να μην παραστούν οι Διευθυντές/ντριες στο «Σεμινάριο για Διευθυντές/Διευθύντριες Σχολείων Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» στις 4 Σεπτεμβρίου 2018 και να παραμείνουν στις σχολικές τους μονάδες κατά τον χρόνο διεξαγωγής του.
 2. Να μην παραστούν οι Καθηγητές/-τριες στα σεμινάρια των Επιθεωρητών του Σεπτεμβρίου και να παραμείνουν στο σχολείο τους κατά τον χρόνο διεξαγωγής των σεμιναρίων.
 3. Να εκλεγεί τριμελής συντονιστική Επιτροπή Αγώνα σε κάθε σχολείο στις 3 Σεπτεμβρίου 2018, που θα είναι ο σύνδεσμος των σχολείων με την ΟΕΛΜΕΚ και την ΟΛΤΕΚ.
 4. Να γίνει δημοψήφισμα στις 5 Σεπτεμβρίου 2018, για την εξουσιοδότηση του Κ.Δ.Σ της Οργάνωσης για λήψη απεργιακών μέτρων.
 5. Να μην εγκριθούν από τους Καθηγητικούς Συλλόγους η κατανομή των μαθημάτων στο διδακτικό προσωπικό και ο κατάλογος των Υπευθύνων των Τμημάτων.
 6. Να μην αναλάβει κανένας/καμία Καθηγητής/-τρια καθήκοντα Υπεύθυνου Τμήματος.
 7. Όλοι οι Διευθυντές/-τριες να αποστείλουν επιστολή στο Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και να ζητήσουν έλεγχο για εκτίμηση κινδύνων του σχολικού χώρου. Αν το συγκεκριμένο Γραφείο αδυνατεί να ανταποκριθεί, τότε να απευθύνονται στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.
 8. Όλοι οι Διευθυντές να αποστείλουν επιστολή στην οικεία Σχολική Εφορεία και στους οικείους ΕΜΕ με την οποία να ζητούνται τα πιστοποιητικά καταλληλότητας του σχολικού χώρου και κτιρίου.
 9. Να μην οριστούν από κανέναν Καθηγητικό Σύλλογο τα μέλη των διάφορων Επιτροπών (όπως εκδηλώσεων, εκδρομών, εκδόσεων κ.λπ.), εκτός από τις Επιτροπές Ασφάλειας και Υγείας, Σίτισης και του Πειθαρχικού Συμβουλίου.
 10. Να μη γίνει μεταφορά/καταμέτρηση, διανομή βιβλίων στην έναρξη της σχολικής χρονιάς από τους εκπαιδευτικούς. Οι Διευθυντές των σχολείων να αποστείλουν σχετική επιστολή στις οικείες Σχολικές Εφορείες προκειμένου να αναλάβουν το έργο αυτό.
 11. Να μη γίνεται ανάγνωση των μηνυμάτων του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στα σχολεία.
 12. Να μην προσέρχονται οι εκπαιδευτικοί σε συναντήσεις με εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας σε σχολικό, επαρχιακό ή κεντρικό επίπεδο.

Β.            Μέτρα μετά την έναρξη των μαθημάτων (7/9/2018)

 

 • Κατά την περίοδο της εφαρμογής των μέτρων, οι Β.Δ.Α’, οι Β.Δ και οι Καθηγητές/-τριες να ασκούν μόνο το διδακτικό, συντονιστικό, διοικητικό και παιδαγωγικό τους έργο και να μην αναλαμβάνουν οποιοδήποτε άλλο εξωδιδακτικό καθήκον, ούτε να συμμετέχουν:

 

o             Σε καθήκοντα εποπτείας/μέντορα αναφορικά με το Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης.

o             Σε καθήκοντα που προκύπτουν από εγκυκλίους που εκδίδονται από την αρμόδια αρχή και δεν άπτονται θεμάτων ασφάλειας και υγείας.

o             Στην οργάνωση και λειτουργία των ελεύθερων δραστηριοτήτων/ ομίλων, εκδρομών (εσωτερικού/εξωτερικού) και επισκέψεων.

o             Στη διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας.

o             Στην εκπόνηση στατιστικών μελετών για οποιοδήποτε θέμα.

o             Στη διοργάνωση δειγματικών διδασκαλιών και σε ανταλλαγές επισκέψεων καθηγητών/-τριών σε σχολικές μονάδες.

o             Στη διεξαγωγή ενδοσχολικών και εξωσχολικών διαγωνισμών και   ολυμπιάδων σε οποιοδήποτε επίπεδο, όταν γίνονται σε εθελοντική βάση.

o             Στη διοργάνωση Συνεδρίων, Ημερίδων, Διαλέξεων, κ.ά. (σε  ενδοσχολικό, επαρχιακό, παγκύπριο ή/και διεθνές επίπεδο).

o             Σε νέα ευρωπαϊκά προγράμματα και δράσεις, που δεν έχουν ήδη ξεκινήσει.

o             Στη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών και της Εβδομάδας Γλωσσών.

o             Στη διοργάνωση εθελοντικών δράσεων.

o             Στο Πρόγραμμα Επαγγελματικής Μάθησης και σε άλλα προγράμματα που αποφασίζει ή προτείνει με εγκυκλίους η αρμόδια αρχή.

o             Στην εκπροσώπηση του σχολείου σε διάφορες εκδηλώσεις εκτός της σχολικής μονάδας, σε εργάσιμο ή σε μη εργάσιμο χρόνο, όταν γίνονται σε εθελοντική βάση.

o             Σε προγράμματα του ΥΠΠ, στα οποία απαιτείται συνοδεία παιδιών.

o             Σε καμία εκδήλωση που διοργανώνεται από την Παγκύπρια  Συνομοσπονδία Γονέων ή/και των Ομοσπονδιών.

 

 • Οι σχολικοί εορτασμοί να είναι λιτοί και να περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα με βάση τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων.
 • Όλες οι συναντήσεις με γονείς θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε πρωινό χρόνο και στην καθορισμένη εβδομαδιαία ώρα συνάντησης.
 • Τα σχολεία δεν απευθύνουν προσκλήσεις σε αξιωματούχους του ΥΠΠ για εκδηλώσεις / δράσεις τους.
 • Να μην εκπονηθεί από κανένα σχολείο Σχέδιο Επαγγελματικής Μάθησης.
 • Μη εκπόνηση/σύνταξη/αποστολή κανενός είδους σχεδίου δράσης.
 • Μη προετοιμασία των δικαιολογητικών και διενέργεια των εξετάσεων ECDL.
 • Μη συμμετοχή των Διευθυντών στις συσκέψεις με τους Επαρχιακούς Επιθεωρητές.
 • Να μη γίνεται ανάγνωση των μηνυμάτων του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στα σχολεία.
 • Να μην προσέρχονται οι εκπαιδευτικοί σε συναντήσεις με εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας σε σχολικό, επαρχιακό ή κεντρικό επίπεδο.

Επιπλέον, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις θα προχωρήσουν μέσω του νομικού τους συμβούλου σε:

 

 • Νομικές προσφυγές για την ανατροπή των αποφάσεων της Κυβέρνησης.
 • Καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για καταστρατήγηση του Κοινωνικού Διαλόγου, καθώς επίσης και στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) για παραβίαση των Συμβάσεων Εργασίας.

Θεωρούμε δεδομένο ότι όλες και όλοι οι συνάδελφοι θα ακολουθήσουν τα ομόφωνα μέτρα των Οργανώσεων, για τη λήψη των οποίων θα έχουν τη νομική στήριξη και κάλυψη της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ. Με ενότητα και αποφασιστικότητα θα υπερασπιστούμε το Δημόσιο Σχολείο και την αξιοπρέπειά μας.

 

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ                                 Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ

Γιάννος Σωκράτους                                         Παναγιώτης Λυσάνδρου

 

 

Πώς θα αντιδράσει το υπουργείο;

Πηγή στο Υπουργείο Παιδείας τόνισε στον «Πολίτη» ότι σε περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί υιοθετήσουν μέτρα τα οποία θα δημιουργούν προσκόμματα στη λειτουργία του σχολείου, τότε θα υπάρξει κάθε νόμιμη αντίδραση. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το ΥΠΠ θα επιχειρήσει να συνεννοηθεί με τη Νομική Υπηρεσία ούτως ώστε να διευκρινιστούν μέσω της ερμηνείας των υφιστάμενων νόμων και κανονισμών τόσο τα δικαιώματα όσο και οι υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών.

Για παράδειγμα, μπορούν οι εκπαιδευτικοί να αρνούνται να αναλαμβάνουν καθήκοντα για τα οποία απαλλάσσονται από τη διδασκαλία, χωρίς να αποκόπτονται οι ώρες τους; Ως παραδείγματα εδώ παρατίθενται οι δύο ώρες των πρακτικών του καθηγητικού συλλόγου, οι ώρες που δίνονται στους προγραμματιστές του σχολείου, οι ώρες υπευθύνων των αιθουσών ιστορίας και γλωσσών, οι ώρες προετοιμασίας εορτών, οι ώρες του θεάτρου αλλά και οι ώρες που δίνονται για σχολικές εκδόσεις, όπως εφημερίδες και περιοδικά. Πάνω σε αυτά τα θέματα θα ερωτηθεί η Νομική Υπηρεσία κατά πόσον οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αρνηθούν να τα αναλάβουν, υπό την έννοια ότι το ΥΠΠ δαπανά γι' αυτές τις απαλλαγές γύρω στα 45 εκατ. ετησίως. Κι αν δεν τα αναλάβουν, οπότε περισσεύουν δεκάδες ώρες στη λειτουργία ενός σχολείου, νομιμοποιείται το Υπουργείο Παιδείας να ζητήσει τον τερματισμό των συμβάσεων των μη μόνιμων εκπαιδευτικών που έχουν διοριστεί ή κατά πόσον αυτοί οι εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να απορροφηθούν από άλλες υπηρεσίες του κράτους;

Την ίδια στιγμή, όπως πληροφορούμαστε από κάποιους τμηματάρχες, το υπουργείο θα ξεκινήσει διαβούλευση και με άλλους ανεξάρτητους αξιωματούχους, όπως π.χ. την επίτροπο Δικαιωμάτων του Παιδιού. Το ερώτημα που τίθεται σε συνάρτηση με τα απεργιακά μέτρα, κυρίως από πλευράς ΠΟΕΔ (π.χ. κυλιόμενες απεργίες), είναι κατά πόσον παραβιάζονται τα δικαιώματα των παιδιών σε τέτοια περίπτωση.

Σε ό,τι αφορά τέλος τη μη συνεργασία με το υπουργείο, μας αναφέρθηκε ότι σε τέτοια περίπτωση δεν θα μπορέσουν να αξιολογηθούν οι έχοντες αξιολόγηση καθηγητές αλλά και οι επί δοκιμασία εκπαιδευτικοί.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κομισιόν:Η θέση της ΕΕ για Γιβραλτάρ παραμένει απαράλλαχτη

Πολίτης News, 17:47 (τελευταία ενημέρωση 17:47)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μακελειό στην Καμπούλ: 40 νεκροί, 80 τραυματίες

Πολίτης News, 17:02 (τελευταία ενημέρωση 17:02)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινοτάρχης Δένειας: Προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος

Πολίτης News, 17:00 (τελευταία ενημέρωση 17:00)

Επιστροφή
στην αρχή