Καμία κατοχή δεν διαρκεί για πάντα

ΑΠΟΨΗ /TZIBASAT

Η ΕΣΣΔ κατέρρευσε, η Τουρκία έχει περισσότερη αντοχή. Η ουσία όμως μία και μοναδική. Καμιά κατοχή δεν διαρκεί για πάντα...

Τότε που η ΕΣΣΔ εισέβαλε στην Τσεχοσλοβακία. Αύγουστος 1968. Μισός αιώνας.

18 Αυγούστου: Το Κρεμλίνο αποφασίζει την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία. Ο επικεφαλής των Σοβιετικών Κεντρικών Δυνάμεων, ο στρατηγός Αλεξάντρ Μαγιόροβ, αναφέρει ότι ο Σοβιετικός υπουργός Άμυνας Αντρέι Γκρέτσκο απευθύνθηκε στη συνεδρίαση του σοβιετικού Πολίτμπιρο και της στρατιωτικής ηγεσίας λέγοντας «η εισβολή θα πραγματοποιηθεί ακόμα και αν οδηγήσει σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

20 Αυγούστου: Τη νύχτα της 20ής Αυγούστου προς την 21η η Τσεχοσλοβακία δέχτηκε την εισβολή περίπου 500.000 στρατιωτών που ανήκαν στους στρατούς πέντε χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας: της Σοβιετικής Ένωσης, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας και της Ανατολικής Γερμανίας.

21 Αυγούστου: Λίγο μετά τη 1 τη νύχτα το κρατικό ραδιόφωνο ανακοινώνει την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων των πέντε χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Ο εκφωνητής λέει ότι η εισβολή έγινε χωρίς να είναι ενήμερος κανείς από την ηγεσία της Τσεχοσλοβακίας και ενημερώνει ότι: «Το Προεδρείο της χώρας καλεί όλους τους πολίτες της χώρας να αντιμετωπίσουν ειρηνικά την εισβολή και να μην αντισταθούν στις στρατιωτικές δυνάμεις που απλώνονταν σε όλη τη χώρα, γιατί η υπεράσπιση των συνόρων μας είναι πια αδύνατη». Ο τσεχοσλοβακικός στρατός λαμβάνει οδηγίες να παραμείνει στους στρατώνες του και να μην προβάλει καμία αντίσταση.

Έξι χρόνια μετά –1974– με νατοϊκά όπλα η Τουρκία εισβάλλει στην Κύπρο. 44 χρόνια μετά, τίποτε δεν δείχνει πως θα έχει την ίδια εξέλιξη. Η ΕΣΣΔ κατέρρευσε, η Τουρκία έχει περισσότερη αντοχή. Η ουσία όμως μία και μοναδική. Καμιά κατοχή δεν διαρκεί για πάντα...


Επιστροφή
στην αρχή