Καμία δίωξη δημοσιογράφου για mails Λοϊζίδου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, αφού μελέτησε το σύνολο του συλλεγέντος ανακριτικού έργου, έκρινε πως δεν θα ασκηθεί ποινική δίωξη

Την απόφαση να μην προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά οποιουδήποτε προσώπου, αναφορικά με την υπόθεση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Ελένης Λοϊζίδου, έλαβε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Σε ανακοίνωσή της Νομικής Υπηρεσίας, τονίζεται μεταξύ άλλων πως η απόφαση λήφθηκε καθώς θεωρείται ότι η άσκηση ποινικής δίωξης δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αναφορικά με τη διερευνηθείσα από την Αστυνομία υπόθεση ενδεχόμενης διάπραξης ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την υποκλοπή και δημοσίευση/επαναδημοσίευση από ΜΜΕ του περιεχομένου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Εισαγγελέως της Δημοκρατίας, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

1.     Η πτυχή της υπόθεσης η οποία αφορά στις συνθήκες της φερόμενης υποκλοπής και αρχικής ανάρτησης στο Διαδίκτυο του περιεχομένου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εισαγγελέως, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αφού αναμένεται η ανταπόκριση αρμοδίων Αρχών τρίτων χωρών, σε αποσταλέντα αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

2.     Η πτυχή της υπόθεσης η οποία αφορά διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης ποινικών αδικημάτων λόγω της δημοσίευσης/ επαναδημοσίευσης περιεχομένου των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, έχει συμπληρωθεί προ ημερών και ο σχετικός φάκελος αποστάληκε από την Αστυνομία προς τη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες, χωρίς καμμιά σύσταση ή εισήγηση.

3.     Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, αφού μελέτησε το σύνολο του συλλεγέντος ανακριτικού έργου, έκρινε πως υπό τις περιστάσεις της παρούσας υπόθεσης, δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον η άσκηση οποιασδήποτε ποινικής δίωξης εναντίον οποιουδήποτε προσώπου, και έδωσε προς την Αστυνομία ανάλογες οδηγίες.

4.     Στην υπό εξέταση περίπτωση εξισορροπήθηκαν και δύο ειδών δημόσια συμφέροντα.  Αφενός, το συμφέρον στο δικαίωμα διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών (προσωπικών, επαγγελματικών και υπηρεσιακών) και αφετέρου, το συμφέρον του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση επί θεμάτων δημόσιου ενδιαφέροντος.

Εξισορροπώντας τα δύο αυτά δημόσια συμφέροντα τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση και αφού έλαβε υπόψιν σχετική νομολογία τόσο εθνική όσο και ευρωπαϊκή, όπως επίσης και γενικότερες νομικές αρχές, ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε ότι δεν θα εξυπηρετείτο το δημόσιο συμφέρον εάν ασκείτο ποινική δίωξη, υπό τις περιστάσεις της παρούσας υπόθεσης.

5.     Αναφορικά με το θέμα που ηγέρθη ως προς τη λήψη ανακριτικών καταθέσεων από εμπλεκόμενους δημοσιογράφους, καθίσταται σαφές ότι, η διενέργεια ανακρίσεων και η λήψη καταθέσεων δεν ισοδυναμεί με δίωξη και το κάθε εμπλεκόμενο σε διερευνώμενη υπόθεση, πρόσωπο, οφείλει να δίδει κατάθεση προς υποβοήθηση του ανακριτικού έργου.  Από αυτό το καθήκον δεν μπορεί να εξαιρείται κανένα πρόσωπο, αφού κανένας δεν είναι υπεράνω του Νόμου, πλην των περιπτώσεων ύπαρξης ασυλίας προβλεπόμενης από το Σύνταγμα της Δημοκρατίας.»

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλείνει καταστήματα η Τράπεζα Κύπρου

Πολίτης News, 16:42 (τελευταία ενημέρωση 16:42)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις 7 και 8 Φεβρουαρίου η επίσκεψη GRECO στην Κύπρο

Πολίτης Sports, 16:28 (τελευταία ενημέρωση 16:28)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η απόκτηση των εργασιών της USB Bank από την AstroBank

Πολίτης News, 16:14 (τελευταία ενημέρωση 16:14)

Επιστροφή
στην αρχή