Καλές οι προοπτικές για το αγροτουριστικό καλάθι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το όλο οικοσύστημα που δημιουργείται και αναπτύσσεται έρχεται να δώσει τροφή στον αγροτουρισμό, ο οποίος εμπλουτίζεται με δράσεις και εμπειρίες

Ένα νέο προϊόν που συνδυάζει τον πρωτογενή, τον δευτερογενή αλλά και τον τριτογενή τομέα -κυρίως τον τουρισμό- άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά στην κυπριακή οικονομία. Ένα προϊόν που αποτελεί μέρος του καλαθιού αγροτικών προϊόντων και το οποίο γεννήθηκε μέσα από την οικονομική κρίση ως ανάγκη βιοποριστική, αλλά κι ως τάση για μία πιο απλή και λιγότερη αγχώδη ζωή κοντά στη φύση. Η αξία του εν λόγω προϊόντος και οι προοπτικές του άρχισαν ήδη να διαφαίνονται…

Αρκετοί συμπολίτες μας αποφάσισαν, λοιπόν, να στραφούν στη φύση και να προσφέρουν προϊόντα ή υπηρεσίες τα οποία αναπτύσσουν την τοπική γεωργική παραγωγή και μάλιστα αναδεικνύουν την ποιότητα και την ταυτότητα της κάθε περιοχής. Είτε αυτά είναι πρωτογενή προϊόντα -φρούτα, λαχανικά, μέλι- είτε είναι αποτέλεσμα μεταποίησης -λικέρ, μαρμελάδες, γαλακτοκομικά, μακαρόνια- τα προϊόντα αυτά διασυνδέονται και με τον τουρισμό, αφού προσφέρονται είτε ως μέρος μίας τουριστικής εμπειρίας είτε ως τελικό προϊόν προς πώληση. Ακόμα και τα πανηγύρια πλέον «μυρίζουν» τοπικά σπιτικά προϊόντα, προϊόντα της κυπριακής γης είτε παράγωγά τους, ενώ έως προσφάτως «μύριζαν» φθηνό κινέζικο πλαστικό.

Το καλάθι αγροτικών προϊόντων συνδέεται και με διάφορα πάρκα που έχουν δημιουργηθεί τα οποία προβάλλουν την κυπριακή φύση και δίνουν το στίγμα της εποχής για ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων. Το όλο σύστημα που δημιουργείται και αναπτύσσεται δίνει τροφή στον αγροτουρισμό, ο οποίος μέχρι σήμερα στην Κύπρο εστιαζόταν απλώς στη διαμονή σε ένα όμορφο παλιό αγροτικό σπιτάκι κάπου στην εξοχή, αλλά δεν περιελάμβανε δράσεις κι εμπειρίες. Τώρα με το καλάθι αγροτικών προϊόντων το όλο πράμα έρχεται να δέσει… 

Το Green Cluster 

Πριν από έναν περίπου χρόνο το κέντρο μελετών και έρευνας Ακτή ξεκίνησε τη δημιουργία της πλατφόρμας συνεργειών με το όνομα Green Cluster. Η πλατφόρμα στόχευσε τις μικρές αναδυόμενες κυπριακές επιχειρήσεις στις οποίες αναφερθήκαμε πιο πάνω, με σκοπό να βοηθήσει στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους μέσα από την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ τους. Σήμερα η πλατφόρμα έχει γύρω στα 200 μέλη και έχει εξελιχθεί σε πρωτοπόρα δράση που εισάγει καινοτόμες και δυναμικές δομές και πρακτικές στο επιχειρείν.

Μια από αυτές τις δράσεις ήταν και ο διαγωνισμός συνεργειών, που για πρώτη φορά διοργανώθηκε στην Κύπρο. Μέλη της πλατφόρμας συμμετείχαν στον διαγωνισμό, προτείνοντας δομημένες επιχειρηματικές συνεργασίες. Την περασμένη εβδομάδα βραβεύθηκαν οι καλύτερες προτάσεις συνεργειών. Ο «Π» ήταν εκεί. 

Donkeys and Herbs 

Το πρώτο βραβείο έλαβε η συνέργεια Donkeys and Herbs, η οποία αποτελείται από το βοτανικό πάρκο Cyherbia στο Αυγόρου και το Golden Donkeys Farm στην ορεινή Λάρνακα. Η συνέργεια στηρίζεται στη ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών: το ελαιόλαδο που παράγεται στο Golden Donkeys Farm εμπλουτίζεται με αιθέρια έλαια που αποστάζονται στο Cyherbia, ένα προϊόν που πωλείται και στα δύο πάρκα. Η δε κοπριά που παράγεται στη φάρμα χρησιμοποιείται ως λίπασμα στους βοτανικούς κήπους. Οι δύο επιχειρήσεις ετοιμάζονται προκειμένου να προσφέρουν τουριστικά πακέτα που θα περιλαμβάνουν επισκέψεις και στους δύο χώρους και διαδραστικά εργαστήρια.

H Μιράντα Τριγγή, από το βοτανικό πάρκο Cyherbia, μας λέει: «Συνεργαζόμαστε εδώ και δύο χρόνια με το Golden Donkeys Farm. Άρχισε να διαθέτει τα βότανά μας προς πώληση και μετά τους παρείχαμε εμείς τα φυτά για τον βοτανικό τους κήπο μαζί με συμβουλές για την καλλιέργεια. Τώρα έχουν τα δικά τους βότανα και κάνουν την απόσταξη σε μας». Ο διαγωνισμός του Green Cluster έφερε ακόμη πιο κοντά τις δύο επιχειρήσεις οι οποίες σύντομα θα συνεργαστούν και στον τουριστικό τομέα διοργανώνοντας εκδρομές τουριστών από την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, όπως μας εξηγεί η Μιράντα, τόσο στον βοτανόκηπο όσο και στη φάρμα γαϊδουριών. «Θα μπορούν να δουν τη διαδικασία της απόσταξης από κοντά, να δουν τους εννέα βοτανόκηπους, να μυρίσουν την κυπριακή φύση, να παίξουν στον λαβύρυνθό μας και μετά να πάνε με το λεωφορείο στο Golden Donkeys Farm, να κάνουν περίπατο με τα γαϊδούρια, να γνωρίσουν τα προϊόντα εκεί, να φάνε στο εστιατόριο πιάτα της παραδοσιακής κυπριακής κουζίνας… Πιστεύουμε πραγματικά ότι θα έχει επιτυχία αυτή η εκδρομή. Ο τουρίστας κουράζεται να είναι συνέχεια στη θάλασσα. Θέλει κάτι διαφορετικό. Θέλει να γνωρίσει την Κύπρο της παράδοσης, την Κύπρο της φύσης». 

Reinventing Agrotourism 

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στη συνέργεια Reinventing Agrotourism που αποτελείται από τους Aperanti Agrotourism, Riverland Dairy Biofarm και Cyprus Excursion. Η συνέργεια προέκυψε από την ανάγκη επέκτασης του εναλλακτικού τουρισμού στην Κύπρο, καθώς και της προώθησης ενός οικολογικού τρόπου ζωής. Η συνεργασία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, με στόχο την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού και της βιολογικής καλλιέργειας στην περιοχή Πέρα Ορεινής και Καμπιά. Το δίκτυο διευρύνθηκε πριν από έναν χρόνο με την ένταξη του τοπικού τουριστικού γραφείου Cyprus Excursion, το οποίο διοργανώνει εκδρομές στην Κύπρο, με στόχο οι τουρίστες να ανακαλύψουν, μέσα από παραδοσιακές δραστηριότητες, εκδηλώσεις και γεύσεις από την κυπριακή κουζίνα, την πραγματική εικόνα της Κύπρου. Απώτερος στόχος της συνέργειας είναι η αναβίωση του αγροτουρισμού στην Κύπρο και η διεύρυνση της αγοράς τους, μέσα από την ανταλλαγή προϊόντων, υπηρεσιών, πληροφοριών και πελατείας.

Ο Τάσος Σιαλής, του Aperanti Agrotourism δηλώνει: «Το όραμά μας στα αγροτικά μας καταλύματα είναι να προσφέρουμε μία σφαιρική εμπειρία στον πελάτη. Για αυτό η δύναμή μας είναι τα προϊόντα μας. Φτιάχνουμε λικέρ, μαρμελάδες, ελιές, πατέ ελιάς, αναρή και χαλλούμι και για όποιον το ζητήσει μπορούμε να κάνουμε και επίδειξη της παρασκευής. Προσφέρουμε πρωινό σπιτικό και δείπνο για όσους το ζητήσουν με ό,τι έχουμε στον κήπο μας. Από την αρχή της λειτουργίας μας προτείναμε το Riverland ως μία επιλογή για δράσεις στην περιοχή. Στη φάρμα προσφέρονται διάφορες δραστηριότητες όπως καγιάκ, τοξοβολία, περίπατοι. Είναι μια πολύ οργανωμένη φάρμα για επισκέψεις όπου μπορεί κανείς να δει από κοντά τα ζώα αλλά και να βρει και προϊόντα όπως αβγά και γαλακτοκομικά για να αγοράσει».

Από την άλλη ο Βασίλης Κυπριακού του Riverland όλα αυτά τα χρόνια στέλνει κόσμο στο αγροτουριστικό ειδικά όταν διοργανώνονται στη φάρμα φεστιβάλ και υπάρχουν κάποιοι που θα ήθελαν να διανυκτερεύσουν στην περιοχή. Τον τελευταίο χρόνο η συνεργασία ενισχύθηκε με το Cyprus Excursion το οποίο μας έχει προσθέσει στα τουριστικά πακέτα βιωματικών εκδρομών που προσφέρει. «Σίγουρα η συνεργασία μας έχει περιθώρια βελτίωσης, αλλά τώρα και με το βραβείο του Green Cluster και είδαμε πως η ιδέα μας αξιολογήθηκε ως μια καλή ιδέα θα πάμε ακόμη καλύτερα», καταλήγει ο Τάσος. 

Roots 

Το τρίτο βραβείο δόθηκε στη συνέργεια Roots αποτελούμενη από το αγροτουριστικό κατάλυμα Vavla Rustic Retreat και από την επιχείρηση διοργάνωσης εκδηλώσεων Cubix Minds. Η συνέργεια αφορά τη διοργάνωση παραδοσιακά εμπνευσμένων γάμων ή άλλων οικογενειακών εκδηλώσεων στην περιοχή του χωριού Βάβλα. Το όνομα Roots/Ρίζες αποτυπώνει το όραμά της συνέργειας, καθώς μέσα από το θεσμό του γάμου, δύο άνθρωποι θεμελιώνουν τις ρίζες τους, ενώ με τη συγκέντρωση φίλων και συγγενών σε έναν χώρο, οι μεταξύ τους σχέσεις αναζωπυρώνονται. Παρόμοια, το φυσικό και παραδοσιακό περιβάλλον που πλαισιώνει τις εκδηλώσεις αποτελεί βασικό συστατικό της ιδέας των Roots. Απώτερος στόχος είναι η προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό ως ιδανικού προορισμού για τουρισμό και γαμήλιες εκδηλώσεις.

Η Kelley Polis του αγροτουριστικού χώρου Vavla Rustic Retreat νιώθει πως η παρέα είναι ένα υπέροχο γκρουπ. «Έχουμε υπέροχες ιδέες και υπάρχει πολύ όμορφη ενέργεια μεταξύ μας»… Μιλώντας για το βραβείο σημειώνει πως είναι σπουδαίο να νιώθεις ότι η ιδέα σου έχει αναγνωριστεί. Αυτό σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις παρά τις αντιξοότητες. Η Λουίζα Παλλούρα του Cubix Minds τονίζει πως παρότι ο γαμήλιος τουρισμός στην Κύπρο είναι πολύ διαδεδομένος, δεν ισχύει αυτό για την κυπριακή ύπαιθρο. Σε αυτό στοχεύει η συνέργεια η οποία θα αγκαλιάσει την τελετή γάμων με μια πιο αειφόρο προσέγγιση. 

Rural Interactive Experiences 

Ένα ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στη συνέργεια Rural Interactive Experiences που αποτελείται από τον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας, το GS Ecophysis και το Vavla Rustic Retreat. Η φιλοσοφία της συνέργειας είναι η προσφορά μιας εναλλακτικής επιλογής τουρισμού. Η βασική ιδέα είναι η οργάνωση εκπαιδευτικής τουριστικής διαδρομής, συνδυάζοντας το φυσικό περιβάλλον με την παράδοση σε αγροτικές περιοχές. Τα μέλη της συνέργειας προσφέρουν σε ντόπιους ή ξένους επισκέπτες όχι μόνο τυπικές επισκέψεις σε τουριστικά αξιοθέατα, αλλά και ένα γενικό πακέτο που συνδυάζει γνώση και εμπειρία. Ο στόχος της συνέργειας είναι να παρακινήσει τους επισκέπτες να συμμετάσχουν διαδραστικά στην όλη διαδικασία.

H Γεωργία Σώσειλου θεωρεί πως με τη συνέργεια οι επισκέπτες που θα μένουν στο Vavla Rustic Retreat θα μπορούν να συμπεριλάβουν στην περιήγησή τους τις εξορμήσεις που διοργανώνει το Ecophysis στη φύση της περιοχής, το οποίο στο πρόγευμα που προσφέρει θα περιλαμβάνει προϊόντα φτιαγμένα από τις επιχειρήσεις του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας. Επίσης θα μπορούν να λάβουν εκπαίδευση στο κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης. «Με αυτό τον τρόπο οι επισκέπτες θα έχουν μια πλήρη εμπειρία», καταλήγει η Γεωργία.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επιστροφή
στην αρχή