Κακή αρχή. Ξεκινούν με λευκή απεργία στα σχολεία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Xάθηκε και η τελευταία ελπίδα για την εκτόνωση της κρίσης στην Παιδεία. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, σε κοινή τους συνεδρία, ομόφωνα χθες είπαν οχι

ΓΡΑΦΕΙ
ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ

Xάθηκε και η τελευταία ελπίδα για την εκτόνωση της κρίσης στην Παιδεία. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, σε κοινή τους συνεδρία, ομόφωνα χθες απάντησαν «όχι» στη νέα κυβερνητική πρόταση η οποία, μετά και από αυτή την εξέλιξη, έπαψε να είναι σε ισχύ. Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά, με τους εκπαιδευτικούς όμως να αναγγέλλουν «λευκή» απεργία. Το έργο τους δηλαδή θα περιοριστεί στη διδασκαλία των μαθημάτων και δεν θα εκτελούν καμία δραστηριότητα που αφορά εξωδιδακτικό χρόνο. Προς το παρόν το βλέμμα των ηγεσιών των ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ είναι στραμμένο στη μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας της 28ης Αυγούστου. Έχει ήδη διευθετηθεί η μεταφορά εκπαιδευτικών, από κάθε γωνιά της Κύπρου, με λεωφορεία στην πρωτεύουσα ενώ χιλιάδες είναι αυτοί οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει πως θα βρεθούν έξω από το Προεδρικό για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου. Νέα πρόταση από πλευράς κυβέρνησης προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν αναμένεται. Όπως ο «Π» πληροφορείται, ενδεχομένως τη Δευτέρα ο ίδιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθυνθεί στους πολίτες εξηγώντας την προσπάθεια της κυβέρνησης για τον εξορθολογισμό της Παιδείας και δίνοντας αριθμούς και δεδομένα που αφορούν τις απαλλαγές των εκπαιδευτικών. Τη Δευτέρα όμως και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη θα ενημερώσουν τον κόσμο για τους λόγους απόρριψης της πρότασης Αναστασιάδη. Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς κύκλους αυτή η πρόταση δεν εξυπηρετούσε τον σκοπό της αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου ενώ «επιχειρούσε να εξαγοράσει την εργασιακή αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού κόσμου». Την Τετάρτη εξάλλου οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα παρακαθίσουν σε συσκέψεις μελετώντας τα παρακάτω βήματά τους ενώ όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι αναμένεται να καθοριστούν επακριβώς όλες οι εξωδιδακτικές δραστηριότητες από τις οποίες οι εκπαιδευτικές θα απέχουν. Πέντε Σεπτεμβρίου η ΟΕΛΜΕΚ θα θέσει σε δημοψήφισμα τις αποφάσεις που θα παρθούν ενώ τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν και οι ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ.

Λύπη Υπ. Παιδείας


Το Υπουργείο Παιδείας, διά ανακοινώσεώς του, εκφράζει λύση για την τροπή που έλαβε το θέμα αναφέροντας ότι μετά την απόρριψη του πακέτου των προτάσεων της 23ης Αυγούστου από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις «αυτές έπαψαν να ισχύουν». Επισημαίνει ότι «οι προτάσεις που απορρίφθηκαν ήταν το αποτέλεσμα τρίωρης διαπραγμάτευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων, στις οποίες συμπεριλήφθηκε και η ικανοποίηση των αιτημάτων που υπέβαλαν». Ως εκ τούτου, προσθέτει το υπουργείο, «έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η στελέχωση έχει ήδη ολοκληρωθεί στη βάση των νενομισμένων διαδικασιών, καθώς και στη βάση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου 2018».

H «λευκή» απεργία άρχισε απ’ ό,τι φαίνεται από χθες, με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ να καλούν τους διευθυντές μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΕΔΜΕΚ) όπως μη παραστούν στην παγκύπρια σύσκεψη διευθυντών που έχει συγκληθεί από το Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018. Χθες η γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ πραγματοποίησε συνάντηση με το συμβούλιο του ΣΕΔΜΕΚ και την προσωρινή διοικούσα επιτροπή του Συνδέσμου βοηθών διευθυντών Α και βοηθών διευθυντών. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της κρίσης στην εκπαίδευση, καθώς και αυτό της πρότασης της κυβέρνησης για εξορθολογισμό, κυρίως σε σχέση με τα αυξημένα καθήκοντα, τον τεράστιο φόρτο εργασίας και τις πολλαπλές ευθύνες των διευθυντικών στελεχών.


Ο σύνδεσμος κατέθεσε γραπτώς τις εισηγήσεις του στη γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ για λήψη μέτρων από την οργάνωση και για τα καθήκοντα των μελών του σε σχέση με την ασφάλεια και υγεία των μαθητών.
Αποφασίστηκε, ομόφωνα, να μην πραγματοποιηθούν φέτος οι καθιερωμένες συναντήσεις των διευθυντικών ομάδων πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Προειδοποιεί η κυβέρνηση

Με προειδοποιήσεις για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων απάντησε η κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, σε σχέση με την άρνηση εκτέλεσης καθηκόντων. «Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υποκατασταθεί η λειτουργία του Υπουργείου Παιδείας από αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων», είπε χαρακτηριστικά ο Πρ. Προδρόμου.

Μετά τους εκπαιδευτικούς, τον λόφο του Προεδρικού ανηφόρισαν χθες και οι οργανωμένοι γονείς προδημοτικής, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι κατέθεσαν στον Πρόεδρο τις ανησυχίες τους για την κρίση στην παιδεία, αλλά και συγκεκριμένες εισηγήσεις που αφορούν στην αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Μία από τις απαιτήσεις των οργανωμένων γονέων η οποία τέθηκε σαφώς στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι οι όποιες εξοικονομήσεις προκύψουν μέσα από τον εξορθολογισμό διατεθούν σε δράσεις και προγράμματα τα οποία αφορούν στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

Μιλώντας μετά το πέρας της σύσκεψης, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι «για πρώτη φορά γίνεται σαφές ότι θα προχωρήσει ο εξορθολογισμός μέσα και από ένα σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου, κάτι που ως οργανωμένοι γονείς το απαιτούσαμε». Τονίζοντας την ανάγκη διόρθωσης των στρεβλώσεων που παρατηρούνται στον τομέα της εκπαίδευσης, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Μορφάκης Σολομωνίδης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι έλαβαν τη διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «για τις εξοικονομήσεις εκείνες οι οποίες δεν αφορούν τα εργασιακά θέματα, ο διάλογος με τους οργανωμένους γονείς θα συνεχίσει για να βρεθούν και να διατεθούν τα κονδύλια στους τομείς στους οποίους η κάθε βαθμίδα έχει θέσεις ως προτεραιότητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Κώστα Γιάγκου, εκπροσώπου των οργανωμένων γονέων προδημοτικής εκπαίδευσης, ο οποίος ανέφερε ότι «θα δοθούν χρήματα για ενίσχυση της ειδικής εκπαίδευσης στην προσχολική ηλικία και στη δημιουργία παιδότοπων για υγιή και ασφαλή ψυχαγωγία των παιδιών». Ικανοποίηση εξέφρασε με τα όσα άκουσε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, Χρίστος Αυγουστίνος. «Μας έχουν δώσει τον λόγο τους για την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης των παιδιών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν κρινόμαστε από κανέναν ξένο πρέσβη, δηλώνει στον «Π» ο ΥΠΟΙΚ

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ, 17.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ούτε για μια γυναίκα που στραγγαλίστηκε δεν γρηγορεί η δικαιοσύνη

ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ, 17.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Win-win για Freshfields - Αθώος ο Χάρης,ο ΓΕ δικαιολόγησε τον Οδυσσέα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 17.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή