Καυτός Ιούλιος, με φόντο τις συνομιλίες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Οι συναντήσεις της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη θα συνοψίσουν τη μεγάλη εικόνα ως προς την επανέναρξη του διαλόγου

Μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη και με τον προσανατολισμό της κοινής γνώμης να εστιάζει στη σύγκρουση εκπαιδευτικών - υπουργού Παιδείας, αλλά και στις αναταράξεις που έφεραν στο πολιτικό σκηνικό οι εξελίξεις στο Κυπριακό, τρέχουν με μικρούς ρυθμούς μεν, αρκετά παρασκηνιακά δε. Ο Ιούλιος, ένας παραδοσιακά φορτισμένος μήνας λόγω των επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του ’74, κρίνει σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα βήματα, μιας και ο Αύγουστος παραμένει απόλυτα «νεκρός» σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις και στις δύο κοινότητες. Η κάθοδος τη Δευτέρα της ειδικής απεσταλμένης του γ.γ. Τζέιν Χολ Λουτ, μιας τυπικής σιδηράς κυρίας της αμερικανικής διπλωματίας, όπως αναφέρουν στον «Π» έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές, εγκαινιάζει μια διπλωματία «πάρε-δώσε», που ωστόσο δείχνει να έχει τον χαρακτήρα «εξπρές».

 Τρίγωνο επαφών

Η Λουτ θα εξετάσει στη Λευκωσία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», προθέσεις, χρόνους αλλά και την ευρύτερη συγκυρία αναφορικά με την επανέναρξη του διαλόγου. Οι συναντήσεις της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη θα συνοψίσουν τη μεγάλη εικόνα ως προς την επανέναρξη του διαλόγου που η έμπειρη διπλωμάτης θα μεταφέρει στον ίδιο τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες -ενόψει μάλιστα του timing του Σεπτεμβρίου- όπου η γενική συνέλευση του ΟΗΕ αποτελεί πάντα εφαλτήριο εξελίξεων σε σχέση με τον διάλογο στο Κυπριακό. Το τρίγωνο επαφών Λευκωσίας - Νέας Υόρκης θα ολοκληρώσει ένας προγραμματισμός επαφών σε Λονδίνο, Αθήνα και Άγκυρα προκειμένου να υπάρξει εικόνα για το αν όντως Αθήνα και Άγκυρα μπορούν να διαβουλευτούν, σε επίπεδο προεργασίας, πριν από την επανέναρξη της συζήτησης για το Κυπριακό. Πηγές του «Π» αναφέρουν πως υπάρχει κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του Ελλαδίτη ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και του Τούρκου ομολόγου του Τσαβούσογλου σχετικά με το αν μπορεί, επί του πρακτέου, να δημιουργηθεί προοπτική έτσι ώστε πριν από μια διάσκεψη, τύπου Κραν Μοντανά, Αθήνα και Άγκυρα να έχουν καταλήξει σε ένα modus operandi αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Το ζητούμενο ωστόσο μέχρι αυτό το σημείο είναι, όπως αναφέρουν συνομιλητές του «Π», «να ξεκινήσει μια σοβαρή προσπάθεια συνέχισης των διαπραγματεύσεων η οποία να έχει πραγματικό προσανατολισμό ως προς την κορύφωσή της σε μια διεθνή διάσκεψη».

 Πιέζει ο χρόνος

 Η έννοια του αυστηρού χρονοδιαγράμματος αποτελεί πάντα ζήτημα που αντιμετωπίζεται, από την πλευρά μας, με ξεχωριστή ευαισθησία, τη στιγμή που η τουρκοκυπριακή ηγεσία, επανειλημμένα διά στόματος Ακιντζί, τονίζει την ανάγκη για καταληκτικό σημείο αν υπάρξει επανάληψη του διαλόγου. Στην παρούσα φάση ωστόσο αυτό που καθίσταται σαφές είναι πως ο χρόνος πιέζει σε δύο επίπεδα:

α) Πραγματιστικά, δεδομένου του προηγούμενου (σ.σ. πρόοδος) που αφήνει η κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά (αλλά και η πάροδος ενός χρόνου ουσιαστικά χωρίς συνομιλίες).

β. Οργανικά, λόγω του χρονοδιαγράμματος της επικείμενης γεώτρησης της Exxon στο θαλάσσιο τεμάχιο 10 στα μέσα Νοεμβρίου. Αυτό που διεθνείς παρατηρητές δείχνουν να επισημαίνουν σε σχέση με τη συμπύκνωση του χρόνου στην παρούσα φάση του Κυπριακού συνοψίζεται στο ότι «η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αν ο χρόνος πριν από τη γεώτρηση της Exxon αξιοποιηθεί παραγωγικά σε μια κατεύθυνση επανέναρξης, με προοπτικές κατάληξης σε συμφωνία, των διαπραγματεύσεων».

Ωστόσο αυτή η προσέγγιση παραμένει… tricky δεδομένης και της τακτικής στάσης των δύο πλευρών: Αφενός η ανακάλυψη ενός σημαντικού κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 10 θα δημιουργούσε… game changing momentum και θα απελευθέρωνε δυναμικές που θα ενίσχυαν, εν δυνάμει, τη διαπραγματευτική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, αφετέρου η στάση της Τουρκίας, μια τακτική προσέγγιση του «wait & see», δείχνει να μην αποκλείει μια… παρέλαση του ερευνητικού πλοίου Fatih στην κυπριακή ΑΟΖ λίγο πριν ή αμέσως μετά την έλευση της Exxon στο τεμάχιο 10. Πρακτικά αυτό το δίλημμα, όπως επισημαίνουν στον «Π» καλά ενημερωμένες πηγές, δείχνει να ασκεί στην παρούσα φάση μεγαλύτερη πίεση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Έμπειροι παρατηρητές ανέφεραν στον «Π» πως καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και η στάση της Τζέιν Λουτ, η οποία, σε αντίθεση με τον προκάτοχό της Έσπεν Μπαρθ Άιντε, δείχνει να αντιλαμβάνεται τα πράγματα διαφορετικά λόγω της εμπειρίας της σε ζητήματα ασφάλειας (σ.σ. έχει πλούσια εμπειρία σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας - ευρωατλαντικών σχέσεων και είναι διπλωμάτης καριέρας στα ΗΕ).

 Η μεγάλη εικόνα

 Αυτό πάντως που δείχνει να διαμορφώνεται ως μεγάλη εικόνα στο Κυπριακό συνδέεται και με τις εξελίξεις στο ευρύτερο υποσύστημα της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Στη «νέα Τουρκία» υπό τον Ερντογάν δείχνει να προωθείται μια ολόκληρη αλλαγή στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της χώρας, με τον στρατιωτικό Χουλουσί Ακάρ να αποτελεί τον βασικό decision maker σε ζητήματα ασφάλειας. Η δημιουργία ενός νέου σώματος στη χώρα, όπως το Board of Security and Foreign Policy (Συμβούλιο Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής), προσιδιάζει σε μια προσέγγιση όπου πέραν του τελικού λόγου του Προέδρου Ερντογάν, η συνδιαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας θα καθιστά τον Ακάρ παίκτη. Το ενθαρρυντικό στοιχείο εδώ είναι στο ότι παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας παραμένουν προβληματικές, ο ίδιος ο Ακάρ τηρεί τις ισορροπίες όντας σταθερά προσανατολισμένος καθ’ όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής του καριέρας στη Δύση και στο ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις στη Συρία οδηγούν σε ένα διπλωματικό παρασκήνιο, το οποίο σταδιακά, εντός του 2019, θα αντικαταστήσει τις μάχες στο κατακερματισμένο από επτά χρόνια πολέμου έδαφος της χώρας. Βάσει αυτού του σκηνικού, στην περιοχή πολλοί εκτιμούν ότι το Κυπριακό θα μπορούσε να αποκτήσει μια δυναμική διευθέτησης σε περιφερειακό και διεθνές πλαίσιο. Ή, αντιστρόφως, να αποτελέσει «παράπλευρη απώλεια» ενός ευρύτερου power vacuum στην περιοχή.

 Αντί επιλόγου

 Οι τέσσερις μήνες μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου κρίνουν πολλά για τη συνέχεια στο Κυπριακό και σίγουρα η προεργασία τους θα λάβει χώρα στον καυτό, εναπομείναντα, Ιούλιο. Το ερώτημα όμως του ενός εκατομμυρίου παραμένει καίριο: Αυτήν τη φορά ποια αποτυχία θα είναι πιο καταστροφική; Μια επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς κατάληξη ή μια συνεχιζόμενη κατάσταση, όπως η τωρινή, όπου ο διάλογος λάμπει διά της απουσίας του; Η δεύτερη περίπτωση φαντάζει πιο δυσοίωνη υπό το βάρος των εξελίξεων στο εσωτερικό σε σχέση με την οικονομία, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και το μέλλον της UNFICYP τα επόμενα χρόνια. Αν το Κυπριακό παραμένει, διαχρονικά, αντικείμενο πόλωσης μεταξύ της κυπριακής κοινής γνώμης και των πολιτικών μας ελίτ, παραμένοντας άλυτο θα προσθέσει, με τη μορφή του πολιτικού «επιπρόσθετου βάρους», πίεση σε μια κοινωνία που η πόλωση μεταφέρεται ήδη από αυτό σε κάθε άλλη έκφανσή της: Στην παιδεία, στην υγεία, στο οικονομικό σύστημα… Και αυτό σε κάθε Γλωσσάρι έχει την ίδια έννοια, αυτήν μιας νέας εθνικής καταστροφής.

*Twitter: @JohnPikpas

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έπιασε δουλειά το Stena Icemax της Exxon στον στόχο «Δελφύνη»

Πολίτης News, 10:50 (τελευταία ενημέρωση 10:50)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Cyprus Airways παραλαμβάνει το πιστοποιητικό μέλους της IATA

Πολίτης News, 10:41 (τελευταία ενημέρωση 10:41)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πιονγκγιάνγκ: Απέλαση Αμερικανού που εισήλθε παράνομα στο έδαφός της

Πολίτης News, 10:37 (τελευταία ενημέρωση 10:37)

Επιστροφή
στην αρχή