«Ήταν ανοικτά» και μπήκε ο Τζιώνης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ο Τζιωνής ενώ η διαδικασία βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη, τερμάτισε τις υπηρεσίες του συνηγόρου του, ενώ δήλωσε παραδοχή σε όλες τις κατηγορίες πλην μίας.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από συγγενείς τόσο των θυμάτων όσο και των κατηγορουμένων έκανε χθες πρεμιέρα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η εκδίκαση της στυγερής δολοφονίας του ζεύγους Γιώργου και Ντίνας Χατζηγεωργίου το βράδυ της 18ης Απριλίου 2018 στο σπίτι τους στον Στρόβολο. Συγγενικά πρόσωπα των θυμάτων έκλαιγαν βουβά, κάποιο εκ των οποίων δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και απευθυνόμενο προς τον Λοΐζο Τζιωνή, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, τον αποκάλεσε «φονιά». Αφού έγιναν διακριτικά οι απαραίτητες συστάσεις, δεν υπήρξε οποιαδήποτε άλλη παρεμβολή και έτσι η διαδικασία προχώρησε ομαλά.
Παράλληλα ο ίδιος ο Τζιωνής, ενώ η διαδικασία βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη, τερμάτισε τις υπηρεσίες του συνηγόρου που είχε διορίσει. Ο λόγος που φαίνεται να το έκανε ήταν επειδή ο συνήγορος εισήλθε στην αίθουσα με κάποια καθυστέρηση και συγκεκριμένα όταν πλέον είχαν αρχίσει να απαγγέλλονται οι κατηγορίες, χωρίς όμως να αποκλείεται να επρόκειτο για ειλημμένη απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι είναι ο 33χρονος Λοΐζος Τζιωνής, η 21χρονη Σάρα Σιάμς η οποία συζούσε με τον 33χρονο στο σπίτι του παππού του Τζιωνή, ο 23χρονος ετεροθαλής αδελφός του Τζιωνή, Λευτέρης Σολωμού, ο οποίος διέμενε και αυτός κατά τον επίδικο χρόνο στο σπίτι του παππού του, και ο 22χρονος Μάριος Χατζηξενοφώντος. Ο τελευταίος ήταν το πρόσωπο που συνόδευσε τον Τζιωνή στο σπίτι του τραγικού ζεύγους και ανέμενε απ’ έξω, ενώ η Σιάμς και ο Σολωμού είχαν παραμείνει στο σπίτι τους και, σύμφωνα με την εκδοχή της Αστυνομίας, ανέμεναν οδηγίες από τον Τζιωνή για το τι θα έπρατταν όταν ο ίδιος θα τέλειωνε τη «δουλειά». Οι τρεις ισχυρίζονται επίσης ότι δεν γνώριζαν σε ποιο σπίτι θα «κτυπούσε» ο Τζιωνής, ούτε και ανέμεναν ότι η υπόθεση θα είχε μια τέτοια τραγική κατάληξη.

«Ήταν ανοικτά»

Κατά τη χθεσινή πρώτη εμφάνιση απαγγέλθηκαν στους κατηγορουμένους οι κατηγορίες, οι οποίες αριθμούν συνολικά οκτώ και αφορούν τα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της συνωμοσίας για φόνο, της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών αντικειμένων.
Ο Λοΐζος Τζιωνής παραδέχθηκε όλες τις κατηγορίες πλην της διάρρηξης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παραβίαση της κατοικίας δεν υπήρξε επειδή «ήταν ανοικτά». Διευκρίνιση θέλησε να δώσει και για την κατηγορία της συνωμοσίας, αναφέροντας ότι την απορρίπτει, όταν όμως του εξηγήθηκε από το δικαστήριο ότι σε αυτό το στάδιο πρέπει να απαντά με ένα «ναι» ή «όχι», δήλωσε παραδοχή και σε αυτή την κατηγορία.
Παράλληλα ο Τζιωνής αντιμετώπισε ειρωνικά το αίτημα του συνηγόρου της Σάρα Σιάμς, Σωτήρη Αργυρού, να αλλάξει ο αριθμός της στο κατηγορητήριο ώστε να μην στέκεται δίπλα από τον 33χρονο, με τον ίδιο να σχολιάζει «ναι, γιατί μπορεί να της κάνω κακό». Το δικαστήριο από πλευράς του απέρριψε το αίτημα, επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που οι κατηγορούμενοι βρίσκονται ενώπιόν του και υπάρχει αστυνομική δύναμη, τότε δεν υποβόσκει οποιοσδήποτε κίνδυνος.
Το σκηνικό με τον συνήγορο του Τζιωνή διαδραματίστηκε όταν ο πρώτος εισήλθε στην αίθουσα με κάποια καθυστέρηση, με τον 33χρονο να του αναφέρει ότι «άργησε» όταν ο συνήγορος ζήτησε άδεια από το δικαστήριο για να τον προσεγγίσει. Αμέσως μετά ο Τζιωνής ενημέρωσε το δικαστήριο ότι δεν χρειάζεται δικηγόρο.

Άρνηση οι υπόλοιποι


Οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι δήλωσαν μη παραδοχή σε όλες τις κατηγορίες, ενώ δεν διατυπώθηκαν ενστάσεις από τους συνηγόρους τους όταν η εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου ζήτησε να παραμείνουν υπό κράτηση. Να σημειωθεί ότι ο Λευτέρης Σολωμού, ο οποίος υπέβαλε αίτημα για νομική αρωγή, εκπροσωπείται από τον Ευάγγελο Χειμώνα, ενώ ο Μάριος Χατζηξενοφώντος εκπροσωπείται από τον Μάριο Γεωργίου.
Για τον Σολωμού ζητήθηκε από το δικαστήριο να ετοιμαστεί έκθεση από το Γραφείο Ευημερίας για τις οικονομικές του συνθήκες προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα για νομική αρωγή, ενώ ο Τζιωνής ζήτησε να ετοιμαστεί έκθεση και για τον ίδιο.
Η έναρξη της ακρόασης ορίστηκε για τις 29 Οκτωβρίου, κατά την οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει ανάγνωση των γεγονότων και να επιβληθεί ποινή στον Τζιωνή. Ωστόσο το δικαστήριο εξήγησε ότι ενδεχομένως να αφεθεί η δίκη να ολοκληρωθεί για όλους τους κατηγορούμενους και κατόπιν τούτου να επιβληθεί η ποινή στον Τζιωνή.
Σε σχέση με το αίτημα του αδελφού του για νομική αρωγή, αυτό θα εξεταστεί στις 25 Ιουνίου.

Οι καταθέσεις τους στην Αστυνομία

Σημειώνεται ότι ο «Π» έχει αποκαλύψει στοιχεία από τις καταθέσεις που έχουν δώσει στην Αστυνομία και οι τέσσερις κατηγορούμενοι, στις οποίες οι τρεις εξ αυτών δακτυλοδείχνουν ως τον εμπνευστή, τον οργανωτή και τον δολοφόνο τον Λοΐζο Τζιωνή. Ο τελευταίος παραδέχθηκε, αφού προηγουμένως είχε δώσει μια σειρά από άλλες καταθέσεις στις οποίες ενέπλεκε άλλα πρόσωπα, ενώ υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε κατονομάσει ως τον δολοφόνο τον ίδιο τον αδελφό του.
Στις καταθέσεις τους, σε γενικές γραμμές, η Σάρα Σιάμς και ο Λευτέρης Σολωμού υποστηρίζουν ότι δεν γνώριζαν ούτε το σπίτι το οποίο στόχευε ο Τζιωνής, ούτε και ποιες ήταν οι προθέσεις του, και επίσης ότι δεν τον είχαν πιστέψει όταν αυτός τους προειδοποίησε ότι «ενδεχομένως να χρειαζόταν να σκοτώσει». Ο ρόλος που ο Τζιωνής τους είχε αναθέσει ήταν να παραμείνουν στο σπίτι του παππού του και να περιμένουν τηλεφώνημά του.


Ο Μάριος Χατζηξενοφώντος παραδέχεται από πλευράς του ότι συνόδευσε τον Τζιωνή στο σπίτι του ζεύγους, όμως εκφράζει και αυτός άγνοια για τις πραγματικές προθέσεις του Τζιωνή. Συγκεκριμένα ισχυρίζεται ότι εκείνο που νόμιζε ήταν πως θα πήγαιναν σε κάποιον φίλο του Τζιωνή προκειμένου αυτός να διεκδικήσει την επιστροφή χρημάτων που του οφείλονταν, ενώ όταν τελικά τον οδήγησε στην περιοχή όπου διέμενε το ζεύγος και παρακολουθούσαν το σπίτι από την ταράτσα παρακείμενης πολυκατοικίας, ο ίδιος ήθελε να φύγει. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του, δεν το έπραξε επειδή «ο Τζιωνής ανέμιζε το σπαθί και το μαχαίρι που κρατούσε», πράγμα το οποίο εκλάμβανε ως απειλή και έτσι παρέμεινε λόγω φόβου.


Περαιτέρω ο Χατζηξενοφώντος υποστηρίζει ότι ο ίδιος δεν είχε στην κατοχή του μαχαίρι και ούτε έκανε χρήση κοκαΐνης, όμως η Σάρα Σιάμς και ο Λευτέρης Σολωμού τον αντικρούουν στα συγκεκριμένα σημεία. Ειδικότερα, ο Σολωμού στη δική του κατάθεση ισχυρίζεται ότι μαχαίρι είχε στην κατοχή του και ο 22χρονος, το οποίο διάλεξε όταν ο Τζιωνής έθεσε ενώπιόν του δύο μαχαίρια και τον κάλεσε να πάρει το ένα από αυτά, ενώ επιπρόσθετα τον εμφανίζουν να έκανε χρήση κοκαΐνης μόνο αυτός και ο Τζιωνής, Αντίθετα, ο Χατζηξενοφώντος υποστηρίζει ότι χρήση κοκαΐνης έκαναν οι υπόλοιποι εκτός από τον ίδιο.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμφωνία για το πάρκο του ΓΣΟ...

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 17:33 (τελευταία ενημέρωση 17:33)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης οι Τσίπρας - Ζάεφ

Πολίτης News, 17:25 (τελευταία ενημέρωση 17:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για την ώρα ελεύθερος κατηγορούμενος για κακοποίηση ανήλικης

Πολίτης News, 17:23 (τελευταία ενημέρωση 17:23)

Επιστροφή
στην αρχή