Ιστορικής σημασίας οι προσεχείς βδομάδες εκτιμά ο Στυλιανίδης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Οι προσεχείς βδομάδες και μήνες θα είναι μετά βεβαιότητας σημείο αναφοράς από τον ιστορικό του μέλλοντος εκτιμά ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Την ευχή όπως η Κύπρος ενεργήσει ως πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην Ευρώπη και την περιοχή εξέφρασε ο Κύπριος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, κάνοντας λόγο για μια μοναδική ευκαιρία να γίνει ένα νέο αποφασιστικό ξεκίνημα του κοινού οικοδομήματος της Ευρώπης και η ΕΕ να ενεργήσει ως μια έξυπνη δύναμη προς αντιμετώπιση των προκλήσεων που έρχονται.

Οι προσεχείς βδομάδες και μήνες του έτους που διανύουμε αλλά και του επόμενου θα είναι μετά βεβαιότητας σημείο αναφοράς από τον ιστορικό του μέλλοντος, ανέφερε μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Εύχομαι η ιστορία των επόμενων μηνών να γραφτεί με εμάς πρωταγωνιστές και όχι ως κομπάρσους», είπε. Ευχήθηκε επίσης «να μην υπάρξουν γεγονότα είτε στην ΕΕ είτε στην περιοχή που να μας αφήσουν στο περιθώριο».

Σύμφωνα με τον Χρήστο Στυλιανίδη «δικαιούμαστε ως Κύπρος, όχι μόνο λόγω της ιστορικής μας πορείας, όχι μόνο λόγω του γεωπολιτικού μας ρόλου, αλλά κυρίως γι αυτό το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η πατρίδα μας να είμαστε στους πρωταγωνιστές και στην Ευρώπη και στην περιοχή».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στην Λευκή Βίβλο που έχει παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το μέλλον της ΕΕ και παρέθεσε τα πέντε σενάρια που τίθενται ενώπιον, κρατών, κοινοβουλίων αλλά πρωτίστως των πολιτών.

«Οφείλουμε όλοι μας, με ιδιαίτερο ρόλο στα εθνικά κοινοβούλια, να συζητήσουμε καθαρά και ειλικρινά για ποια Ευρώπη θέλουμε». Προσωπικά πιστεύω, είπε ο κ. Στυλιανίδης, ότι είναι μια «μοναδική ευκαιρία για να γίνει το νέο αποφασιστικό ξεκίνημα».

Η ουσία είναι ότι θα πρέπει η συζήτηση να καταλήξει «το συντομότερο δυνατόν», ενώ όποια και αν είναι η κατάληξη «η Κύπρος πρέπει να είναι στην καρδιά των εξελίξεων, στον κεντρικό κύκλο, θα εξελιχθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και στην περιοχή και στο εθνικό θέμα».

«Πρέπει να κτίσουμε στα πολλά και σημαντικά που πετύχαμε ως μια οικογένεια και ταυτόχρονα να διορθώσουμε λάθη, παραλείψεις και ελλείψεις», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «και υπάρχουν πολλά».

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι δεν είναι τυχαία ότι ζούμε μια άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη και για το γεγονός ότι υπάρχει αμφισβήτηση από τους πολίτες.

Υπάρχει, είπε, «μια αίσθηση ότι η ελίτ των Βρυξελλών αποφασίζει για τα πάντα». Κάποιες στιγμές ναι, υπάρχει μια γραφειοκρατία, αναγνώρισε, η οποία «κυριαρχεί ως πολιτική οντότητα», προσθέτοντας ότι «πρέπει ν’ αλλάξει».

Ο κ. Στυλιανίδης είπε επίσης ότι ο πρώτιστος ρόλος πρέπει να είναι αυτός του Ευρωπαίου πολίτη γιατί «μόνο έτσι θα μπορέσει να μπολιαστεί αυτή η συζήτηση και να ξεπεράσει τις όποιες απόψεις περί ελίτ των Βρυξελλών». Πρέπει να φανεί ότι «ναι, υπάρχει διάλογος που η πολιτική ελίτ ακούει, Δεν παρακολουθεί μόνο, ακούει, συμμερίζεται και είναι έτοιμη να κάνει το βήμα μπροστά».

«Είναι εποικοδομητική,  είναι όχι απλώς κατανοητή, ευπρόσδεκτη η κριτική που γίνεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς της ΕΕ, όμως από την άλλη δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι ένα σπάνιο ιστορικό επίτευγμα», επισήμανε.

Μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία από την Αφρική, την Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική, την Ασία ότι «το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και η καταξίωση της δημοκρατίας στο χώρο της Ευρώπης από τους υπόλοιπους λαούς του κόσμου, ναι, θεωρείται το απαύγασμα των δυνατοτήτων της ανθρώπινης ιστορίας». «Και δεν είναι υπερβολή ούτε λόγος περιττός».

«Ξεκινούν άνθρωποι δίχως παπούτσια, δίχως τροφή για να διανύσουν ερήμους για να έρθουν να ζήσουν, εμείς παρ` όλες τις ελλείψεις και παραλείψεις που έχει η Ευρώπη, δεν είναι η ώρα αυτό το σπίτι επειδή έχει προβλήματα να το ρίξουμε αλλά είναι η ώρα να το ανακαινίσουμε», είπε.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τοποθετήθηκε και για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι «σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαίο να εφαρμόσουμε την Συμφωνία του Παρισιού».

Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος προσωπικά έχει νοιώσει τις τρομακτικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε αποστολές του στην Υποσαχάρια Αφρική, στην Λατινική Αμερική και στην Ασία. «Δημιουργούν τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες και φυσική αστάθεια», πρόσθεσε.

«Πρέπει ν’ απαντήσουμε στους φίλους μας τους Αμερικανούς: Δεν είναι η ώρα να κάνουμε πίσω από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τόσο κόπο ακριβώς γιατί ο πλανήτης μας αφορά όλους», είπε. Εξήγησε ακόμη ότι δεν είναι θέμα αξιολόγησης αφού υπάρχουν «ατράνταχτα
επιστημονικά επιχειρήματα και δείγματα για το που πάει και τι δημιουργεί η κλιματική αλλαγή».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ο πληθυσμός της Ευρώπης γηράσκει τα συστήματα δυσκολεύονται να συντηρηθούν. Σήμερα η Ευρώπη αποτελεί το 6% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού, είπε, προσθέτοντας ότι το 2050 θα πέσει γύρω στο 4%. Από το 1980 όταν η Αφρική είχε 480 εκατ. σήμερα έχει 1,2 δισεκατ κατοίκους. Το 2050 αναμένεται να είναι ακριβώς οι διπλάσιοι, συνέχισε.

Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει διαχείριση της αφρικανικής πρόκλησης μόνο με τις σημερινές δυνατότητες δίχως να υπάρξει κάτι καινούριο, ανέφερε. Οι πρόσφυγες όχι μόνο θ’ αυξηθούν, θα κατακλύσουν, πρόσθεσε. Εξέφρασε την άποψη ότι το γεγονός ότι κάποιοι θεωρούν ότι την απάντηση δίνουν τείχη και συρματοπλέγματα είναι «αφελές».

«Δεν είναι μόνο ότι βρίσκεται έξω από το ηθικό πλαίσιο αναφοράς της ΕΕ αλλά κυρίως δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα».

Νομίζω, σημείωσε, «θα ήταν καταστροφικό αν αφήναμε τις δυνάμεις της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού να κυριαρχήσουν σ’ αυτό το θέμα».

«Έχουμε ηθική υποχρέωση να προστατεύσουμε αυτό το πλαίσιο αναφοράς του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», είπε.

Σε αναφορά του στο δικό του χαρτοφυλάκιο αυτό της διαχείρισης κρίσεων και της ανθρωπιστικής βοήθειας εξήγησε ότι μέσα από την ανθρωπιστική βοήθεια συμβάλλουμε καθοριστικά στην συμφιλίωση και στην ειρήνη σε περιοχές σφοδρών συγκρούσεων. Έδωσε το παράδειγμα της Μοσούλης όπου δημιουργήθηκε μέσω της ανθρωπιστικής βοήθειας το πλαίσιο οι κοινότητες της να βρεθούν στο ίδιο χαράκωμα για να αντιμετωπίσουν την επόμενη ημέρα στο Ιράκ.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υποβολή αντιπροτάσεων από Βρετανούς βουλευτές για το μέλλον του Brexit

Πολίτης News, 12:50 (τελευταία ενημέρωση 12:50)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΑΥ: Αρκετά μεγάλος αριθμός γιατρών έχει εγγραφεί στους καταλόγους

Πολίτης News, 12:45 (τελευταία ενημέρωση 12:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαφωνεί με μη συμμετοχή Νομικής Υπηρεσίας στην Επιτροπή ο Κληρίδης

Πολίτης News, 12:25 (τελευταία ενημέρωση 12:25)

Επιστροφή
στην αρχή