Ύστατη προσπάθεια για την παιδεία αλλά...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Αγκάθι παραμένει το περιεχόμενο του διαλόγου αφού η κυβέρνηση θέλει να συζητηθεί ο εξορθολογισμός των απαλλαγών σε αντίθεση με τις οργανώσεις.

Σε μια ύστατη προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης στην παιδεία, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, καλεί εκ νέου σε διάλογο τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο εξ αρχής ότι ο διάλογος θα έχει αντικείμενο τον εξορθολογισμό των απαλλαγών των εκπαιδευτικών. Με αυτό ως δεδομένο, «εκεχειρία» στον πόλεμο που μαίνεται δεν αναμένεται αφού πολλάκις οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν διαμηνύσει ότι ο διάλογος θα πρέπει να αφορά γενικότερα τον εξορθολογισμό της παιδείας προς αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Εξακολουθούν να υποστηρίζουν με σθένος τις εξορθολογιστικές τους προτάσεις, ενώ πηγή ανέφερε στον «Π» πως το βλέμμα των ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ είναι στραμμένο πλέον στη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας που είναι προγραμματισμένη στις 28 του Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα.
Χθες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Κώστας Χαμπιαούρης συναντήθηκαν στο Τρόοδος και συζήτησαν τα τεκταινόμενα της παιδείας, με τον Πρόεδρο να παρέχει πλήρη στήριξη στον υπουργό της κυβέρνησής του. Ο Κ. Χαμπιαούρης, όπως πληροφορείται ο «Π», αναμένεται να ετοιμάσει ένα έγγραφο με καταγεγραμμένες ενδελεχώς τις κυβερνητικές προτάσεις, σε μια προσπάθεια να πείσει τις οργανώσεις για την ορθότητά τους. Οι οργανώσεις ενδέχεται να πάρουν στα χέρια την πρόσκληση του υπουργού για διάλογο ενδεχομένως σήμερα, με το ραντεβού να καθορίζεται -το πιο πιθανόν- εντός της επόμενης βδομάδας. Αν και η κυβέρνηση επιμένει στις εγκριθείσες από το Υπουργικό προτάσεις, εντούτοις, όπως πληροφορούμαστε, βάζει στο τραπέζι και συζητά τον συνδικαλιστικό χρόνο παραχωρώντας μάλιστα πίσω μέρος του χρόνου, που στο πλαίσιο του εξορθολογισμού έχει πάρει από τους συνδικαλιστές. Από πλευράς εκπαιδευτικών οργανώσεων αυτό δεν γίνεται αποδεκτό. «Βεβαίως και δεν θα δεχθούμε να δοθούν συγκεκριμένα πράγματα πίσω ως κινήσεις εντυπωσιασμού», δήλωσε ο γ.γ. της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους. Σε ό,τι αφορά τις εκκλήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για νέα συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ο Ν. Αναστασιάδης τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση δεν κρίνει ότι πρέπει να παρέμβει. Με το ορόσημο του Σεπτεμβρίου να πλησιάζει και ενώ είναι σε ισχύ μέτρα των εκπαιδευτικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο της επ’ αόριστον απεργίας από τον Σεπτέμβριο, η επόμενη βδομάδα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά τη δημόσια εκπαίδευση.

Και οι γονείς στον διάλογο

«Οι προτάσεις του Υπουργικού έχουν ληφθεί και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις το γνωρίζουν», διεμήνυσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση προτίθεται να αποσύρει μέρος ή και ολόκληρες τις αποφάσεις της. Δείχνοντας τις αποφάσεις της σύσκεψης της 27ης Ιουλίου στο Προεδρικό, υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, και ανακοινώνοντας ότι θα αποσταλεί εκ νέου πρόσκληση στις εκπαιδευτικές οργανώσεις για διάλογο, ο Πρόδρομος Προδρόμου επαναφέρει έμμεσα και το θέμα που προέκυψε με τη συμμετοχή ή όχι των οργανωμένων γονιών στον διάλογο. «Πρέπει να είμαστε όλοι στον διάλογο, δηλαδή οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και οι οργανωμένοι γονείς, τόσο για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί όσο και για αποφάσεις που πρέπει περαιτέρω να ληφθούν», είπε, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτός ο διάλογος, στην παρούσα φάση, θα αφορά τις απαλλαγές των εκπαιδευτικών. «Οι πόρτες του διαλόγου παραμένουν ανοικτές», τόνισε καταλήγοντας.


Επιστροφή
στην αρχή