Υπόθεση Olympic: Αγνοήθηκαν οι ισπανικές προειδοποιήσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Δεν ήταν γνωστή στην έφορο Ασφαλίσεων το 2016 η προειδοποίηση από το 2015 της ισπανικής επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την μητρική εταιρεία.

H προειδοποίηση της ισπανικής επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (CNMV) από το 2015 ότι η μητρική εταιρεία της Hispakol SA που εξαγόρασε το 2016 την κυπριακή Olympic Insurance δεν είναι αδειούχος παροχέας επενδυτικών υπηρεσιών, λόγω παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας, δεν ήταν γνωστή στην έφορο Ασφαλίσεων της Κύπρου όταν ενέκρινε την εξαγορά της Olympic Insurance τον Ιανουάριο του 2016. H ανάκληση της άδειας παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στη New York Bank Securities (NYBS) και στη NYBS Funds Management εντοπίζεται αναρτημένη σε όλες τις επιτροπές Κεφαλαιαγοράς ανά τον κόσμο και είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση του ιστότοπου της NYBS (nybs.biz). Σήμερα, η NYBS φαίνεται να λειτουργεί με έδρα τα νησιά Comoros στον Ινδικό Ωκεανό αντί με έδρα το Λουξεμβούργο, όπως μέχρι το 2015. Στα νησιά Comoros εξάλλου δηλώθηκε από την Olympic Insurance ότι βρίσκονται κατατεθημένα 11,9 εκατ. ευρώ, των οποίων την ύπαρξη ο ανεξάρτητος ελεγκτικός οίκος Baker & Tilly δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει κατά τον έλεγχο που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο και οδήγησε στην επιβολή καθεστώτος επιτήρησης στην Olympic. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια με τις καταθέσεις στα Comoros, η Baker & Tilly δεν επιβεβαίωσε τις δηλώσεις της Olympic για επενδύσεις ακόμα 176,8 εκατ. ευρώ σε Βραζιλία και Άγιο Δομίνικο. Σύμφωνα πάντως με την έφορο Ασφαλίσεων, λειτουργός του γραφείου της οποίας απάντησε σε ερωτήσεις του «Πολίτη» για το θέμα της Olympic, ακόμα και αν ήταν γνωστή η ισπανική προειδοποίηση για εμπλοκή της μητρικής εταιρείας της Hispakol σε παράνομες επενδυτικές δραστηριότητες, δεν θα επηρέαζε την αίτηση εξαγοράς της Olympic, η οποία προφανώς αφορά στην παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών. Σημειώνεται ακόμα ότι πολύ πρόσφατα η Hispakol SA ανακοίνωσε την εξαγορά ενός ισπανικού ιστότοπου παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, επενδύοντας 17 εκατ. ευρώ.

Φέσι 50 εκατ.


Η εξαγορά της Olympic Insurance το 2016 από τη λουξεμβουργιανή εταιρεία Hispakol του Diego Gonzalez Alonso (ιδιοκτήτη της NYBS) έγινε σε μιαν εποχή που η κυπριακή ασφαλιστική εταιρεία είχε τετραπλάσιο κύκλο εργασιών στη Βουλγαρία από ό,τι στην Κύπρο. Σύμφωνα με την έκθεση του 2016 της Olympic, καταγράφηκαν αυξημένες ζημιές για την εταιρεία (κατά 1,82 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015) ύψους 13,82 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω ανεξόφλητων αποθεματικών απαιτήσεων. Όπως αναφέρεται, η αύξηση των ζημιών οφειλόταν στην αύξηση των claims, τα οποία με τη σειρά τους συγκεντρώνονται περισσότερο στη Βουλγαρία. Πληροφορίες του «Πολίτη» ανεβάζουν το ύψος της έκθεσης της εταιρείας σε ασφαλιστήρια συμβόλαια στα 50 εκατ. ευρώ, με το 75% των συμβολαίων της να καλύπτει αποκλειστικά τον κλάδο μηχανοκίνητων οχημάτων. Σε περίπτωση που η εταιρεία τεθεί σε καθεστώς διαχείρισης, οι υποχρεώσεις της Olympic στη Βουλγαρία θα καλυφθούν από την Κύπρο, με το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων να προετοιμάζεται να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με το αντίστοιχο βουλγαρικό ταμείο για το ύψος κάλυψης από Κύπρο της Olympic.

Το βραχυπρόθεσμο που έφερε την επιτήρηση

Πώς τον Ιανουάριο του 2016, όταν εγκρίθηκε η εξαγορά της Olympic Insurance από την έφορο Ασφαλίσεων, η Hispakol είχε ικανά κεφάλαια για να καλύψει τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις της εταιρείας σε Κύπρο και Βουλγαρία, τα οποία έναν χρόνο μετά δεν ήταν σε θέση να τεκμηριώσει; Το ερώτημα που αιωρείται μετά την επιβολή καθεστώτος επιτήρησης στις 8 Μαΐου στην Olympic Insurance, απαντήθηκε χθες από την έφορο Ασφαλίσεων Βικτώρια Νάταρ στον «Πολίτη». Σύμφωνα με λειτουργό του γραφείου της εφόρου, η Hispakol είχε καταθέσει διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία το 2016 από εκείνα που τέθηκαν υπόψη του ελεγκτικού οίκου Baker & Tilly κατά τον εξωτερικό έλεγχο του 2017. Παραπέμποντας στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που είναι αναρτημένες στον ιστότοπό της Olympic, λειτουργός του γραφείου της εφόρου Ασφαλίσεων υπέδειξε στον «Πολίτη» ότι το 2016 είχαν παρουσιαστεί καταθέσεις σε τράπεζες και όχι κρατικά ομόλογα. Το κρατικό βραζιλιάνικο ομόλογο αξίας 150 εκατ. ευρώ, που δεν τεκμηριώθηκε στον πρόσφατο έλεγχο της Baker & Tilly, φέρεται να μην ήταν μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Hispakol το 2016, ούτε τα ακίνητα στον Άγιο Δομίνικο αξίας 24,7 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε το γραφείο της εφόρου Ασφαλίσεων στον «Πολίτη», μόλις διαπιστώθηκε κατά την υποβολή των τριμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων της Olympic Insurance η αλλαγή των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, καταρτίστηκε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα χρηματοδότησης των αναγκών της Olympic, η μη υλοποίηση του οποίου οδήγησε το 2017 στην αλλαγή του εξωτερικού ελεγκτικού οίκου της εταιρείας, η έκθεσή του οποίου τον περασμένο Μάιο είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή καθεστώτος επιτήρησης στην εταιρεία.
Υπενθυμίζεται ότι η Olympic κατέθεσε έφεση εναντίον της απόφασης της εφόρου στον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος αναμένεται να λάβει απόφαση για την τύχη της Olympic μέχρι τις 23 Ιουλίου. Όπως πληροφορείται ο «Π», ο Χρίστος Πατσαλίδης είναι σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες της Hispakol SA αναμένοντας στοιχεία για τα περιουσιακά στοιχεία τους. Σε περίπτωση που απορριφθεί η έφεση, η Olympic εκτός απροόπτου θα τεθεί σε καθεστώς διαχείρισης.

 

Έφορος: Συνεχείς συστάσεις

Μόλις έγινε αντιλητπό από την έφορο Ασφαλίσεων ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Olympic Insurance άλλαξε τις εξασφαλίσεις της για τις ασφαλιστικές δραστηριότητές της, το γραφείο της εφόρου υποστηρίζει ότι ήταν συνεχείς οι συστάσεις προς την εταιρεία για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της σύμφωνα με τον νόμο. Το βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα χρηματοδότησης που εισηγήθηκε η έφορος στους ιδιοκτήτες της Olympic δεν υλοποιήθηκε, καταλήγοντας στο σημερινό καθεστώς επιτήρησης της εταιρείας, που σημαίνει ότι κανένα νέο ασφαλιστικό συμβόλαιο δεν είναι σε θέση να υπογράψει η εταιρεία. Με τους εν Κύπρω επικεφαλής της Olympic να μην είναι διαθέσιμοι για δηλώσεις σε σχέση με τις εξελίξεις στην εταιρεία, οι οποίες πιθανόν να επιβαρύνουν (μέσω Βουλγαρίας) το ασφαλιστικό τοπίο της Κύπρου, πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι το προσωπικό της εταιρείας στην Κύπρο έχει ήδη λάβει επιστολές για τερματισμό απασχόλησης.


Επιστροφή
στην αρχή