Υπόθεση Μπιλ Μπράουτερ- Στις 22/1 τα νεότερα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Διά της έκδοσης απαγορευτικού διατάγματος, ο Ρώσος εκζητούμενος Μπιλ Μπράουτερ αιτείται τερματισμό της συνεργασίας Κύπρου - Ρωσίας.

Συνέχεια δόθηκε χθες στην πολύκροτη υπόθεση του εκζητούμενου Ρώσου Μπιλ Μπράουτερ (Bill Browder), για τον οποίο η Ρωσία διατείνεται ότι ζητά την έκδοσή του για το αδίκημα της φοροδιαφυγής, όμως ο ίδιος αντιπαραβάλλει ότι η παράδοσή του στη χώρα ζητείται για πολιτικούς σκοπούς και συγκεκριμένα επειδή σε βιβλίο που έγραψε, εμφανίζει τον εαυτό του ως έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του Ρώσου Προέδρου.


Ο Μπράουτερ είχε καταθέσει αίτηση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με την οποία αιτείται όπως διά της έκδοσης σχετικού διατάγματος απαγορευθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία να συνεργάζεται με τις ρωσικές αρχές για τους σκοπούς της έκδοσής του. Η Νομική Υπηρεσία, διά της ανώτερης δικηγόρου Θεανώς Μαυρομουστάκη, είχε υποβάλει ένσταση στην έκδοση του διατάγματος, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η Κύπρος δεν δικαιούται να αρνηθεί τη συνεργασία με τη Ρωσία ή με οποιαδήποτε άλλη χώρα για τους σκοπούς έκδοσης υπηκόων τους, εκτός εάν οι λόγοι είναι πολιτικοί. Θέση της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας ήταν ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά αντίθετα ο Μπράουτερ διώκεται από τις ρωσικές αρχές για φοροδιαφυγή.


Στις 4 Δεκεμβρίου ήταν προγραμματισμένο να διατυπώσει τις δικές του θέσεις ο συνήγορος του εκζητούμενου, Χρίστος Πουργουρίδης, αντ’ αυτού όμως υπέβαλε νέο αίτημα για κατάθεση συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης ξένου δικηγόρου του Μπράουτερ. Η κ. Μαυρομουστάκη έφερε και πάλι ένσταση, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να εισάγεται επιπρόσθετη μαρτυρία σε μια διαδικασία για έκδοση ενός προσωρινού απαγορευτικού διατάγματος. Ως εκ τούτου ζήτησε όπως προχωρήσει άμεσα η εξέταση της αίτησης.
Το δικαστήριο απέρριψε τελικά τη θέση της και υιοθέτησε εκείνη της υπεράσπισης, ορίζοντας την 22α Δεκεμβρίου ως την ημερομηνία κατά την οποία ο κ. Πουργουρίδης θα έπρεπε να καταθέσει την ένορκη δήλωση. Με την κατάθεση χθες της εν λόγω δήλωσης δόθηκε νέα ημερομηνία για σκοπούς ακρόασης που είναι η 22α Ιανουαρίου 2018, με το δικαστήριο να δίνει παράλληλα οδηγία στην κ. Μαυρομουστάκη όπως εντός 20 ημερών υποβάλει γραπτώς τους λόγους για τους οποίους ενίσταται. Την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 22/1, θα προχωρήσει και η εξέταση της αίτησης του Μπιλ Μπράουτερ για την έκδοση του απαγορευτικού διατάγματος.

Με φόντο την Gazprom

Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές αρχές είχαν υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής προς την Κύπρο, ζητώντας όπως τους δοθούν στοιχεία και πληροφορίες σε σχέση με λογαριασμούς δεκάδων υπεράκτιων εταιρειών που φέρεται ο Μπράουτερ να διατηρεί στην Κύπρο. Τις εταιρείες αυτές τις σχετίζουν με την αγορά μετοχών της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom, η οποία θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμια από άποψη αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Αρχικά η Λευκωσία είχε δεχθεί να ικανοποιήσει το αίτημα και μάλιστα δημοσιογραφικές πληροφορίες την έφεραν να έδωσε και άδεια για την έλευση στην Κύπρο Ρώσων ανακριτών προκειμένου να διεξάγουν την έρευνα που ήθελαν. Ωστόσο από πλευράς Μπράουτερ είχε προηγηθεί η καταχώριση αγωγής με την οποία διεκδικεί γενικές αποζημιώσεις και έτσι μέχρι την εκδίκασή της, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαμήνυσε στη Ρωσία ότι για οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες. Σημειώνεται όπως όταν προέκυψε η άρνηση αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας δυσαρέσκεια.
Ο Μπιλ Μπράουτερ είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Hermitage Capital Management, ενός διεθνούς ασφαλιστικού ταμείου. Κάποτε υπήρξε ο μεγαλύτερος επενδυτής στην αγορά της Ρωσίας και υποστηρικτής του Βλαντίμιρ Πούτιν, αυτό όμως άλλαξε, όπως ο ίδιος αναφέρει, το 2005, όταν εκδιώχθηκε από τη Ρωσία επειδή θεωρήθηκε απειλή για την εθνική ασφάλεια. Ο λόγος που συνέβη αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν επειδή είχε αποκαλύψει μία απάτη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία εμπλέκονταν Ρώσοι αξιωματούχοι. Τον ισχυρισμό αυτό υιοθέτησαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και οι ΗΠΑ, ως επίσης και η Interpol η οποία αρνείται τη συνεργασία με τη Ρωσία στο θέμα αυτό.
Η υπόθεση έλαβε ευρύτερες διαστάσεις όταν ο Ρώσος δικηγόρος του Μπράουτερ, Σεργκέι Μαγκνίτσκι, απεβίωσε ξαφνικά το 2009 ενώ κρατείτο στις ρωσικές φυλακές, για να ακολουθήσουν καταγγελίες ότι ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα βασανιστηρίων.

Ρωσικό υποκατάστημα

H περίπτωση Browder κατέχει περίοπτη θέση στην ηλεκτρονική αλληλογραφία της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου που διέρρευσε στο διαδίκτυο, καθώς πρόκειται για υπόθεση που απασχολεί έντονα τις ρωσικές αρχές, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις. Από τα mails που ανταλλάσσουν λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας που χειρίζονται την υπόθεση καταδεικνύεται ότι καταβάλλουν «φιλότιμες» προσπάθειες να αποσιωπήσουν τις πολιτικές πτυχές, ώστε να βοηθήσουν τη Μόσχα να επιτύχει τον στόχο της. Παρέμβαση κάνει ακόμα και ο βοηθός γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας, ο οποίος ζητάει να παραστεί στη δίκη για το διάταγμα που ζήτησε ο Browder. Επίσης, η ρωσική πρεσβεία αποστέλλει στη Νομική Υπηρεσία της Κύπρου εκατοντάδες σελίδες εγγράφων (στα ελληνικά) καθοδηγώντας τη διαδικασία. Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει και το πάθος εξυπηρέτησης των ρωσικών συμφερόντων εκ μέρους της εισαγγελέως Λοϊζίδου, είναι η θέση της πως ο Ιωνάς Νικολάου, που μπλόκαρε την άφιξη Ρώσων ανακριτών λόγω της υπόθεσης που εκκρεμεί στο δικαστήριο, δεν είχε εξουσία να το πράξει. Η κ. Λοϊζίδου, σε ένα από τα πολλά mails της προς άλλα μέλη της Νομικής Υπηρεσίας, γράφει: «Οπως ανέφερα και κατά τις συναντήσεις της ομάδας, έχω τη γνώμη ότι ο υπουργός δεν έχει εξουσία να σταματά τη διαβίβαση της μαρτυρίας που συλλέχθηκε από την εισαγγελική αρχή. (...) Δεν είναι η περίπτωση έκδοσης που ο υπουργός στον σχετικό νόμο περί Εκδόσεως Φυγοδίκων έχει τον τελικό λόγο, ακόμα και μετά από απόφαση του Εφετείου για έκδοση. Αυτή η σύγκριση εισηγούμαι ότι θα πρέπει να γίνει». Η κ. Λοϊζίδου ουσιαστικά υιοθετεί πλήρως τη θέση της Μόσχας όπως διατυπώθηκε από το ρωσικό Υπ. εξωτερικών και από τον πρέσβη της Ρωσία Β. Οσάτσι σε δηλώσεις που είχε κάνει. Αυτή η συμπεριφορά είχε δώσει λαβή στον Browder να αναφέρει σε δήλωσή του στον Άλφα ότι η Κύπρος έχει καταστεί ρωσικό προτεκτοράτο.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Στέφεν Μπάρκλεϊ νέος υπουργός Brexit

Πολίτης News, 21:26 (τελευταία ενημέρωση 21:26)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν βλέπει ποινικές ή αστικές ευθύνες του ΥΠΟΙΚ για Freshfields ο ΓΕ

Πολίτης News, 21:00 (τελευταία ενημέρωση 21:00)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμβουλές στους καταναλωτές ενόψει «BlackFriday»

Πολίτης News, 20:27 (τελευταία ενημέρωση 20:27)

Επιστροφή
στην αρχή