Υπό κράτηση ιδιώτης γιατρός και άνεργη για... έκτρωση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η γυναίκα ήταν στον δεύτερο μήνα της κύησης (8 βδομάδων) και στην κλινική για την έκτρωση την είχε συνοδεύσει η μητέρα του συντρόφου της

Για υπόθεση που φτάνει σπάνια στα δικαστήρια ή μπορεί και να είναι η πρώτη του είδους, ωστόσο είναι τόσο συνήθης που εάν τα χαρακτηριστικά που την περιβάλλουν δεν προστατεύονταν από τον νόμο της σιωπής, δεκάδες γυναίκες στην Κύπρο και εκατοντάδες χιλιάδες ανά το παγκόσμιο θα έπρεπε να βρίσκονταν καθημερινά στο εδώλιο του κατηγορουμένου, τέθηκαν χθες υπό πενθήμερη κράτηση ένας ιδιώτης γιατρός και μία γυναίκα.

Αμάρτημα της τελευταίας ότι, όντας άνεργη και η ίδια και ο σύντροφός της, χωρίς δικό τους σπίτι και έχοντας ακόμα ένα μικρό παιδί, έκανε έκτρωση –πράξη που όσο κι αν ακούγεται αδιανόητο απαγορεύεται ακόμα από τον νόμο– ενώ ο γιατρός ήταν αυτός που διενήργησε την επέμβαση και γι’ αυτό βρέθηκε εξίσου να σύρεται στα δικαστήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δικαστήριο όπου οδηγήθηκαν τα δύο πρόσωπα αφέθηκε να εννοηθεί ότι ο λόγος που στην προκειμένη περίπτωση έγιναν συλλήψεις ήταν επειδή ο πατέρας του παιδιού δεν γνώριζε για την έκτρωση και όταν το πληροφορήθηκε μετέβη στην κλινική και προκάλεσε ανησυχία και ζημιές.

Διαβάστε επίσης: Αγνοείται η πρόταση για αποποινικοποίηση των αμβλώσεων

Η γυναίκα ήταν στον δεύτερο μήνα της κύησης (8 βδομάδων) και στην κλινική για την έκτρωση την είχε συνοδεύσει η μητέρα του συντρόφου της, η οποία προφανώς συμφωνούσε με την απόφαση που είχε λάβει. Η ίδια όταν τη συνέλαβαν εξέφρασε άγνοια για τον νόμο και ζήτησε συγγνώμη, ενώ την έκτρωση την απέδωσε στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικογένεια.

Πέντε ημέρες υπό κράτηση θα παραμείνουν η γυναίκα και ο γιατρός, για αδικήματα που αρχίζουν από «συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος» και φτάνουν μέχρι την «προμήθεια φαρμάκων ή οργάνων ή άσκηση βίας οποιουδήποτε είδους με σκοπό την άμβλωση»… Είναι εξίσου αξιοσημείωτο ότι ακόμα και σήμερα στα «Ποινικά αδικήματα εναντίον των ηθών» του Ποινικού Κώδικα περιλαμβάνεται και «ο ιατρικός τερματισμός της εγκυμοσύνης».

Η νομοθεσία

Δέον να σημειωθεί ότι ο υφιστάμενος νόμος απαγορεύει τις εκτρώσεις σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης, εκτός κι αν συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις ως ακολούθως: α) όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, β) όταν η συνέχιση της κύησης συνεπάγεται κίνδυνο για τη ζωή της γυναίκας ή του τέκνου και γ) όταν η συνέχιση της κύησης ενέχει κίνδυνο να οδηγήσει στη γέννηση παιδιού που θα πάσχει από τέτοιες φυσικές ή ψυχικές ανωμαλίες, οι οποίες θα το καθιστούν σοβαρά ανάπηρο.

Πρόταση νόμου

Υπενθυμίζεται ότι περίπου πριν 3 χρόνια –τον Φεβρουάριο του 2015– είχε κατατεθεί κοινή πρόταση νόμου των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) για αποποινικοποίηση των εκτρώσεων, χωρίς όμως έκτοτε να συζητηθεί ούτε και μία φορά από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών στην οποία καταχωρίστηκε.

Πώς είχε τοποθετηθεί η επίτροπος

Η εν λόγω πρόταση διελάμβανε αποποινικοποίηση των εκτρώσεων στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) όταν δεν έχουν συμπληρωθεί 12 εβδομάδες κύησης, β) όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα εγκληματικής πράξης (όπως βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, αιμομιξία) και δεν έχουν συμπληρωθεί 19 εβδομάδες κύησης, γ) όταν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού, δ) όταν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ή κίνδυνος βλάβης για την έγκυο και ε) όταν η κύηση είναι πολλαπλή και κρίνεται αναγκαία η έκτρωση ενός π.χ. εμβρύου ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των υπολοίπων.

Η πρόταση διελάμβανε επίσης ότι απαιτείται η συναίνεση ενός από τους κηδεμόνες στην περίπτωση έκτρωσης σε ανήλικες και αυτό επειδή τα κορίτσια σε πολύ μικρές ηλικίες, όπως εξηγούσε η σχετική έκθεση, δεν γνωρίζουν συνήθως ότι μια πρόχειρη έκτρωση δυνατόν να τις καταστήσει ακόμα και στείρες όταν το κάνουν κρυφά από τους γονείς τους και ενδεχομένως να πέσουν στα χέρια τσαρλατάνων.

Όταν κατατέθηκε η πρόταση νόμου και ζητήθηκε και η δική της τοποθέτηση, η τότε επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου συμφωνούσε απόλυτα με τις πρόνοιες που διελάμβανε. Μάλιστα χαρακτήριζε «εκπληκτικό» το γεγονός ότι στην Κύπρο κανένα στοιχείο για τον αριθμό των εκτρώσεων που πραγματοποιούνται σε αναγνωρισμένα κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν καταγράφεται πουθενά, ούτε κατ’ επέκταση γνωρίζει κανείς, επίσημα τουλάχιστον, οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με αυτές (όπως π.χ. ηλικιακή ομάδα, συχνότητα εκτρώσεων κυρίως ανάμεσα στις ανήλικες κ.λπ.). Η επίτροπος κατέληγε και σε εισηγήσεις, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η υποχρεωτική πληροφόρηση της εγκύου αναφορικά με τους κινδύνους που ενέχει μία έκτρωση.


Επιστροφή
στην αρχή