ΥΠΕΞ: Οι εξελίξεις οδηγούν σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η πρόταση για αποκεντρωμένη Ομοσπονδία μπορεί δώσει διέξοδο από το τέλμα που οδηγεί η πάγια απαίτηση των Τ/Κ

Την εκτίμηση ότι σύντομα θα δημιουργηθούν εξελίξεις οι οποίες θα οδηγούν στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό εξέφρασε μιλώντας στον ΠΟΛΙΤΗ 107,6 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης στηρίζει την εκτίμησή του στις διεργασίες οι οποίες λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή σε όλα τα επίπεδα εκφράζοντας παράλληλα τη θέση ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή  από το να αρχίσει ο διάλογος.

Η επιθυμία για εξελίξεις προς την κατεύθυνση της λύσης είναι και που έφερε αυτή τη στιγμή την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποκεντρωμένη Ομοσπονδία, ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή είναι προσέγγιση που υποστηρίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από το 2010, αλλά την έριξε στο τραπέζι τώρα για να βοηθηθεί η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η πρόταση για αποκεντρωμένη Ομοσπονδία μπορεί δώσει διέξοδο από το τέλμα που οδηγεί η πάγια απαίτηση των Τουρκοκυπρίων για θετική τους ψήφο σε όλες τις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, δεν μιλάμε για αλλαγή της βάσης της ΔΔΟ. 

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις για επικίνδυνες επαφές με την Τουρκία και για παραμερισμό του Τ/Κ ηγέτη, ο Υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε και τα δύο, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι εδώ και 44 χρόνια που ζητεί να συνομιλήσει με την Τουρκία, ενώ ο ΠτΔ απεύθυνε κάλεσμα στον Μουσταφά Ακιντζί για συνάντηση.

Όπως εκτιμά ο κ. Χριστοδουλίδης, πολύ σύντομα θα γίνει η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί.

Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην ενημέρωση που θα κάνει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ΓΓ, θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών.

Για την αμερικανική βάση

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα με τη μυστική αμερικανική βάση στην Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών απεύθυνε έκκληση σε όλους να είναι προσεκτικοί και να μην προτρέχουν να βγάζουν σενάρια. Όπως είπε, θα μιλήσει πολύ συγκεκριμένα για το θέμα στη Βουλή, όπως και για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας και το τι θέλει να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ανέφερε ότι δεν μπορεί να μιλήσει συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή, γιατί πρώτα οφείλει να ενημερώσει τη Βουλή.


Επιστροφή
στην αρχή