Υπέρ κουρεμένων κι άλλων - 25 εκατ. και αλλαγές στο ταμείο αλληλεγγύης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης ζητά η πρόταση να συζητηθεί και ψηφιστεί σήμερα μαζί τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό

Αλλαγές στον περί Ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Νόμο του 2013, προκειμένου να διευκρινιστεί πως σκοπός του θα είναι η αποζημίωση των Κυπρίων κουρεμένων καταθετών, των ταμείων προνοίας που κουρεύτηκαν, αλλά και των κατόχων αξιόγραφων, προτείνει ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Πρόκειται για το ταμείο που και η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για ανακούφιση των κουρεμένων καταθετών και για το οποίο και η ίδια δεσμεύτηκε να προωθήσει αλλαγές στη λειτουργία του, οι οποίες ωστόσο ακόμα να προωθηθούν προς τη Βουλή. Ενόψει όμως του γεγονότος ότι η κυβέρνηση κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα συμπληρωματικό προϋπολογισμό προτείνοντας εκ νέου την προικοδότηση τού εν λόγω ταμείου με 25 εκατ. ευρώ, ο κ. Περδίκης προχώρησε στην κατάθεση πρότασης νόμου, ενημερώνοντας σχετικά και τον πρόεδρο της Βουλής, αφού ζητά η πρόταση να προωθηθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος. Με την τροποποίηση που προτείνει ο πρόεδρος των Οικολόγων, σκοπός του ταμείου θα είναι η αποζημίωση των Κυπρίων πολιτών οι οποίοι απώλεσαν καταθέσεις τους σε τραπεζικά ιδρύματα ύψους πέραν των πρώτων 100 χιλ. ευρώ, των ταμείων προνοίας και ταμείων συντάξεων που απώλεσαν καταθέσεις και των μη επαγγελματιών κατόχων αξιογράφων, όπως αυτοί καθορίζονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Όπως εξηγεί ο κ. Περδίκης στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής που απεκάλυψε η stockwatch, η νομοθεσία ως έχει σήμερα καθιστά στην ουσία το ταμείο αντισυνταγματικό, αφού πλέον απαγορεύεται από ευρωπαϊκή Οδηγία η χρηματοδότηση από κρατικούς πόρους πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως προνοεί μεταξύ άλλων η νομοθεσία για τη ίδρυση του ταμείου. Ως εκ τούτου εκφράζει την άποψη πως αποτελεί αδήριτη και επείγουσα υποχρέωση η τροποποίηση του σκοπού ίδρυσης και λειτουργίας του ταμείου, για σοβαρούς νομικούς, αλλά και για πολιτικούς λόγους, και ζητά όπως η πρότασή του τεθεί προς ψήφιση στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας μαζί με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Αποφάσεις και για τα πρώτα 25 εκατ. ευρώ

 

Η Βουλή καλείται σήμερα να εγκρίνει και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση, ο οποίος προβλέπει την καταβολή προς το ταμείο αλληλεγγύης 25 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αποθεματικού. Όπως αναφέρθηκε, στόχος της κυβέρνησης είναι το ταμείο να χρησιμοποιηθεί για «τη μερική άμβλυνση του κόστους που έχουν υποστεί επηρεαζόμενες ομάδες από την εφαρμογή μέτρων διάσωσης τραπεζικών ιδρυμάτων με ίδια μέσα», όπως προβλέπει και η περσινή απόφαση του Υπουργικού για το θέμα.


Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση κατέθεσε και πέρσι συμπληρωματικό προϋπολογισμό για την πρώτη προικοδότηση του ταμείου, και τότε με 25 εκατ. ευρώ, ωστόσο το ποσό δεσμεύτηκε χωρίς να ακολουθήσει αποδέσμευσή του λόγω της τότε προεκλογικής περιόδου αλλά και των αιτημάτων που υπήρχαν από κόμματα προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία που να διευκρινίζουν τον νέο σκοπό του. Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση των Οικολόγων δεν αποκλείεται σήμερα να εξασφαλίσει τη στήριξη και άλλων κομμάτων. Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, αλλά και η πρόταση νόμου του κ. Περδίκη θα τεθούν προς εξέταση σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επ. Οικονομικών, η οποία θα γίνει πριν από τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Aιτήσεις «μόνιμης κατοικίας» μέσω κινητού για τους Eυρωπαίους

Πολίτης News, 21.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνελήφθη στην Κερύνεια ο Σλοβάκος συνεργός του «Σήφη»

Πολίτης News, 21.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Walk for Truth: Παραδόθηκαν για επαναπατρισμό τέσσερις τοιχογραφίες

Πολίτης News, 21.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή