Υπάρχει κάποιος να τον μαζέψει επιτέλους;

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
«Πρώτη φορά το ζω αυτό», δήλωσε η Ελένη Φουρέιρα για την εμπειρία της στον Λόφο. Υπάρχει κάποιος που αμφιβάλλει; Και εάν ναι, πώς αλήθεια μπορεί; (!)

«Σήμερα εξερράγη ένα ηφαίστειο με την ονομασία Fuego», δήλωσε η Προεδράρα μας υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο την Ελένη Φουρέιρα προκειμένου να τη συγχαρεί για τα όσα μας χάρισε με την εξαιρετική της εμφάνιση στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον.

Ήταν μια στιγμή άβολη. Για μένα τουλάχιστον και για τους πλείστους και πλείστες από εσάς. Για τον ίδιο; Θα είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας: δεν το νομίζω.

Άβολη διότι, μαζί με το ηφαίστειο στο οποίο θα πάμε σε λίγο, εξερράγη για να το θέσω όσο πιο διπλωματικά μπορώ και ο… έφηβος μέσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος δεν άντεξε και έπιασε την Ελένη από τη μέση την ώρα της φωτογράφισης…

… κάτι που όσο αδιανόητο και εάν ήταν για έναν αρχηγό κράτους -έστω και ενός τέτοιου κράτους- κατέληξε να μοιάζει με… χαριτωμενιά όταν, λίγο αργότερα, είδαμε στη viral ανά το πανελλήνιο φωτογραφία τον «έφηβο», που λέγαμε, να κοιτάζει την εκπρόσωπό μας ή καλύτερα ένα σημείο της ανατομίας της με ένα ύφος που θα μου επιτρέψετε να μην περιγράψω.

Πρώτον, διότι το είδαμε όλοι και δεν χρειάζεται να το θυμόμαστε και δεύτερον, και κυριότερο, διότι έχοντας γνωρίσει για λίγο αυτή την κοπέλα και έχοντας δει πόσο μαζεμένος άνθρωπος είναι, ντρέπομαι διπλά.

Ξέρετε, έχουμε συνηθίσει να κάνουμε πλάκα με τέτοια στιγμιότυπα. Και δεν πρέπει. Καθόλου μάλιστα.

Ορμές έχουμε όλοι -ανεξαρτήτως ηλικίας και σεξουαλικής ταυτότητας- αλλά, Πρόεδρε και λοιποί παρατρεχάμενοι εκεί στο Προεδρικό, ακόμη και οι μη πολιτικές επαφές του ηγέτη μιας χώρας επιβάλλεται να κινούνται στο πλαίσιο της τάξης, της στοιχειώδους κοσμιότητας και πάνω από όλα του σεβασμού προς αυτόν ή αυτήν που δέχεται ο ηγέτης.

Αλλιώς, όταν αυτό που βγαίνει είναι εικόνα ενός ξενηστικωμένου, διασύρεται η ίδια η χώρα.

Και όχι, δεν είναι θέμα σεμνοτυφίας. Είμαι ο τελευταίος που θα το έθετε έτσι. Είναι θέμα ορίων. Και εδώ αγνοούνται.

Χώρια που η έκρηξη του Fuego -όχι του Προέδρου, του ηφαιστείου- η οποία σκότωσε, μέχρι στιγμής, 70 άτομα στη Γουατεμάλα και άφησε εκατοντάδες τραυματίες και άστεγους δεν είναι λάιτ είδηση, ειδικά για τον ηγέτη μιας άλλης χώρας, όσο μακριά κι αν είναι.

Και στην εποχή του ίντερνετ τίποτα δεν είναι μακριά.

Είναι αδιανόητο να παρουσιάζεται έτσι και να γίνεται πλάκα με ένα τέτοιο συμβάν. Και όλα μαζί τα πιο πάνω, τα οποία παραπέμπουν σε παναΰριν, σίγουρα όχι σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλουν να προβληματίσουν εμάς, αν μη τι άλλο, αφού ολοφάνερα δεν προβληματίζουν την προεδρία της Δημοκρατίας μας.

Ο δε προβληματισμός μας αυτός να κατατεθεί, έστω για σκοπούς καταγραφής. Διότι εδώ για σοβαρότερα και δεν μας λαμβάνει υπ’ όψιν.

Τα βρίσκει και ο Τραμπ με τον Κιμ, όπως φαίνεται, και εκλείπει η ελπίδα μας να το πατήσει το ρημάδι και να μας γλυτώσει μια και καλή.

«Τους ευχαριστούμε, με τη δουλειά και την παρουσία τους έγιναν πολύ καλοί πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό», έγραψε κατόπιν στο twitter ο ΠτΔ, αναφερόμενος στην Ελένη Φουρέιρα, τον συνθέτη Άλεξ Παπακωνσταντίνου και την υπόλοιπη αντιπροσωπεία μας στον διαγωνισμό.

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Καιρό είχαμε να ανέβουμε με κάτι και, για να το πω και πιο απλά και χοντρά ίσως, να πετύχουμε το οτιδήποτε σ’ αυτή τη χώρα η οποία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πότε ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αποφασίσει να λειτουργήσει και ο ίδιος με αυτόν τον τρόπο -καθηκόντως κιόλας- και να μαζευτεί, αποφεύγοντας να μας εκθέτει με πολλά και διάφορα, αρχίζοντας από τη μη τήρηση των βασικών κανόνων συμπεριφοράς και ενίοτε ευπρέπειας, είτε με τέτοια…

… είτε λ.χ. κάνοντας πρώτου επιπέδου cheesy σχόλια τύπου «you are so cute!» σε γυναίκες δημοσιογράφους που του υποβάλλουν ερωτήσεις, είτε εμφανιζόμενος σε μη νηφάλια κατάσταση σε βραβεύσεις, δημόσιες δηλώσεις του και πολλά άλλα.

Είναι ντροπή. Αυτό. Απλά. Ντροπή.

«Πρώτη φορά το ζω αυτό», δήλωσε η Ελένη Φουρέιρα για την εμπειρία της στον Λόφο. Δεν έχω καμία, μα καμία αμφιβολία ούτε και εδώ για την ειλικρίνειά της. Θα προσέθετα μάλιστα, έτσι για να το ελαφρύνουμε και κάπως, πως μπορεί να είναι ήσυχη ότι δεν πρόκειται να ζήσει ξανά κάτι τέτοιο.

Το πρόβλημα είναι πως εμείς, Ελένη μου, δεν το ζούμε για πρώτη φορά. Ούτε και για τελευταία..!


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Η αξιοπιστία κερδίζεται (Του Χρύσανθου Μανώλη)

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 19.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Διορισμοί και ξάφνιασμα πάνε μαζί. Γιατί, όμως, μάνα μου;

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 19.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Χειροπέδες στα χέρια που αρνούνται να πιάσουν όπλο

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 18.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή