Ιδού το «ΑΕΚ – Αρένα – Γεώργιος Καραπατάκης»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ /ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ CYTA

01
05

Ένα όνειρο δεκαετιών επιτέλους έγινε πραγματικότητα. Η ΑΕΚ πλέον θα έχει τη δική της καυτή έδρα. Ένα γήπεδο στολίδι για τη Λάρνακα!

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ» της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Κυριακής 04/09)

Από το παλιό ΓΣΖ στο νέο ΓΣΖ και… στο «ΑΕΚ – Αρένα – Γεώργιος Καραπατάκης».

Μία ιστορία 80 και πλέον χρόνων συνεχίζεται! Από τη δεκαετία του 1930, όταν τα δύο ιστορικά σωματεία της Λάρνακας, η ΕΠΑ και ο ΠΟΛ, έκαναν τα πρώτα ποδοσφαιρικά τους βήματα κι άρχισαν να γράφουν τη δική τους ιστορία στο κυπριακό ποδόσφαιρο (η ΕΠΑ μάλιστα ήταν ανάμεσα στα οκτώ σωματεία που αποτέλεσαν τα ιδρυτικά μέλη της ΚΟΠ τον Σεπτέμβριο του 1934), μέχρι το 2016, έτος που αποτελεί ορόσημο για την ιστορία του ενοποιημένου σωματείου της Λάρνακας, της ΑΕΚ, αφού οι κιτρινοπράσινοι θα φιλοξενούνται στη νέα τους έδρα.

1930: Το παλιό ΓΣΖ
Το παλιό ΓΣΖ αποτέλεσε το «σπίτι» του ΠΟΛ και της ΕΠΑ από τη δεκαετία του 1930 μέχρι το 1983-84.

Οι παλιοί φίλαθλοι της Λάρνακας ακόμα θυμούνται τους φίλους της ΕΠΑ να μαζεύονται στην «κούγκρινη» εξέδρα κάτω από το ντεπόζιτο και τους οπαδούς του Πιολά επίσης στην «κούγκρινη» κερκίδα, δίπλα από τους επισήμους. Σ’ εκείνο το γήπεδο οι κίτρινοι και οι πράσινοι έγραψαν χρυσές σελίδες στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Στο νέο ΓΣΖ
Οι καιροί πέρασαν, το παλιό ΓΣΖ έκανε τον κύκλο του και περί τα μέσα της δεκαετίας του 1980 οι δύο ομάδες της Λάρνακας, όπως και η Αλκή, μετακόμισαν στο νέο ΓΣΖ, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1983.

Ένα γήπεδο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα από το παλιό, γραφικό ΓΣΖ, το οποίο εξυπηρετούσε τις ανάγκες της τότε εποχής.Το νέο ΓΣΖ, όμως, δεν ήταν ποτέ ποδοσφαιρική έδρα, λόγω της μεγάλης απόστασης που χώριζε τις κερκίδες με τον αγωνιστικό χώρο.

Το 1994 έγινε η ιστορική ενοποίηση των δύο σωματείων και η ΑΕΚ συνέχισε να έχει ως έδρα της το νέο ΓΣΖ, με εξαίρεση μονάχα μία χρονιά, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν μετακόμισε στο «Αμμόχωστος».

Τότε ήταν που άρχισε να φαίνεται η δύναμη της έδρας που θα μπορούσε να έχει η ομάδα, με τους οπαδούς της να βρίσκονται κοντά στον αγωνιστικό χώρο. Με την πάροδο των χρόνων, και ειδικά μετά το 2010, με το «μεγάλωμα της ΑΕΚ (όταν επέστρεψε από τη Β΄ κατηγορία), η ανάγκη για ένα νέο, καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο άρχισε να γίνεται επιτακτική ανάγκη.

Η ΑΕΚ, όσο καλή ομάδα και να διέθετε κατά καιρούς, υστερούσε έναντι των υπολοίπων μεγάλων ομάδων που πρωταγωνιστούσαν οι οποίες είχαν έδρα (π.χ. ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, Ανόρθωση).

Άντρος Καραπατάκης
Με την ανάληψη της διοίκησης του σωματείου από τον Άντρο Καραπατάκη τον Δεκέμβριο του 2013, ένας από τους βασικούς στόχους που είχαν τεθεί, εκτός από την οικονομική εξυγίανση του σωματείου (τότε η ΑΕΚ είχε βρεθεί σε μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο), ήταν και η ανέγερση ενός ιδιόκτητου γηπέδου, το οποίο θα επέφερε, όχι μόνο οικονομικά οφέλη στο σωματείο, αλλά προπαντός αγωνιστικά οφέλη για την ποδοσφαιρική ομάδα.

Ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ έβαλε μπρος τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του και τον περασμένο Νοέμβριο κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος του νέου γηπέδου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Οι κατασκευαστικές εργασίες για το νέο «παλάτι» της ΑΕΚ συνεχίστηκαν με πολύ γοργούς ρυθμούς, από τον Σεπτέμβριο του 2015, και σήμερα, ένα χρόνο μετά, το γήπεδο είναι έτοιμο για να φιλοξενήσει την ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ και τους χιλιάδες υποστηρικτές της.

Ένα όνειρο δεκαετιών επιτέλους έγινε πραγματικότητα. Η ΑΕΚ πλέον θα έχει τη δική της καυτή έδρα. Ένα γήπεδο στολίδι για τη Λάρνακα, το οποίο κατασκευάστηκε με ιδιωτικά κεφάλαια.

Μάλιστα, τόσο μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στην αγορά μετοχών, αφού ο αρχικός στόχος της διοίκησης για αγορά 800 μετοχών (1.000 ευρώ η κάθε μετοχή) ξεπεράστηκε κατά πολύ και η αγορά μετοχών πλησίασε τις χίλιες (περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ μαζεύτηκε από τον απλό κόσμο).

Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία και της τέταρτης κερκίδας, που αρχικά προοριζόταν για τη Β΄ φάση του έργου.

Αύξηση στα διαρκείας
Κατακόρυφη είναι φέτος και η αύξηση στην αγορά εισιτηρίων διαρκείας λόγω του νέου γηπέδου, αφού ήδη έχουν πωληθεί γύρω στα 2.000 πακέτα διαρκείας. Είναι η απαρχή μιας νέας εποχής για την ΑΕΚ Λάρνακας.

Η χωρητικότητα και τα Boxes
Η χωρητικότητα του «ΑΕΚ – Αρένα» θα ξεπεράσει τις 7.000 θέσεις με τα Boxes, που θα εγκατασταθούν στη Β΄ φάση του έργου μαζί με την κατασκευή των αποδυτηρίων.

Στο παρόν στάδιο η ομάδα θα χρησιμοποιεί τα υφιστάμενα αποδυτήρια κάτω από το νέο ΓΣΖ, τα οποία θα ενώνονται με το «ΑΕΚ – Αρένα» με τούνελ που ήδη έχει κατασκευαστεί.

Το τούνελ αυτό οδηγεί κατευθείαν στον αγωνιστικό χώρο. Σε πρώτο στάδιο το νέο γήπεδο της ΑΕΚ θα έχει χωρητικότητα περίπου 7.000 θέσεων. Οι δύο μεγάλες εξέδρες, η AJK Group (η ανατολική κερκίδα) και η «Γεώργιος Καραπατάκης» (η δυτική), θα έχουν χωρητικότητα 2.000 θέσεων η κάθε μια.

Το νότιο πέταλο που θα χρησιμοποιείται από τους οπαδούς της ΑΕΚ ονομάζεται «Πετρολίνα», ενώ το βόρειο πέταλο θα χρησιμοποιείται από τους οπαδούς των φιλοξενουμένων.

Τα δυο πέταλα
Τα δύο πέταλα θα έχουν χωρητικότητα περίπου 1.500 θεατών το καθένα. Η κάθε κερκίδα του «ΑΕΚ – Αρένα» θα χωρίζεται σε τμήματα που θα φέρουν τις ονομασίες διαφόρων κοινοτήτων και περιοχών της Λάρνακας. Σε μεταγενέστερο στάδιο θα δημιουργηθούν διάφοροι χώροι και αίθουσες στο γήπεδο, όπως γυμναστήριο, μουσείο, μπουτίκ κ.λπ. Οι χώροι αυτοί θα φέρουν τα ονόματα παλαίμαχων ποδοσφαιριστών. Γίνονται σκέψεις και για εγκατάσταση στεγάστρων.

Υπερσύγχρονος φωτισμός
Ο φωτισμός του «ΑΕΚ – Αρένα» θεωρείται ο πιο πλήρης φωτισμός απ’ όλα τα ποδοσφαιρικά γήπεδο της Κύπρου τη δεδομένη στιγμή. Θα είναι κατηγορίας «4» της ΟΥΕΦΑ, κάτι που σημαίνει ότι το γήπεδο θα μπορεί να φιλοξενήσει, στην τελική του μορφή, αγώνες ομίλων Τσιάμπιονς Λιγκ ή Γιουρόπα Λιγκ.

Τα δημοσιογραφικά θεωρεία του γηπέδου βρίσκονται στη δυτική εξέδρα και θα είναι χωρητικότητας περίπου 22 θέσεων. Όσον αφορά τα συστήματα ελέγχου, εισόδου και παρακολούθησης, έχουν εγκατασταθεί από τα πλέον σύγχρονα.

Το γήπεδο «ΑΕΚ – Αρένα» ανήκει στην εταιρεία «Balltown Ltd», η οποία ιδρύθηκε αποκλειστικά για τη διαχείριση του σταδίου. Κύριος μέτοχος της εταιρείας αυτής είναι το σωματείο της ΑΕΚ.

 


Επιστροφή
στην αρχή