Ειδικός... ελεγκτής ο Οδυσσέας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Συναντώνται σήμερα λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με λειτουργούς του ΘΟΚ για το επίμαχο κόστος της παράστασης της «Αντιγόνης» στη Σαλαμίνα

Με επιστολή του, ημερομηνίας 30 Σεπτεμβρίου, προς τον γενικό ελεγκτή, ο γενικός εισαγγελέας είχε γνωματεύσει επί θέσης που διατύπωσε ο γενικός ελεγκτής στην επιστολή-ανακοίνωσή του προς το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου, αναφορικά με τις αποζημιώσεις ηθοποιών. Ωστόσο, ο γενικός ελεγκτής, στην επιστολή του που συντάχθηκε έξι μέρες μετά την παραλαβή από τον ίδιο της επιστολής του γενικού εισαγγελέα, αποσιώπησε τη νομική γνωμάτευση που είχε ενώπιόν του.

Στις τελευταίες παραγράφους της επιστολής του προς ΘΟΚ στις 6 Οκτωβρίου, στην οποία, όπως είναι γνωστό, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προειδοποιούσε ότι λειτουργοί της υπηρεσίας του θα έφταναν στα γραφεία του ΘΟΚ αξιώνοντας οικονομικά στοιχεία για το 2016 με αφορμή την παράσταση της «Αντιγόνης», ο γενικός ελεγκτής τονίζει ως «ενδεικτικό της απαράδεκτης περιφρόνησης» που το δ.σ. του ΘΟΚ επιδεικνύει «κατ’ εξακολούθηση στη νομοθεσία αυτής της χώρας (...) είναι και το γεγονός ότι επιμένατε να καταβάλει ο ΘΟΚ σημαντικά ποσά αποζημιώσεων σε ηθοποιούς, προτού ο γενικός εισαγγελέας γνωματεύσει σχετικά με τη νομιμότητά τους». Πουθενά ο γενικός ελεγκτής δεν παραδέχεται στην επιστολή του προς ΘΟΚ ότι οι αποζημιώσεις στους ηθοποιούς ήταν τελικά νόμιμες, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, που έφτασε στον ίδιο έξι μέρες προηγουμένως. Όπως δεν παραδέχεται ότι ο ΘΟΚ δεν ήταν υπόχρεος να περιμένει τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα. Οι παραλείψεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη εγείρουν προφανώς ζήτημα αξιοπιστίας γενικότερα για τις τοποθετήσεις του γενικού ελεγκτή.

Παραπλάνηση από Οδυσσέα

Το θέμα των αποζημιώσεων σε πρώην ηθοποιούς του ΘΟΚ πρωταγωνίστησε και στην πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση του γενικού ελεγκτή, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να δηλώνει στο Sigma το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου 2015, οπότε παρέδωσε την ετήσια έκθεσή του στον Πρόεδρο, ότι «προκύπτει συνέχιση νοοτροπίας που δεν συνάδει με αυτό που ζούμε σήμερα», ότι «ήταν έτοιμες να εκδοθούν οι επιταγές στους ηθοποιούς» και ότι ο ίδιος το απέτρεψε, και ότι «μόνο ο γενικός εισαγγελέας μπορεί να γνωμοδοτήσει για το θέμα». Όταν ο γενικός εισαγγελέας γνωμοδότησε, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δεν είχε την αξιοπρέπεια να δηλώσει ότι έκανε λάθος στις κατηγορίες που δημόσια απηύθυνε εναντίον του δ.σ. του ΘΟΚ. Όχι μόνο δεν παραδέχθηκε το λάθος του, αλλά αποσιωπώντας τη γνωμάτευση που είχε επί έξι μέρες ενώπιόν του, επέμεινε στις ίδιες κατηγορίες. Σημειώνεται ότι η γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, καθόσον είχε ζητηθεί από τον ίδιο τον γενικό ελεγκτή, είχε φτάσει στις 30 Σεπτεμβρίου στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη με κοινοποίηση στους γενικούς διευθυντές των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, που είναι αρμόδιοι για τις πληρωμές των αποζημιώσεων στους ηθοποιούς.

Η γνωμάτευση Κ. Κληρίδη

Στις 24 Νοεμβρίου 2015 είχε απευθυνθεί ο γενικός ελεγκτής στον γενικό εισαγγελέα αναφορικά με τη νομιμότητα της απόφασης του ΘΟΚ να καταβάλει αποζημιώσεις σε πρώην ηθοποιούς του. «Το κύριο νομικό ζήτημα που εγείρεται στην επιστολή σας είναι κατά πόσον οι ηθοποιοί αυτοί με τις συλλογικές συμβάσεις έχουν καταστεί εργαζόμενοι αορίστου χρόνου», είναι η πρώτη πρόταση της επιστολής του γενικού εισαγγελέα προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όσον αφορά στη νομιμότητα της απόφασης του ΘΟΚ να καταβάλει πρόσθετες αποζημιώσεις σε ηθοποιούς, οι οποίοι με απόφαση του δ.σ. του ΘΟΚ τερμάτισαν τις υπηρεσίες τους. Ο γενικός εισαγγελέας υποδεικνύει στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι η θέση του, ότι ο ΘΟΚ δεν μπορούσε να υπογράψει συλλογική σύμβαση με τους ηθοποιούς, είναι λανθασμένη, αφού οι απόψεις των υπουργείων είχαν ληφθεί πριν την υπογραφή της συμφωνίας. Παρακάτω, ο γενικός εισαγγελέας υποβάλλει στον γενικό ελεγκτή ότι η θέση του πως η σύμβαση με τους ηθοποιούς έγινε καθ’ υπέρβαση εξουσίας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στο σημαντικότερο ερώτημα του γενικού ελεγκτή, αναφορικά με την προοπτική να κρινόταν από τον γενικό εισαγγελέα άκυρη η συμφωνία βάσει της οποίας ο ΘΟΚ κατέβαλε τις αποζημιώσεις στους ηθοποιούς, ο γενικός εισαγγελέας αποφαίνεται ότι, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που μάζεψε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η πρόθεση των μερών ήταν όπως η συλλογική σύμβαση συνεχίσει να εφαρμόζεται, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να είχε λήξει το 2010.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠτΔ: Δεν θα παρουσιάσω στο λαό μη λειτουργική λύση

Πολίτης News, 21:44 (τελευταία ενημέρωση 21:44)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε δύο μήνες η μόνιμη υποδομή στα οδοφράγματα

Πολίτης News, 21:03 (τελευταία ενημέρωση 21:03)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοσκοβισί: Χωρίς εκπλήξεις η έκθεση για τον ελληνικό προϋπολογισμό

Πολίτης News, 20:01 (τελευταία ενημέρωση 20:01)

Επιστροφή
στην αρχή